Annons

Annons

Festlig marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Den här superläckra påsktårtan, som passar bra att servera efter påskmiddagen med en kopp kaffe eller ett glas portvin, kan du förbereda i god tid. Marängbottnarna kan du göra flera dagar i förväg och förvara i kall ugn eller i mikron, och världens godaste mangomousse gör du dagen före. Sedan monterar du bara tårtan strax före servering. Om du vill förenkla den lite kan du göra den i 2 lager istället för 3, så slipper du krångla med 2 plåtar i ugnen och den blir dessutom lättare att skära upp. Men visst är den pampig i 3 lager och du kan vara säker på att få många applåder för den!

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Om du vill kan du göra marängbottnarna upp till 2 veckor i förväg och förvara dem i kall, avstängd ugn eller i mikron, där de håller sig torra och spröda.

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Det är väl värt jobbet när man har en sådan här härlig portion framför sig! Använd en rejäl kniv för tårtan är inte helt lätt att skära upp så att det blir snygga tårtbitar.

Det här behöver du till 6-8 personer:

(Till marängbottnarna)

Äggvitor: 6 st (2 vitor/marängbotten)

Strösocker: 3 dl (1 dl/marängbotten)

Ättika 12%: 1 tsk (ca 1/3 tsk/marängbotten)

Hushållsfärg, gul (Dr. Oetkers): 5 tsk (ca 1,5 tsk/marängbotten)

Annons

 

(Mangomousse till 3 marängbottnar)

Mangopuré, Sempers 190-gramsburk: 4 st (står på hyllan med barnmat)

Mangopulver: 4 msk (finns i de orientaliska mataffärerna, se bild nedan)

Citron, saft från: 1 st

Vaniljsocker: 1,5 msk

Gelésocker multi: 5 dl

Vispgrädde: 8 dl

 

(Till dekoration)

Mango, färsk, mogen: 1 stor

Passionsfrukt, färsk: 2 st (Köp de skrynkligaste och fulaste!)

Kiwi, färsk: 2 st

Rosor, gula: 1 st

Citronmeliss (i kruka): några blad

Ev påskgodis till dekoration av tårtfatet

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Gör marängbottnarna så här:

1. Det går lättare att separera vitorna från gulorna om du använder kylskåpskalla ägg och gör det gärna 2-3 dygn innan vitorna ska vispas, så hinner vatten avdunsta från dem (Leilas Lindholms tips). Förvara vitorna i kylen. (Du kan använda vitor som stått upp till 1 vecka i kylen.)

2. Gör marängbottnarna en eller ett par dagar innan tårtan ska ätas. (Låt dem stå i kall ugn eller i mikron tills tårtan ska monteras så behåller de sin sprödhet. Gör inte marängbottnarna samma dag de ska användas, då riskerar du att få sega bottnar och en tårta som är nästan omöjlig att skära i.)

3. Ställ fram vitorna i rumstemperatur 30-60 minuter innan de ska vispas.

4.  Sätt ugnen på 175 grader.

5.  Rita upp 2 st ca 22 cm stora cirklar på ett bakplåtspapper och en lika stor cirkel på ytterligare ett bakplåtspapper. Lägg papperet med 2 cirklar på en ugnsplåt och det andra papperet på ugnsgallret (lägg bottenplattan till en springform under bakplåtspapperet som stöd under cirkeln).

6. Vispa vitorna med elvisp eller i en assistent. (Använd en stor skål som är ren och torr, av glas eller rostfritt – ej plastbunke. Visparna måste också vara rena och torra.) När skummet börjar stelna häller du i strösockret, en matsked i taget, under vispning på full fart. När toppar börjar bildas häller du i ättikan under fortsatt vispning på full fart. När marängen är fast och bildar tydliga toppar är den klar. Då ska du kunna vända upp och ner på skålen utan att marängmassan rinner ut.

7. Häll hushållsfärgen i marängmassan och vänd försiktigt runt med en slickepott så att färgen blandas ut i marängmassan.

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

8. Bred ut marängsmeten i cirklarna med slickepotten och en palett. Jämna till kanterna.

9. Dra ner ugnsvärmen till 125 grader. Kör in bakplåten strax under mitten i ugnen och gallret strax över mitten. Kör snabbt in en tom ugnsplåt på den översta falsen, som ett tak för att den översta marängbottnen inte ska bli bränd. (Detta går alldeles utmärkt i en vanlig ugn eftersom marängbottnarna egentligen bara står i ugnen för att torka och först när de känns torra är de klara.) Marängbottnarna är färdiga när de släpper från bakplåtspapperet, efter ca 4 timmar, men låt dem stå längre om det behövs. Byt gärna plats mellan bakplåt och galler en gång i timmen. (Om du väljer att bara göra 2 marängbottnar får de plats på en och samma ugnsplåt och du behöver inget “tak”. Marängbottnarna blir då klara på ca 2 timmar.)

10. Stäng av ugnsvärmen när marängbottnarna är klara. Låt ugnsluckan stå öppen ett par minuter för att lufta ut det mesta av värmen och tag ut plåten som fungerat som “tak”. Stäng sedan ugnsluckan och låt marängbottnarna stå kvar i ugnen tills de ska användas.

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Gör mangomoussen så här:

1. Häll mangopurén i en kastrull. Pressa i citronsaft och rör om. Rör i mangopulver och vaniljsocker. Tillsätt gelésocker och koka upp under omrörning och låt koka en halv minut under fortsatt omrörning. Häll massan i en bunke och låt svalna. Rör om då och då så att den inte stelnar.

2. Vispa grädden så att den blir styv. Tillsätt hälften av grädden, lite i taget, i den kalla massan och rör till en slät smet. Vänd ner resten av grädden försiktigt men väl. Förvara moussen i en plastburk med lock i kylen tills tårtan ska monteras.

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

Montera marängtårtan så här:

1. Skär mango och kiwi i små tärningar samma dag de ska användas och lägg i två plastburkar med lock som ställs i kylen tills tårtan ska monteras.

2. Strax före servering: Lägg en marängbotten på ett tårtfat, bred över knappt hälften av mangomoussen (den ska räcka till ett tunt lager på den översta marängbottnen också). Lägg på nästa marängbotten och bred över resten av mangomoussen, men spara lite så att du kan bre ett tunt lager över den översta marängbottnen. När alla marängbottnarna är på plats och all mangomousse bretts ut strör du ut mango- och kiwitärningarna över den översta marängbottnen. Dela och gröp ur passionsfrukterna och strö fruktköttet över frukttärningarna. Strö över rosenblad och klipp lite citronmelissblad över. Dekorera till sist tårtfatet med påskgodis.

Påsktårta

GLAD PÅSK!

(36)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar