Annons

Annons

Läckra rabarberkolor recept

Det godaste godiset gör du själv av rabarber och fläderblomssaft! Det innehåller förvisso en hel del socker och glykossirap men i övrigt inga konstiga tillsatser. Mycket bättre och godare än lösgodis när du vill ha något sött att mumsa på! Och det vill man ju ibland. :-)

Läckra rabarberkolor

Det här behöver du till ca 60 kolor:

Rabarber: 250 gr (avser ansatt skick, så köp/plocka ca 300 gr)

Fläderblomssaft, koncentrerad, t ex Önos eller hemlagad: ½ dl

Vaniljsocker: 2 tsk

Strösocker: 3 ¾ dl

Glykossirap (Dansukkers, som är billigast): 1 ½ dl

Annons

Vispgrädde: 2 ¼ dl

 

Gör så här:
Läckra rabarberkolor

1. Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skalen behåller du på om de är fräscha och fina. Skär stjälkarna i mindre bitar (250 gr) och lägg i en kastrull. (Tag gärna en kastrull med beläggning så blir den som ny när du har kokat rabarber i den.)

Läckra rabarberkolor

Så här fin blir färgen om rabarberstjälkarna har rött skal som behålls på. Men tyvärr bibehålls inte den vackra färgen utan rabarberkolorna blir kolafärgade hur du än bär dig åt.

2.  Tillsätt ½ dl koncentrerad fläderblomssaft och 2 tsk vaniljsocker. Ställ kastrullen på spisplattan, som du sätter på ganska hög värme för att få rabarberbitarna i kok (10 om plattan går till 12). När de kommit i kok drar du ner värmen till 8 och sedan till 6 och låter rabarberkompotten småputtra 15-20 minuter. Rör om då och då och mosa rabarberbitarna med en slev när de börjar bli mjuka.

Läckra rabarberkolor3. Lägg rabarberkompotten i en stor, vid kastrull av teflon eller gjutjärn. Lägg i 3 ¾ dl strösocker, 1 ½ glykossirap och 2 ¼ dl vispgrädde.
Läckra rabarberkolor

4. Låt blandningen koka upp på ganska hög värme (8 om spisplattan går till 12). När blandningen kommit i kok drar du ner värmen till medeltemperatur (6 om plattan går till 12). Rör om då och då och häng en sockertermometer på grytans kant.

5. Lägg ett halvt bakpapper i en form med måtten ca 20 x 15 cm. (Om du använder en form som är större blir kolorna lite mindre och om du använder en form som är mindre blir de lite större.)

6. Låt kolamassan koka tills termometern visar 125-130 grader om du gillar mjuk kola. Om du vill ha en lite mer hårdseg kola låter du massan koka tills termometern mäter 140-145 grader. Det tar ca 35-40 minuter. OBS! Temperaturen stiger fort mot slutet.

Läckra rabarberkolor7. När kolamassan kommit upp i önskad temperatur häller du den i formen och låter den stelna där ett par timmar eller över natten. Diska genast sockertermometern och sleven. Krana hett vatten i kastrullen så torkar inte kolan  in.
Läckra rabarberkolor8. Skär kolan i långa stavar med en rejäl kniv (det brukar bli 10-11 stavar). Klipp sedan stavarna i 5-6 bitar. Riv av små bitar platsfolie och slå in kolan i dem. Lägg kolan i en plastburk med lock. Förvara den gärna i kylskåp nu när det är varmt.

Om din kola har blivit så hård att det är inte går att skära den i bitar med en kniv lägger du kolablocket på en skärbräda och slår det i bitar med den spetsiga delen på en hammare. Förvara kolabitarna i en plastburk med lock i rumstemperatur (de mjuknar inte). Lägg gärna mellanläggspapper/smörgåspapper mellan lagren. Du behöver inte förpacka kolorna i plastfolie.

 

 

 

Klicka här för recept på kola med mango/passionsfrukt eller granatäpple!

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på kiwikola!

Kiwikola - hemgjort godis med frisk smak

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på bars med rabarber och jordgubbar!

Nyttigt sommargodis i långpanna (glutenfritt)

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på hemlagad müsli! 

Gör din egen müssli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(78)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar