Annons

Annons

Lättbakade surdegsbaguetter (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

De här goda och matiga sudegsbaguetterna är kalljästa och lätta att baka. Jag kalljäser degar av flera olika anledningar. Först och främst för att bröden blir godare och nyttigare, men jag gillar att kunna baka ut degen när jag själv har tid och lust. En kalljäst deg klarar sig rätt bra i kylen om man skulle få något annat för sig. Surdegen blandar du snabbt ihop 2 dagar innan du ska baka baguetterna.

Kalljästa surdegsbaguetter

De flesta fredagskvällar äter vi räkor, nybakad baguette och till det vitt vin eller rosévin. Det är fräscht, gott och går snabbt att fixa efter arbetsveckan.

Köp en påse frysta räkor på lunchen och låt den ligga framme så att räkorna tinar under eftermiddagen. När du kommer hem tar du ut den kalljästa baguettedegen ur kylen och 1 timme senare har du nybakade baguetter. Se bara till att blanda ihop surdegen två dygn innan du ska baka och rör ihop baguettedegen kvällen före. Båda degarna tar bara några minuter att göra. Allt står i receptet nedan.

Annons

 

Det här behöver du till 2-3 normalstora baguetter:

Lättfil: 130 gr

Rågmjöl, finmalt: 50 gr

Torrjäst för bröddegar: 2 ¼ tsk

Färsk jäst för bröddegar: 8 gr

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 9 dl (540 gr)

Salt

Vatten, rumsvarmt

 

 

Gör så här:

surdeg

surdeg

 

1. Gör surdegen 1½-2 dygn innan du vill ha nybakade baguetter: Blanda 130 gr lättfil, 50 gr finmalt rågmjöl och 2 ¼ tsk torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 2 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

2. 1 dygn senare: Rör ut 8 gr färsk jäst i 3 ¾ dl (375 gr) rumsvarmt vatten.

3. Rör ner surdegen (1 ½ dl/150 gr).

4. Tillsätt 9 dl (540 gr) Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream) i 3-4 omgångar och rör för hand med en träslev e dyl, tills degen blir smidig men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt 2 ¼ tsk salt och rör ut det ordentligt.

5. Plasta in bunken och ställ den i kylen att kalljäsa över natten.

6. Nästa dag: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och strö ut rejält med vetemjöl på det (degen är lite kladdig).

7. Häll ut degen på bakplåtspapperet utan att knåda den, men strö gärna mjöl på den och mjöla händerna när du formar den. Dela degen i 2-3 bitar (eller 4-6 bitar om du vill göra minibaguetter). Forma varje bit till en baguette genom att dra ut den och snurra den samt runda ändarna. Skär ett par skåror i baguetterna med en vass kniv, pensla dem med lite vatten och strö över mjöl. Låt baguetterna jäsa 30 minuter under plastfolie och/eller en bakduk.

8. Kör in en tom plåt i ugnen och ställ en form med vatten på ugnens botten. Sätt ugnen på 275 grader.

9. När baguetterna jäst färdigt: Tag ut den heta plåten ur ugnen och drag över bakplåtspapperet med de färdigjästa baguetterna på den (OBS! bränn inte fingrarna!). (Baguetterna ser inte mycket ut för världen eftersom de flyter ut under jäsningen, men de kommer att höja sig och bli kanonfina när de gräddas. Rena trolleriet!)

10. Kör in den heta plåten med baguetter i ugnen och grädda dem på mittfalsen ca 15 minuter, tills de får fin färg.

Lättbakad surdegsbaguette

11. Tag ut plåten ur ugnen och drag genast över bakplåtspapperet med baguetterna till ett galler. Låt dem svalna där utan att lägga bakduk över.

 

Lättbakad surdegsbaguette

Ibland blir formen lite lustig, men smaken är densamma.

 

Tips om du djupfryst dina baguetter!

Tag baguetten ur plastpåsen när den ska tinas. Sätt ugnen på 225 grader och stäng av värmen när ugnen blivit varm. Lägg in den tinade baguetten i den varma och avstängda ugnen ca 5 minuter. Den blir som nybakad. Men baguetten är god även om den inte värms.

 

 

Vill du ha fler lättbakade surdegsrecept?

Surdegsfrallor med råg

 

 

 

 

 

 

Surdegsfrallor med råg

(Klicka här för recept!)

 

Kanelknutar av surdeg

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar av surdeg

(Klicka här för recept!)

 

Surdegsbröd i gryta

 

 

 

 

 

 

Grytbröd av surdeg

(Klicka här för recept)

 

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

 

Grovt surdegsbröd med

chiafrön

(Klicka här för recept!)

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar