Annons

Annons

Lättlagad fisksoppa med lax, torsk och räkor

Det här är en jättegod och lättlagad fisksoppa som du enklast gör av frysta Torsk- och laxtärningar, men välj gärna färsk fisk och en skvätt sherry om du ska laga den till en festmiddag.

Lättlagad fisksoppa

Förra veckan hade vi semester och var då i mysiga Baskemölla på Österlen. Vädret var fint de flesta dagarna, men lördagskvällen var lite råkulen och när vi var ute och travade i de backiga gränderna med Minni var jag glad att jag hade planerat att laga en god och värmande fisksoppa till middag. Det känns ju lite fel att använda fryst fisk när man är i ett fiskeläge, men jag ville göra det lätt för mig och dessutom firade Ica 100-årsjubileum och hade kampanj på de praktiska påsarna med frysta Torsk- och laxtärningar. Men det går lika bra med färsk laxfilé och torskrygg eller fryst laxfilé och torskrygg i förpackningar med 4 bitar som brukar ligga i mataffärernas frysdiskar. Färsk eller fryst fisk – det blir lika gott. Men om du ska ha gäster är det trevligare att välja färsk fisk och dessutom hälla i en skvätt sherry  under tillagningen av soppan.

Annons
Baskemölla på Österlen

Det här är Baskemöllas vackraste äppleträd.

Baskemölla på Österlen

Österlen möter Provence!

Baskemölla på Österlen

Syrenen var full av knoppliknande saker.

Baskemölla på Österlen

Utsikt mot Stenshuvud.

Äppeltavlan i Kivik 2017

Tjuvtitt på äppeltavlan 2 dagar före avtäckningen. (Den finns kvar i en månad.)

Äppelobeliskerna i Kivik 2017

Obeliskerna var färdiga i god tid.

Äpplesorten Sunrise

Sunrise är mitt nya favoritäpple. Ett saftigt, krispigt, sött och syrligt ätäpple som är jättegott. (Ska finnas hos bl a Coop.)

 

Det här behöver du till 4 portioner fisksoppa:

Lättlagad fisksoppa

Torsk- och laxtärningar, frysta, Icas 300-gramspåse: 2-3 st beroende på hur hungriga matgästerna är

Räkor, frysta, med skal, 90/120: 500 gr

Purjolök: 1 st mindre

Rotselleri: 125 gr

Dill: 6 stjälkar

Finkrossade tomater: 1 burk (400 gr)

Vispgrädde: 2 ½ dl

Fiskfond: 4 msk

Salt: ½ tsk

Svartpeppar: några drag med svartpepparkvarnen

Pepparrot, färsk: 1 liten bit

 

Gör så här:

1. Tina och skala räkorna.

2. Skölj dillen och purjolöken.

3. Skär purjolöken i 1 cm breda bitar.

4. Skala rotsellerin och skär den i små tärningar.

5. Om du köpt fryst laxfilé och torskrygg i förpackningar med 4 st tinar du dem bara så mycket att de går att skära i tärningar, ca 2½ x 2½ cm. Om du köpt färsk laxfilé och torskrygg skär du dem i tärningar som är lika stora som ovan.

Lättlagad fisksoppa

6. Koka upp 5 dl vatten, 2½ dl vispgrädde, de finkrossade tomaterna och 4 msk fiskfond. (Tillsätt ca 1 msk sherry om soppan ska serveras när det är fest.)

7. Lägg purjolöksstrimlorna och rotselleritärningarna i grytan.

8. Lägg 6 dillstjälkar i grytan. Bladen använder du till garnering när soppan är klar.

9. Låt soppan koka 10 minuter. Rör om lite då och då.

10. Tillsätt ½ tsk salt och kör några drag med svartpepparkvarnen. Smaka av.

11. Ställ in sopptallrikar mitt i ugnen och sätt värmen på 50 grader. Låt tallrikarna stå kvar tills soppan ska serveras (ca 15 minuter).

Lättlagad fisksoppa

12. Fiska upp dillkvistarna och släng dem.

13. Häll de frysta Torsk- och laxtärningarna i soppan och låt soppan koka ytterligare 6-8 minuter, tills fisken tinat. (Om du använder färsk fisk lägger du fisktärningarna i den kokande soppan, lägger på grytans lock, stänger av spisplattan och låter grytan stå kvar 5 minuter på plattan.)

14. Häll upp soppan i de varma tallrikarna. (Använd grytlappar när du tar ut dem ur ugnen.) Toppa med räkorna och riv mycket pepparrot över. Garnera med dillen.

15. Servera med ett gott bröd.

 

 

Vill du ha recept på Britt Maris snabba thaifiskgryta?

Klicka då här!

REDAKTIONEN LAGAR: Brittmaries snabba thaifiskgryta

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha recept på en snabb italiensk fiskgryta med pasta?

Klicka då här!

VÄRLDENS SNABBASTE: Italiensk fiskgryta på 8 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(146)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar