Annons

Annons

Kycklingfilé med kantareller

Det här är en jättegod festrätt med kycklingfiléer och färska kantareller där smaken förstärks med både kantarellfond och crème fraîche i smaken Kantarell med konjak. Visst låter det väl gott? Det är en mycket lättlagad rätt som går snabbt att göra. Det enda som egentligen tar tid är att få kantarellerna rena.

Kycklingfiléer med färska kantareller

Det här behöver du till 4 (6) 8 portioner:

Kycklingfiléer, färska: 4 (6) 8 st

Kantareller, färska: 250 (400) 500 gr

Kantarellfond: 1 (2) 3 msk

Creme fraiche (smak: Kantarell med konjak): 1 (2) 3 burkar

Persilja: 1 stor bunt

Annons

Salt

Svartpeppar

Maizena: ¾ (1) 1,5 msk

Colorit: några droppar efter smak

Smör till stekning

Vatten, kokande: 2 (3) 4 dl

Kycklingfiléer med färska kantareller

Gör så här:

1. Rengör och ansa kantarellerna. Halvera stora svampar.

2. Tvätta och finklipp 1 (1 ½) 2 dl persilja. (2/3 ska användas till såsen och 1/3 till dekoration.)

Kycklingfiléer med färska kantareller

3. Stek kantarellerna i en stekpanna tills vätskan dunstat. (Tag undan några kantareller till dekoration.) Salta och peppra. Tillsätt kantarellfond, crème fraîche 0ch kokt vatten. Låt puttra ett par minuter. Rör ut Maizena i lite vatten och tillsätt under omrörning. Droppa i lite Colorit om du vill ha mörkare färg på såsen. Tillsätt persilja och koka några minuter. Drag stekpannan från plattan och lägg ett lock över.

4. Smörj en ugnsform, sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mitten.

5. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och bryn dem på båda sidor så att de får fin färg. Lägg dem i formen.

6. Häll kantarellsåsen över kycklingfiléerna och kör in formen i ugnen i ca 30 minuter.

Kycklingfilé med kantareller

7. Garnera med persilja och kantareller strax före servering.

8. Servera med kokt potatis och pressgurka. (Om du hellre vill göra klyftpotatis eller rostade potatishalvor kör du in dem i ugnen tillsammans med kyckling, så blir de färdiga ungefär samtidigt.)

 

Så här lägger du pressgurka:

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

Det här behöver du:

Slanggurka: 1 st

Ättika, 24%: 1 msk (eller 2 msk 12%-ig eller saften från 1 citron)

Strösocker: 1,5-2 dl (smaka dig fram)

Salt: 1 krm

Vitpeppar: 1 krm

Persilja: 1 knippe som finklipps

 

Lägg pressgurka så här:

1. Tvätta slanggurkan eller hyvla bort skalet med en potatisskalare om du inte fått tag på ekologisk gurka.

2. Hyvla ner gurkan i en skål med hjälp av potatisskalaren.

3. Häll över strösocker, salt, peppar och ättika och blanda väl med två gafflar tills gurkan saftat sig och sockret smält. Se till att det inte ligger socker på botten.

4. Tvätta och finklipp persiljan. Blanda ner den i  pressgurkan. Strö lite över som dekoration.

5. Lägg plast över skålen och ställ in den i kylen en halvtimme.

 

 

VILL DU HA FLER LÄTTLAGADE RECEPT?

Klicka här om du vill ha recept på festkyckling med himmelsk sås!

Klicka här om du vill ha recept på fläskfilé med gräddig grönpepparsås!

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(63)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar