Annons

Annons

Kycklingfiléer i gräddig dragonsås

En perfekt rätt att laga när du känner dig lite lat i vårsolen men ändå vill äta något som är både festligt och gott. Lägg hela kycklingfiléer i en form, rör ihop en läcker sås av bl a yoghurt, grädde, dijonsenap, honung, dragon och bred över. Med lite hackande av lök och färsk dragon tar rätten en kvart att förbereda. Sedan in i ugnen med den. Det är allt!

Gräddig dragonkyckling i form

Det här behöver du till 6-8 portioner:

Kycklingbröstfilé: 6-8 st

Dragon, färsk: 1 kruka

Dragon, torkad: 1 ½ tsk

Gul lök, medelstor: 1 st

Vitlök: 3 klyftor

Dijonsenap: 5 msk

Japansk soja: 2 msk

Honung: 2 msk

Kalvfond: 3 msk

Annons

Kycklingfond: 2 msk

Rysk yoghurt: 5 dl (1 liten hink, står bland grekisk och turkisk yoghurt)

Vispgrädde: 2 ½ dl

Vetemjöl: 2 msk

Colorit: ett par droppar för mer färg på såsen

 

Severas till:

Rostade potatishalvor + palsternacksklyftor eller rostad färskpotatis

Pressgurka eller en sallad

Granatäppelkärnor (goda som tillbehör och trevliga att dekorera med)

 

Det här behöver du till pressgurkan, 4 (8) portioner:

Slanggurka: 1 (2) st

Ättika: 1 (2) msk 24%-ig eller 2 (4) msk 12%-ig eller saften från 1 (2) citroner

Strösocker: 1 ½ (3) dl

Salt: 1 (2) krm

Vitpeppar: 1 (2) krm

Persilja: 1 knippe

Gräddig dragonkyckling i form

Klicka här om du vill köpa de snygga ugnsformarna i keramik. Endast 89:- för båda formarna i Hemmets webbshop! Vilket fynd!!!

 

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Finhacka 1 gul lök och 3 vitlöksklyftor.

Vårfräsch dragonkyckling på ett litet kick

3. Klipp av dragonkvistarna från krukan. Lägg 2-3 kvistar åt sidan att användas senare. Drag av bladen från resten av kvistarna och finhacka dem.

4. Rör ihop 1 hink rysk yoghurt (5 dl), 2 ½ dl vispgrädde, 2 msk japansk soja, 5 msk dijonsenap, 3 msk kalvfond, 2 msk kycklingfond och 2 msk honung. Sikta ner 2 msk vetemjöl med en tesil, ½ msk i taget, och vispa med en handvisp för att få bort mjölklumparna. Rör till sist ner dragon-, lök- och vitlökshack samt 1 ½ tsk torkad dragon. Tillsätt eventuellt ett par droppar Colorit för mörkare sås (tänk på att såsen mörknar något i ugnen). OBS! Du behöver inte salta eller peppra.

Gräddig dragonkyckling i form

De här kycklingfiléerna var små så jag lyckades tränga ihop 10 stycken (1,7 kg) i formen.

5. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform.

6. Häll såsen över kycklingfiléerna och bred ut den.

Gräddig dragonkyckling i form

7. Lägg dragonkvistarna över såsen…

Gräddig dragonkyckling i form

…och tryck ner dem i såsen.

8. Kör in formen på mittfalsen. Efter 60-75 minuter är rätten klar. Om du har lagt kycklingfiléerna lika tätt som jag på bilden ovan får du räkna med att de behöver 75 minuter i ugnen, men om de ligger ledigt i formen och inte är så stora brukar det räcka med 60 minuter. Du kan skära ett snitt i en filé som ligger mitt i formen och kolla om du är osäker. Om köttet/köttsaften är rosa kör du in formen ytterligare 5 minuter.

Gräddig dragonkyckling i form med rostad färskpotatis

Här har jag använt utländsk färskpotatis som Ica säljer i påse. Lika goda rostade som kokta!

9. Om du tänker servera rostad färskpotatis är det dags att förbereda den nu! Tvätta och torka potatisen. Lägg den i en smord ugnsform. Ringla över lite oliv- eller rapsolja och strö över flingsalt.

Gräddig dragonkyckling i form

Allt klart på samma gång i 175 graders ugnsvärme! Kycklingrätten tar mellan 60-75 minuter beroende på hur väl du fyllt formen med kycklingfiléer (min tog 75 minuter). Färskpotatisen tar 50 minuter.

Kör in formen med färskpotatis bredvid formen med kycklingfiléer. Färskpotatisen är klar efter 50 minuter. De potatisar som ligger överst blir färdiga först, så rör gärna om i formen ett par gånger.

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

10. Om du tänker servera pressgurka är det dags att lägga den nu!

• Tvätta slanggurkan eller hyvla bort skalet med en potatisskalare om du inte fått tag på ekologisk gurka.

• Hyvla ner gurkan i en skål med potatisskalaren.

• Häll över strösocker, salt, vitpeppar och ättika. Blanda väl med två gafflar tills gurkan saftat sig och sockret smält. Se till att det inte ligger socker på skålens botten.

• Tvätta och finklipp persiljan. Blanda ner den i pressgurkan. Strö lite överst som dekoration.

• Lägg plast över skålen och ställ in den i kylen en halvtimme. Sedan är pressgurkan klar att ätas. Den kan gärna göras tidigare på dagen.

Vårfräsch dragonkyckling på ett litet kick

11. Om du tänker servera rostade potatishalvor och palsternacksklyftor är det dags att förbereda dem nu! Tvätta, torka och halvera potatisen (eller skär den i klyftor), skala och skär palsternackorna i klyftor och lägg i en stor plastpåse. Häll ½ dl olivolja i påsen, skaka om och se till att alla klyftor och halvor blir väl smorda. Slå ut dem i en smord ugnsform, strö över flingsalt och peppar. Kör in formen bredvid kycklingen när det är 30 minuter kvar av kycklingens stektid så blir allt klart på samma gång.

12. Om du tänker servera en sallad är det dags att blanda den nu!

Pilla också ut granatäppelkärnor ur ett granatäpple om du köpt ett sådant: Rulla äpplet på disbänken, dela det i 4-8 bitar och tryck/pilla ut kärnorna.

13. När kycklingen är färdig fiskar du upp dragonkvistarna ur såsen och slänger dem. Strö gärna granatäppelkärnor över.

 

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ LÄTTLAGADE FESTRÄTTER?

 

Klicka här för recept på festkyckling med himmelsk sås!

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på kycklingfilé eller fläskfilé med konjaks- eller whiskysås!

Kycklingfilé med krämig konjakssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på fläskfilé med gräddig grönpepparsås!

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med krämig grönpepparsås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på fiskgratäng med västerbottensås!

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

 

 

 

 

 

 

 

 

(220)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar