Annons

Annons

Läcker festkaka med nektariner och bär

Det här är nog sommarens fräschaste och vackraste kaka. Den är luftig och god med mycket smak av vanilj och citron och alla bären och nektarinerna gör den saftig och ger den en frisk smak. Tag vilka bär du kan få tag på, antingen du köper dem eller plockar dem själv. Tänk dock på att jordgubbar inte funkar.

Frisk nektarinkaka med bär

En festlig kaka att bjuda på!

 

Nektarinkaka med bär

En klick vispgrädde är gott till frukten och alla bären i kakan!

 

Festlig nektarinkaka med bär

 

Det här behöver du till en rund springform (ca 26 cm):

Nektariner, fasta: 3 st

Bär: t ex 1 kartong hallon, 1 kartong björnbär och några klasar vinbär eller de bär du har tillgång till (OBS! dock ej jordgubbar som saftar av av sig för mycket)

Annons

Citron, rivet skal: 2 st

Vaniljsocker: 2 msk

Pistagemandel, flisad: ca 50 gr

Ägg, normalstora: 5 st

Smör, osaltat: 200 gr + 15 gr

Vetemjöl: 5 dl (300 gr)

Strösocker: 2 ½ dl

Bakpulver: 2 tsk (rågade)

Potatismjöl: 1 tsk

Sommarens vackraste festkaka med nektariner och bär

Gör så här:

1. Tag fram 5 ägg och 200 gr + 15 gr osaltat smör minst en timme innan du ska baka så att äggen blir rumsvarma och smöret riktigt mjukt.

2. Rör ut 1 tsk potatismjöl i 15 gr mjukt smör (eller 15 gr smör som du kört 20 sekunder i mikron). Smörj springformen med detta smörjsmör (Jan Hedhs tips).

3. Skölj och torka 2 citroner, 3 nektariner och bären.

4. Blanda 4 dl/300 gr vetemjöl, 2 rågade tsk bakpulver och 2 msk vaniljsocker.

5. Skiva nektarinerna.

6. Riv citronskalet.

7. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mittfalsen.

8. Vispa det mjuka smöret (200 gr) och 2½ strösocker på högsta fart med elvispen i 5 minuter.

9. Tillsätt ett ägg i taget och vispa på medelfart med elvispen i 4 minuter.

10. Rör ner citronskalet försiktigt.

11. Sikta ner mjölblandningen i 2-3 omgångar. Blanda försiktigt men väl så att inte mjöl ligger kvar på bunkens botten.

Sommarens vackraste festkaka med nektariner och bär

12. Häll hälften av smeten i formen. Lägg ett lager nektarinskivor och bär i ett snyggt mönster.

13. Strö över hälften av pistagemandeln.

Vaniljdoftande nektarinkaka med bär

14. Bred ut resten av smeten i formen.

Sommarens vackraste festkaka med nektariner och bär

15. Tryck ner resten av nektarinskivorna och bären i ett snyggt mönster i smeten. Strö över resten av pistagemandeln.

16. Grädda kakan ca 45 minuter. När den börjar bli gyllenfärgad och släpper från formen är den klar. Provstickan får inte bli kladdig när du sticker ner den mitt i kakan. I så fall behöver den några minuter till.

Sommarens vackraste festkaka med nektariner och bär

17. Tag ut formen ur ugnen och ställ den på ett galler. Lossa formens kant efter en stund. Låt kakan svalna under en bakduk. Den ska ha svalnat helt innan du skär i den. Jag föredrar att baka kakan dagen innan den ska ätas så hinner den sätta sig.

Festlig nektarinkaka med bär

Kakan blir saftigare för varje dag som går. Om du förvarar den i kylen tar du ut den 1 timme innan den ska ätas.

Nektarinkaka med bär

 

 

Vill du ha fler recept på godsaker bakade av sommarbär?

 

Läcker bärpaj

 

 

 

 

 

 

Sommarens läckraste bärpaj

(Klicka här för receptet!)

 

Chokladkaka med björnbär

 

 

 

 

 

 

Chokladkaka med björnbär

(Klicka här för receptet!)

 

paj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

Läcker dessertpaj med

sommarminnen

(Klicka här för receptet!)

 

Chiabars med blåbär och hallon

 

 

 

 

 

 

Bars med chiafrön,

blåbär och hallon

(Klicka här för receptet!)

Bästa bjudfikabrödet - blåbärslimpa med vanilj

 

 

 

 

 

 

Blåbärslimpa

(Klicka  här för receptet)

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(59)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar