Annons

Annons

Lättbakade surdegsbaguetter (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

De här jättegoda sudegsbaguetterna är kalljästa och lätta att baka. Jag kalljäser degar av flera olika anledningar. Först och främst blir bröden godare och nyttigare men framför allt kan jag baka dem när jag har tid och lust eftersom degen inte har så bråttom när den står i kylen. Surdegen blandar du snabbt ihop 2 dagar innan du ska baka baguetterna!

Kalljästa surdegsbaguetter

De flesta fredagskvällar äter vi räkor, nybakad baguette och till det vitt eller rosévin. Det är fräscht, gott och går snabbt att fixa efter arbetsveckan. Köp en påse räkor på lunchen och låt den ligga framme så att räkorna tinar under eftermiddagen. När du kommer hem tar du ut degen ur kylen och 1 timme senare har du nybakade baguetter. (Se bara till att blanda ihop surdegen på onsdagskvällen och rör ihop baguettedegen på torsdagskvällen. Båda tar några minuter att göra. Allt står i receptet nedan.)

Annons

 

Det här behöver du till 2 normalstora baguetter eller 4 minibaguetter:

Lättfil: 130 gr

Rågmjöl, finmalt: 50 gr

Torrjäst för bröddegar: 2 ¼ tsk

Färsk jäst för bröddegar: 8 gr

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 9 dl (540 gr)

Salt

Vatten, rumsvarmt

 

Gör så här:

surdeg

surdeg

 

1. 2 dygn innan du vill ha nybakade baguetter: Blanda 130 gr lättfil, 50 gr finmalt rågmjöl och 2 ¼ tsk torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 2 ¼ krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur i 1 dygn, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

2. 1 dygn senare: Rör ut 8 gr färsk jäst i 3 ¾ dl (375 gr) rumsvarmt vatten.

3. Rör ner surdegen (150 gr).

4. Tillsätt 9 dl (540 gr) Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream) i 3-4 omgångar och rör för hand med en träslev e dyl, tills degen blir smidig men fortfarande är lite kladdig. Tillsätt 2 ¼ tsk salt och rör ut det ordentligt.

5. Plasta in bunken och ställ den i kylen att kalljäsa över natten.

6. Nästa dag: Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och strö ut vetemjöl på det.

7. Häll ut degen på bakplåtspapperet utan att knåda den, men mjöla händerna ett par gånger medan du jobbar med degen som är en aning kladdig. Dela degen i 2-4 bitar. Forma varje bit till en baguette genom att dra ut den och snurra den samt runda ändarna. Skär ett par skåror i  baguetterna med en vass kniv, pensla dem med lite kallt vatten och strö mjöl över dem. Låt baguetterna jäsa i 30 minuter under en bakduk.

8. Kör in en tom plåt i ugnen och ställ en form med vatten på ugnens botten. Sätt ugnen på 275 grader.

9. När baguetterna jäst färdigt: Tag ut plåten ur ugnen (akta fingrarna!) och drag över bakplåtspapperet med de färdigjästa baguetterna på den heta plåten. (De ser inte mycket ut för världen och flyter ofta ut, men de kommer att höja sig och bli kanonfina när de gräddas.)

10. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 15 minuter, tills de får fin färg.

Lättbakad surdegsbaguette

Förr delade jag degen i 3 delar men numera gör jag 2 riktigt stora baguetter istället.

11. Tag ut baguetterna ur ugnen och drag genast över bakplåtspapperet med baguetterna till ett galler. Låt dem svalna där utan att lägga bakduk över.

 

Lättbakad surdegsbaguette

Ibland blir formen lite lustig, men smaken är densamma.

 

 

Vill du ha fler lättbakade surdegsrecept?

Surdegsfrallor med råg

 

 

 

 

 

 

Surdegsfrallor med råg

(Klicka här för recept!)

 

Kanelknutar av surdeg

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar av surdeg

(Klicka här för recept!)

 

Surdegsbröd i gryta

 

 

 

 

 

 

Grytbröd av surdeg

(Klicka här för recept)

 

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

 

Grovt surdegsbröd med

chiafrön

(Klicka här för recept!)

 

LÄS OCKSÅ

(17)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar