Annons

Annons

Läcker chokladkaka i långpanna (glutenfri)

274

En glutenfri och saftig chokladkaka som dessutom har lågt GI. Jag tar gärna en skvätt rom i smeten om den ska serveras när det är fest. Det blir ca 12 rutor när man skär upp den.

Den här kakan började jag baka när GI blev populärt i början på 2000-talet. Precis när jag skulle ge mig iväg till bokmässan i London kom Montignacs bok om GI och jag tog den med och slukade den ombord på planet. Var det verkligen sant att man fick äta hur mycket mörk choklad och torkade aprikoser som helst och ändå gå ner i vikt? Det var ju något av det bästa jag visste. Och när jag kom hem började jag byta ut vetemjöl mot nöt- eller mandelmjöl och socker mot fruktsocker när jag bakade. Även om det idag går att köpa mandel- och nötmjöl vill jag nog helst mala mitt mjöl själv så att jag är säker på att det inte är härsket. Och fruktsocker tar jag ibland när det funkar. I denna kaka går det utmärkt att byta ut strösocker mot fruktsocker.

Annons

 

Det här behövs:

250 gr hasselnötter

50 gr choklad (gärna 70%-ig)

1/2 dl kakao

4 ägg

1 dl strösocker (eller 2/3 dl fruktsocker)

1 tsk vaniljsocker (ej nödvändigt, men gott)

1 tsk bakpulver

2 msk rom (ej nödvändigt, men gott)

 

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 150 grader.

2) Klä en mindre långpanna (jag använder en pyrexform, ca 18 x 28 cm) med bakplåtspapper.

3) Hacka chokladen.

4) Kör nötterna i matberedaren eller mal dem i en kvarn till mjöl.

5) Häll mjölet i en bunke och blanda väl med kakao, bakpulver och vaniljsocker.

6) Vispa ägg och socker 4 min.

7) Häll mjölblandningen i äggblandningen. Tillsätt hackad choklad och rom och rör om så att smeten blandar sig.

8) Häll smeten i långpannan och grädda ca 40 min på nedersta falsen.

 

KLICKA HÄR för att komma till recept på blåbärsrutor med citron och vit choklad (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till författaren Karin Brunk Holmqvists syndigt goda marängrutor (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till rabarberrutor med jordgubbar (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till glutenfria citronrutor i långpanna – en riktig förkylningskaka!

KLICKA HÄR för att komma till gluten- och nötfria jordnötsrutor i långpanna!

 

(43)

4 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar