Annons

Annons

Långpannebröd med mandel och aprikoser recept

Baka världens godaste bröd av dinkelmjöl och rågmjöl, rostade mandlar och syrliga aprikoser i ugnsformar av keramik eller i din vanliga långpanna. Lättbakat och gott som räcker till många frukostar!

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Jag kunde inte låta bli att testa om det går att baka mitt älsklingsbröd i mina nya ugnsformar av keramik. Det går hur bra som helst och nu har vi världens godaste bröd till många frukostar framöver. Keramikformarna kan du köpa för 89 kronor i Hemmets webbshop (priset gäller för båda formarna), men du kan också baka bröden i vanliga långpannor. Men visst är det kul med något nytt och snyggt, särskilt när priset är så lågt? Klicka här om du vill köpa formarna!

Annons
Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Finns det något godare än nybakat hembakat bröd?

Det här behöver du:

Rågmjöl, finmalet: 4 dl (220 gr) + ca ½ dl till garnering

Dinkelmjöl, siktat: 16 dl (880 gr)

Jäst för matbrödsdegar, färsk: 50 gr

Mandel: 200 gr

Aprikoser, torkade: 150 gr

Honung: 2 msk

Olivolja eller rapsolja: ½ dl + ett par msk att smörja formarna med

Salt: 2 tsk

Vatten: 6 dl (600 gr)

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Så här bakar du brödet:

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Det här digitala måttbägaren är samtidigt en våg. Hur har jag kunnat leva utan denna fiffiga hjälpreda? Den kan du också köpa i Hemmets webbshop (149 kr). Klicka här om du vill köpa den!

1. Sätt ugnsgallret på mittfalsen, lägg ett bakpapper på gallret och bred ut 200 gr mandlar på det. Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandlarna ca 14 minuter, tills de blir vackert bruna och det börjar dofta gott av rostad mandel. Du behöver inte röra om bland mandlarna under rostningen. Tag ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Grovhacka dem när de har svalnat eller låt dem vara hela, du skär ändå sönder dem när du skivar upp brödet.

2. Smula ner 50 gr jäst i degblandarens bunke.

3. Värm 6 dl (600 gr) vatten i en kastrull på spisen så att det blir fingervarmt (37 grader).

4. Häll det ljumma vattnet över jästen och rör ut den.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

5. Tillsätt ½ dl oliv- eller rapsolja, 2 msk honung, 2 tsk salt, 220 gr finmalet rågmjöl och rör om med en träslev e dyl.

6. Tillsätt 880 gr siktat dinkelmjöl så här: Lägg i hälften av mjölet (440 gr) i bunken och rör om med sleven. Lägg sedan i hälften av det mjöl som är kvar (220 gr) och kör degen på låg fart i degblandaren. När mjölet blandats in tillsätter du resten av mjölet (220 gr), lite i taget, medan degblandaren går. När allt mjöl blandats in kör du degblandaren ytterligare 5 minuter på låg fart. Brödet kommer att bli mjukt och luftigt.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

7. Skär 150 gr torkade aprikoser i bitar och lägg dem och de rostade mandlarna i degbunken. Kör degblandaren ett par minuter, tills aprikoser och mandel blandats in i degen.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

8. Lägg plast över bunken och ställ den att jäsa 30 minuter i rumstemperatur, gärna i mikron eller i kall ugn, där det är dragfritt.

9. Smörj formarna/långpannan med raps- eller olivolja.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

10. Efter 30 minuter har degen jäst färdigt.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

11. Lägg degen i formarna/långpannan. Bred ut den i kanterna och jämna till den. Peta in mandlar och aprikoser i degen, annars blir de lätt brända under gräddningen.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

12. Strö finmalet rågmjöl över degen ch klappa in det lite.

13. Lägg en stor bakduk över och låt bröden jäsa 30 minuter i rumstemperatur.

14. Sätt ugnen på 250 grader och gallret strax under mittfalsen.

15. Häll vatten på en sprejflaska.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

16. Efter 30 minuter är bröden färdigjästa.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

17. Spreja in vatten i ugnen och kör in formarna/långpannan på gallret strax under mittfalsen.

18. Grädda bröden så här: Efter 5 minuter sänker du ugnstemperaturen till 220 grader (strax före 225 grader på en vanlig ugn). Efter totalt 35-40 minuter är bröden färdiggräddade i en ugnsform av keramik (ca 30 minuter i vanlig långpanna eller som två runda bröd direkt på en bakpappersklädd plåt). Stick en termometer mitt i brödet och kolla att temperaturen nått 98 grader.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

19. Ställ formarna/långpannan på ett galler att svalna en stund. Låt en slickepott löpa mellan bröden och formarnas kanter för att lossa bröden. Häll sedan ut bröden på gallret och låt dem svalna helt innan du sveper in dem i en linnehandduk till nästa morgons frukost eller i en papperspåse med en plastpåse utanpå eller helt enkelt skivar upp dem och lägger skivorna (med mellanläggspapper mellan – finns hos Coop)  i en stor plastpåse och fryser in dem. Tag ut brödskivor ur frysen och lägg i en plastpåse på kvällen så är de som nybakade till frukosten nästa morgon.

Dinkelbröd med aprikoser och mandel i långpanna

Nu är frysen snart full!

 

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

Baka bröden i ugnsform, vanlig långpanna eller runda bröd direkt på plåten (Klicka här för receptet!)

 

 

Här har jag lagat kycklingfiléer med gräddig dragonsås och färskpotatis i formarna!  Klicka här för receptet!

Gräddig dragonkyckling i form

 

 

HÄR KOMMER TIPS PÅ 2 LÄCKRA VÅRMENYER!

Klicka här för meny 1!

Min godaste påskmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för meny 2!

Min festliga valborgsmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

(159)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar