Annons

Annons

Läcker smörkrans med en lätt karamellton

Det här är en jättegod vetekrans med både jäst och bakpulver som gör degen lätt och luftig. Det som gör kakan så god är att fyllningen sipprar ut under gräddningen och karamelliserar ovansidan. Du rör ihop degen för hand och behöver inte använda hushållsassistent.

Läcker smörkrans

Den här kakan är till Jenny och hennes pappa, som liksom jag saknar smörkransen som ett konditori i Malmö bakade på 60- och 70-talen. Ingen av oss kan glömma den goda kakan och så här minns jag att den smakade. Jag har lagt till kardemumma i degen och mandelspån ovanpå, men jag tror att bagaren på konditoriet använde hackad mandel. Mandelspånen gör kransen lite toscaaktig och extra god.

Det här behöver du:

Till degen:

Vetemjöl: 5 dl (300 gr)

Kardemumma, malen: 1 msk (1 tsk om du stöter hel kardemumma i en mortel)

Smör, normalsaltat, mjukt: 50 gr

Ägg, normalstort, rumsvarmt: 1 st

Mjölk att värma: 1 dl (100 gr)

Annons

Jäst till söta degar, färsk: 12 gr

Strösocker: ¾ dl

Bakpulver: ½ tsk

Salt: ½ krm

 

Till springformen (22 cm):

Smör, normalsaltat, att smälta: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

 

Till smörfyllningen:

Smör, normalsaltat, mjukt: 100 gr

Florsocker: 100 gr (1 ¾ dl)

Vaniljsocker: 1 msk

 

Till pensling: 

Äggula: 2 st

Florsocker: 2 tsk

Salt: ½ krm

 

Till dekor:

Mandelspån: 25 gr

 

 

Gör så här:

1. 1 timme innan du ska baka: Tag fram 3 ägg ur kylen så att de blir rumstempererade. Tärna 50 gr smör till degen och lägg på en bit aluminiumfolie. Tärna 100 gr smör till fyllningen och lägg i en skål.

2. Blanda 5 dl (300 gr) vetemjöl med ½ tsk bakpulver, ½ krm salt och kardemumman. Ställ åt sidan.

Läcker smörkrans3. Lägg ¾ dl strösocker i en stor bunke som degen ska jäsa i. Smula ner 12 gr jäst och rör om med en gaffel.

Läcker smörkrans

Efter ett par minuter har socker och jäst smält samman.

4. Värm 1 dl/100 gr mjölk i en liten kastrull på spisen så att den blir fingervarm (37 grader, inte mer).

5. Rör ner den ljumma mjölken i jästblandningen. Knäck ner 1 ägg och lägg därefter i 50 gr mjukt smör. Rör om tills det mesta av smörklumparna är borta (de försvinner helt när du blandar i mjöl).

Läcker smörkrans6. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget, och rör om med en rejäl slev. Stick sedan ner handen i bunken och knåda degen några minuter. Om deg fastnar på fingrarna tar du lite mer mjöl, tills degen inte längre fastnar.

7. Lägg plast över bunken och låt degen vila 60 minuter, gärna i den kalla ugnen där det är dragfritt.Läcker smörkrans8. Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt att ställa springformen på under gräddningen för att slippa kladd i ugnen (fyllningen rinner ut lite ur springformen).

9. Lägg 15 gr smör i en liten skål och kör det 20 sekunder i mikron. Rör ner 1 tsk potatismjöl i det smälta smöret. Smörj en springform som är 22 cm i diameter med detta smörjsmör. Smörj samtidigt en liten rund ugnsfast form (på utsidan och undersidan) att sätta mitt i springformen när kransen gräddas.

10. Vispa upp 2 äggulor i en liten skål att pensla degen med. Rör ner ½ krm salt, så blir äggulorna rinnigare, och 2 tsk florsocker. (Av äggvitorna kan du baka en halv sats jättegoda, glutenfria sotarmurrar – klicka här för receptet!)

11. Gör smörfyllningen: Rör ner 100 gr florsocker (1 ¾ dl) och 1 msk vaniljsocker i det mjuka smöret i skålen (100 gr). Rör om med en stor gaffel e dyl tills det flygiga florsockret blandats med smöret. Vispa sedan 1 minut med elvisp tills smöret blir lätt och luftigt. (Jag brukar vispa när ägguret ringer och degen är färdigjäst för att fyllningen ska vara riktigt fluffig när den ska läggas på degen.)

Läcker smörkrans

Det har inte hänt särskilt mycket med degen under vilan.

Läcker smörkrans12. 60 minuter senare, när degen vilat: Mjöla bakbordet och drag ut degen så att den blir 55 lång.

Läcker smörkransKavla ut degen till en rektangel som är 25 cm bred (och 55 cm lång).

Läcker smörkrans13. Lägg på smörfyllningen och bred ut den jämnt och ända ut i kanterna.

Läcker smörkrans

Läcker smörkrans

14. Rulla ihop degen till en spänd rulle.

Läcker smörkrans

15. Lägg rullen i springformen med skåran upp. Nyp ihop ändarna och forma kransen så att den blir jämntjock. Sätt den lilla smorda ugnsformen mitt i springformen.

16. Pensla kransen med hälften av äggblandningen och lägg plast över. Låt kransen jäsa ca 45 minuter, till dubbel storlek, på dragfri plats, t ex i mikron.

17. Sätt ugnen på 200 grader när det är 20 minuter kvar av jäsningstiden.
Läcker smörkrans18. 45 minuter senare, när kransen jäst: Pensla kransen en gång till med resten av äggblandningen, sedan snittar du den runtom med en vass kniv så att smörfyllningen kan sippra ut och karamellisera kakans ovansida under gräddningen.
Läcker smörkrans19. Strö över 25 gr mandelspån.

Läcker smörkrans

Nästa gång kan du testa att krydda fyllningen med 2 msk kanel eller 2 msk kardemumma (2 tsk om du stöter hel kardemumma i en mortel). Då får du en kanelkrans eller en kardemummakrans.

20. Ställ springformen på den bakpappersklädda plåten och kör in den på den näst nedersta falsen. Grädda kransen i 200 grader tills det slutar bubbla i smörfyllningen, ca 30 minuter. Drag ner temperaturen till 150 grader de sista 10 minuterna.
21. Ställ formen med den färdiggräddade kakan på ett galler. Lossa kanten när formen svalnat lite, så att du inte bränner dig, och fös över kakan till ett uppläggningsfat. Skär samtidigt bort den lilla formen i  mitten med en kniv. Lägg en bakduk över kakan medan den svalnar på gallret.

Lägg formen i blöt i diskhon så går det lättare att få bort resterna efter den knäckiga fyllningen.

 

 

Klicka här om du vill ha recept på semmeltårta!

Semmeltårta

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på semmelfläta!

semmelfläta

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på minisemlor!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Christinas läckra minisemlor

 

(115)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar