Annons

Annons

Lättbakat dinkelbröd i form

Tag med receptet på det här jättegoda dinkelbrödet om du ska på stugsemester, för här behöver du ingen hushållsmaskin - bara en bunke och en rejäl slev och snart har du ett nybakat bröd! Om det växer kryddörter i rabatten hackar du ner ett par matskedar i degen! Gott, nyttigt och fräscht!

Lättbakat dinkelbröd i form

Ett jättegott och nyttigt bröd som jag brukar baka när jag inte hinner baka surdegsbröd.

 

Det här receptet ger ett saftigt bröd av den gamla vetesorten dinkel som har fyllig och god smak. Dinkel odlades i Sverige redan på stenåldern och har börjat odlas igen på Gotland. Det har aldrig utsatts för genmanipulation och har en skyddande hinna som gör det extra tåligt mot luftföroreningar.

Annons
Lättbakat dinkelbröd i form

Dinkelmjöl ger brödet en jättegod smak.

 

Tidsåtgång:

Din egen arbetsinsats: ca 15 minuter (5 + 5 + 5 minuter)

Jäsningstid: ca 2 ½ timme (3 jäsningar: 60 + 45 + 45 minuter)

Gräddningstid: ca 30 minuter

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Dinkelflingorma blir frasiga och goda när de gräddats.

 

Det här behöver du till 1 bröd:

Fullkornsdinkel: 4 dl (250 gr)

Siktat dinkelmjöl: 4 dl (250 gr)

Jäst för matbröd: 5 gr

Honung: 1 msk (30 gr)

Salt: 1 ½ tsk (7 gr)

Vatten, rumstempererat: 3 ½ dl (350 gr)

Eventuellt finhackad färsk rosmarin eller citrontimjan: 2 msk (eller 2 tsk torkade kryddörter)

Dinkelflingor (till formen och topping): ca ¾ dl

 

Gör så här:

Lättbakat dinkelbröd i form

Du behöver inte mer än 5 gr jäst i det här brödet.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Jästen blandas snabbt ut i honungen.

 

1. Smula ner 5 gr färsk jäst för matbröd i en liten skål. Rör ut den i 1 msk honung tills den löst sig.

2. Lägg 4 dl/250 gr fullkornsdinkelmjöl i en större bunke. Tillsätt 3,5 dl/350 gr rumsvarmt vatten och rör om tills alla mjölklumpar är borta. Rör i jästblandningen.

3. Lägg plastfolie över bunken och låt degen jäsa 1 timme i rumstemperatur. Ställ gärna bunken i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

På 1 timme blir degblandningen nästan som en surdeg.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Du behöver inte använda degblandare till det här brödet.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Kryddörter sätter extra god smak på brödet, men det är gott utan också.

 

4. 1 timme senare: Tillsätt 4 dl/250 gr siktat dinkelmjöl i degblandningen och rör ut mjölet. Tillsätt 1 ½ tsk salt och 2 msk finhackade färska kryddörter/2 tsk torkade kryddörter (t ex rosmarin eller timjan), men det är inte nödvändigt. Rör den kladdiga degen väl med en slev.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Lägg plast över bunken när brödet ska jäsa.

 

5. Lägg plastfolie över bunken igen och låt degen jäsa 45 minuter.

6. Smörj en 2-2 ½ liters brödform med oliv- eller rapsolja. Strö ut dinkelflingor så att det täcker hela bottnen, det blir en jättegod skorpa på brödet.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Nu är det dags att lägga brödet i formen.

 

7. Häll över degen i formen, platta till den och tryck ut den i hörnorna.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Fyll formen med dinkelflingor innan du lägger degen i den, det ger en jättegod skorpa.

 

8. Pensla degen med ljummet vatten, strö dinkelflingor över och tryck ner dem lite, annars lossnar de lätt när brödet är färdiggräddat. Lägg plastfolie över formen och låt degen jäsa 30-60 minuter. (Tryck ner degen lätt med fingret, när degen går upp igen av sig själv är den färdigjäst.)

9. Sätt ugnen på 250 grader och gallret på mittfalsen.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Låt degen jäsa i formen 30-60 minuter.

 

10. Kör in formen med det färdigjästa brödet i ugnen och grädda det i 5 minuter, drag ner temperaturen till 200 grader och lägg ugnsfolie över efter ytterligare 15 minuter. Grädda brödet totalt ca 35 minuter, tills det kommit upp i 94 grader och inte är kladdigt när du sticker termometern eller en provsticka i det.

 

Lättbakat dinkelbröd i form

Det nygräddade brödet doftar extra gott om du har blandat kryddörter i degen.

 

11. Ställ formen på ett galler och häll ut brödet efter 5-10 minuter. Låt det svalna på gallret utan bakduk.

Brödet går utmärkt att frysa, antingen helt, halverat eller skuret i skivor.

 

 

 

Vill du ha fler recept på lättbakade bröd?

 

GI-bröd med massor av nyttigheter

(Klicka här för receptet!)

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

 

 

 

 

 

 

 

 

Blåbärslimpa med vanilj

(Klicka här för receptet!)

 

Bästa bjudfikabrödet - blåbärslimpa med vanilj

 

 

 

 

 

 

 

 

Lingongrova med kanel

(Klicka här för receptet!)

Lingongrova med kanel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snabb och god kavring

(Klicka här för receptet!)

Snabb kavring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar