Annons

Annons

Lättbakat rågbröd av surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Det här är världens godaste grovbröd av surdeg som är både näringsrikt, jättelätt att baka och håller sig saftigt en hel vecka. Men det bästa av allt är nog ändå att du slipper ha en trist surdeg stående i kylen som du måste mata en gång i veckan - eller kanske till och med lämna in på ett surdegshotell när du reser på semester. I mitt recept rör du snabbt ihop surdegen på ett par minuter dagen innan du ska baka och sedan är den klar att använda 24 timmar senare. Baka brödet till helgen så har du ett gott frukostbröd hela nästa vecka! Du kommer inte att ångra dig!

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Godare än så här kan ett rågbröd inte bli! Jag lovar!

 

Det här behöver du till 1 stort bröd:

Fint rågmjöl: 400 gr + 120 gr

Manitoba Cream (eller Vetemjöl Special): 200 gr

Lättfil: 250 gr (2,5 dl)

Torrjäst för matbröd: 1 påse (15 gr)

Brödkryddor: 3 msk (1 påse Santa Marias brödkryddor)

Annons

Honung: 1/2 dl

Olivolja: 1/2 dl

Linfrön, krossade: 1 dl

Solroskärnor: 2 dl

Salt: 2,5 tsk + 1/2 tsk

Vatten, rumsvarmt 400 gr (4 dl)

 

Till brödformen (2,5-liters):

Rapsolja: ca 1 msk

Grovt rågmjöl: ca 1/2 dl

Solroskärnor: ca 1/4 dl

 

Garnering:

Grovt rågmjöl: ca 1/4 dl

 

Gör så här:

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Det tar inte mer än några minuter att röra ihop surdegen. Enklare kan det inte vara! För min del är det slut med alla trista burkar med gamla surdegar som tar plats i kylen.

 

1. Blanda 250 gr/2,5 dl lättfil, 120 gr fint rågmjöl och 1 påse (15 gr) torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 1/2 tsk salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur i 24 timmar, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Så här fint bubblar surdegen efter bara 24 timmar! Nu kan du baka med den!

 

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Du kan blanda manuellt med en rejäl slev, men det är ganska jobbigt och degen blir bättre blandad och luftigare om du använder en assistent. Elvispens degkrok går också bra.

 

2. Lägg 400 gr fint rågmjöl, 200 gr Manitoba Cream/Vetemjöl Special, 1 dl linfrön, 3 msk brödkryddor, 400 gr/4 dl rumsvarmt vatten, surdegen och 1/2 dl honung i hushållsassistentens skål. Kör på lägsta fart i 10 minuter. Tillsätt 2,5 tsk salt och 1/2 dl olivolja och kör ytterligare 5 minuter. Tillsätt 2 dl solrosfrön mot slutet.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Skorpan blir jättegod om du bröar formen med grovt rågmjöl och sedan strör solroskärnor i bottnen. (Se bild längre ner på det färdiggräddade resultatet!)

 

3. Smörj en 2,5-liters brödform med rapsolja. Bröa den med ca 1/2 dl grovt rågmjöl och strö ut ca 1/4 dl solroskärnor i bottnen.

 

Rågsurdegsbröd

Skär ett par skåror i degen med en vass kniv innan du ställer det till jäsning, men skär inte för djupt för då spricker skorpan under gräddningen och det blir svårt att skära fina skivor.

 

4. Skeda upp den kladdiga degen i brödformen och bred ut den, pensla den med lite ljummet vatten, gör några snitt i degen med en vass kniv och strö över ca 1/4 dl grovt rågmjöl.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Lägg aldrig en bakduk direkt över degen när den ska jäsa för då bildas en skorpa och jäsförmågan  hämmas. Lägg istället plastfolie över.

 

5. Lägg plast över formen och gärna en bakduk över plasten. Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Testa lite då och då efter en 1 timme eftersom jästiden kan variera beroende på rumstemperatur. Testa genom att trycka ner degen lite med fingret. Om den går upp igen är den färdigjäst.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

2 timmar tar jäsningen vid normal rumstemperatur.

 

6. När det är 30 minuter kvar av jästiden sätter du ugnen på 250 grader och gallret mitt i ugnen, varken högre upp eller längre ner! (Du behöver inte ha besvär med att spruta in vatten i ugnen e dyl för skorpan blir knaprig ändå.)

7. Kör in formen i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader efter 5 minuter. Lägg ugnsfolie över efter ca 20 minuter annars blir skorpan bränd. Grädda brödet totalt 85 minuter, tills brödets innertemperatur har nått 98 grader och brödet inte känns kladdigt när du sticker provstickan i det. Grädda tills provstickan känns torr.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Brödet ska ha en innertemperatur på minst 98 grader när det är klart, men det viktiga är ändå att provstickan inte blir kladdig när du sticker den i brödets mitt.

 

8. Låt gärna brödet stå kvar i formen 10 minuter när du tagit ut det ur ugnen och häll sedan ut det på ett galler och låt det svalna där. Svep in det avsvalnade brödet i linnehanddukar tills du ska äta det. Eller stoppa det i en papperspåse som du sedan stoppar i en plastpåse när det har svalnat helt. Brödet går utmärkt att frysa och blir som nybakat när du tinar det.

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Visst ser väl skorpan på undersidan god ut?

 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Brödet håller sig saftigt en hel vecka!

 

 

Vill du ha fler recept på lättbakade surdegsbröd där du inte behöver ha en surdeg i förväg?

Till vänster: Valnötsbröd av surdeg bakat i gryta

Till höger: Rågbröd av surdeg bakat i brödform

Grytbröd med valnötter

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

LÄS OCKSÅ

(23)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar