Annons

Annons

Kanelsnurror av surdeg med hemgjord mandelmassa (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Det här luftiga och goda kanelbullarna med hemgjord mandelmassa och surdeg jäser lika snabbt som kanelbullar bakade med enbart jäst. Surdegen rör du snabbt ihop dagen innan du ska baka, det är det enda du behöver göra för att få en surdeg. Mandelmassan blandar du snabbt ihop i matberedaren.

Kanelknutar med hemgjorde mandelmassa och surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Pensla kanelsnurrorna med sockerglasyr när de tagits ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

Det här behöver du till 24 snurror:

(Till surdegen, ½ dl/50 gr)

Vetemjöl: 20 gr

Torrjäst för söta degar: ¾ tsk

Lättfil: 40 gr

Salt: 1 krm

 

(Till degen)

Vetemjöl: 11 ½ dl (690 gr)

Färsk jäst för söta degar: 15 gr

Annons

Kardemumma, malen: 1 msk (eller 1 tsk nystött)

Ägg: 1 st

Mjölk: 3 ½ dl (350 gr)

Smör, osaltat: 100 gr

Strösocker: 1 dl

Salt: 1 ¼ tsk

 

(Till fyllningen)

Mandel utan skal: 150 gr (170 gr om mandlarna har skal) (eller 150 gr färdigköpt mandelmjöl)

Strösocker: 150 gr

Mjölk: 4 msk

Kanel: 3 msk

Ströbröd: 1 msk

 

(Till pensling)

Ägg: 1 st

Salt: en nypa

 

(Till garnering)

Mandel: 50 gr

Pärlsocker: 1 ½ msk

 

(Till sockerlagen att pensla de nygräddade snurrorna med)

Strösocker: ¾ dl

Vatten: ¾ dl

 

Gör så här:

Kanelknutar med hemgjorde mandelmassa och surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Det är inte svårare än så här att göra en surdeg.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Surdegen är klar att användas efter bara 1 dygn.

1. 1 dygn innan du ska baka kanelsnurrorna: Blanda 40 gr lättfil, 20 gr vetemjöl och ¾ tsk (2 gr) torrjäst i en liten plastburk med lock. Strö över 1 krm salt innan du skruvar på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt, så får du 50 gr/½ dl surdeg att baka med. (Om du redan har en surdeg du hellre vill använda matar du den innan du ska baka.)

2. Tag fram 2 ägg i god tid innan du ska baka så att de blir rumstempererade.

3. Om du vill göra hemgjord mandelmassa: Om du inte fått tag på mandlar utan skal, vilket brukar finnas i de orientaliska mataffärerna, låter du 170 gr mandel (skalen väger ca 20 gr) koka ett par minuter i rikligt med vatten i en kastrull på spisen. Häll därefter mandlarna i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Skala dem när de har svalnat och lägg dem att torka på hushållspapper e dyl.

4. Smula 15 gr jäst i degblandarens bunke.

5. Smält 100 gr smör i en kastrull på spisen. Tillsätt 3 ½ dl/350 gr mjölk och värm blandningen tills den mäter 37 grader.

Kanelknutar av surdeg

Degen blir smidig och lättarbetad efter 10 minuter i degblandaren.

6. Häll mjölkblandningen i bunken och rör ut jästen. Tillsätt 1 ägg, 1 dl strösocker, 1 ¼ tsk salt och 1 msk färdigmald kardemumma (eller 1 tsk nystötta kardemummakärnor). Rör om och lägg i 11 ½ dl (690 gr) vetemjöl och surdegen (50 gr/½ dl). Kör degblandaren 10 minuter på lägsta hastighet.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Efter 45 minuters vila ser degen så här fin ut.

7. Täck över bunken med plast och låt degen vila 45 minuter i rumstemperatur (gärna i mikron där det är dragfritt).

8. Rosta mandlarna för högre smak under tiden degen vilar: Kör in 50 gr mandel i en ugnsform mitt i ugnen och sätt ugnsvärmen på 200 grader. Du behöver inte röra om under rostningen. Tag ut mandlarna efter 15 minuter och låt dem svalna.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Mandelmassa består av 50% strösocker och 50% malda mandlar (utan skal).

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Ställ inte in mandelmassan i kylen om den ska vara bredbar.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Om du blandar mjölk i fyllningen går den lättare att bre ut.

9. Under tiden degen vilar: 

• Kör mandlarna i en matberedare med kniv tills de blir finmalda. Häll i 150 gr strösocker och kör ett par minuter tills det blir mandelmassa. Lägg mandelmassan i en skål och tillsätt ½ dl mjölk, för att den ska bli bredbar, och rör om. Lägg i 3 msk kanel, blanda väl och tillsätt 1 msk mjölk.  Ställ fyllningen åt sidan på diskbänken (ej i kylen där den kommer att stelna).

• Hacka de rostade mandlarna grovt, mät upp 1 msk ströbröd och 1 ½ msk pärlsocker.

• Vispa upp ett ägg med en nypa salt i en liten skål.

• Lägg bakplåtspapper på 2 ugnsplåtar.

• Tag fram brödkaveln, degskrapan/en vass kniv, en pensel, mjöl att mjöla bakbordet med och gärna också ett måttband.

• Gör sockerlagen att pensla de nygräddade snurrorna med: Värm 3/4 dl vatten och 3/4 dl strösocker i en liten kastrull på spisen på medelvärme. Rör hela tiden tills sockret löst sig (det tar några minuter). Ställ åt sidan (lagen stelnar inte).

Kanelknutar av surdeg

Den kardemummadoftande degen är smidig och lätt att jobba med.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Noggrannare än så här behöver degen inte kavlas ut.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Bred ut mandelmassan över hela degen eller bara en remsa i mitten. 

Kanelknutar med hemgjorde mandelmassa och surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Nyp samman skarven.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Vill du göra lagom stora kanelsnurror delar du degen i 24 remor, men vill du ha riktigt stora bullar delar du degen i 16 remsor.

10. 45 minuter senare: Kavla ut degen till en rektangel, ca 48 cm x 35-45 cm, på mjölat bakbord. Bred ut fyllningen med en slickepott och strö över 1 msk ströbröd. Vik in den undre degkanten mot mitten. Vik sedan in den övre kanten mot mitten. Nyp därefter samman skarven som bildas på mitten. Mät upp 2 cm breda remsor med ett måttband och skär ut dem med degskrapan eller en vass kniv.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Snurra dem lite slarvigt. Det rättar till sig under gräddningen.

11. Snurra varje remsa och göm ändarna under bullen. Lägg 12 snurror på varje plåt. Nyp gärna ihop degen på de ställen där fyllningen är som mest synlig, allt för att undvika att den rinner ut under gräddningen.

12. Pensla snurrorna med uppvispat ägg.

13. Strö över mandelhack och pärlsocker.

14. Lägg bakdukar över snurrorna och låt dem jäsa 45 minuter.

 

Om du vill överraska med nybakade kanelsnurror till morgonfikat gör du så här:

Blöt 2 rena bakdukar under kallvattenkranen och vrid om dem, lägg dem över plåtarna när du lagt snurrorna på dem för jäsning (detta görs på kvällen). Kör in plåtarna i kall ugn, där bakdukarna inte torkar vilket de gör ute i köket. Tack vare de våta bakdukarna jäser snurrorna långsamt, ungefär som vid kalljäsning. På morgonen, efter ca 10-12 timmar, tar du ut plåtarna ur ugnen, tar bort de fuktiga bakdukarna och lägger 2 torra bakdukar över snurrorna i väntan på att ugnen ska bli varm.

 

15. Sätt ugnen på 225 grader.

Kanelsnurror med surdeg och hemgjord mandelmassa (du behöver ingen surdeg i förväg)

Fyllningen flyter inte ut tack vare ströbrödet.

16. Kör in snurrona mitt i ugnen, en plåt i taget, och grädda dem 11-12 minuter. När de fått fin färg är de klara.

17. Pensla snurrorna med sockerglasyr i samma ögonblick som de tas ut ur ugnen så blir de blanka och fina.

18. Låt snurrorna svalna på ett galler.

Kanelknutar med hemgjorde mandelmassa och surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Nu är det bara att hugga in!

 

Tips om du fryser in dina kanelsnurror!

När du tinat snurrorna sätter du ugnen på 175 grader. När ugnen är varm stänger du av den och kör in bullarna mitt i ugnen några minuter så blir de som nygräddade.

 

 

Vill du ha fler recept till Kanelbullens dag?

 

Kanelknutar av surdeg

 

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar med surdeg

(Klicka här för receptet!)

 

Kanelbullesockerkaka

 

 

 

 

 

 

 

Kanelbullesockerkaka

(Klicka här för receptet!)

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

Kanelbullesockerkaka i långpanna

(Klicka här för receptet!)

 

 

LÄS OCKSÅ

(125)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar