Annons

Annons

Kalkonmiddag på ett litet kick

Smal och sval mat nu när vårsolen äntligen börjat lysa och värma oss! Nu vill vi äta lätt och inte tillbringa så mycket tid i köket! Här får du tips på en god kalkonmiddag som tar 5 minuter att förbereda plus den lilla stund det tar att blanda ihop en sallad. Kalkonfilé som lagar sig själv medan du sover, jobbar eller gör en trevlig utflykt! Du kan inte fixa en god middag enklare än så här!

Kalkonmiddag på ett kick

Ett par gånger om året har min Ica-butik extrapris på kalkonfilé. Då köper jag några stycken som jag fryser in och sedan stoppar i ugnspåsar tillsammans med lite godsaker och tillagar i låg ugnstemperatur under natten eller dagen (75 grader i 11 timmar). När köttet steker under natten doftar det plågsamt gott framåt småtimmarna för både människor och djur och när det steker under dagen är det nästan som att ha ett hembiträde. När jag kommer hem trött och hungrig efter en lång dag på jobbet och en härlig doft strömmar mot mig när jag öppnar dörren undrar jag alltid vad det är för en underbar människa som har lagat en sådan god middag till mig. Förutom det praktiska i att steka kött så här blir det mört, saftigt, näringsrikt och smakrikt utan att behöva saltas och kryddas. När jag bjöd på älgstek som tillagats så här för ett par veckor sedan sa en av gästerna att det är ju så mört att man skulle kunna äta det även om man inte hade tänder. 🙂

Annons

Du kan tillaga all sorts kött så här. Det tar bara ett par minuter att förbereda det, sedan sköter ugnen resten och du behöver inte göra något annat än att skära upp det färdigstekta köttet och äta det. Jag brukar steka köttet i en ugnspåse, men det går lika bra att lägga det direkt i en ugnsform. Då tar det inte längre tid att förbereda än att ta ut köttet ur frysen, krana lite hett vatten på plasten så att den lossnar och sedan lägga köttbiten i ugnen. Det är allt. Sedan sköter köttet sig självt i ugnen i 11 timmar medan du sover, är på jobbet eller kanske gör en trevlig söndagsutflykt.

När jag får tag på kalkonfiléer brukar jag köpa ett par stycken och steka dem med ett par olika smaksättningar i ugnspåsar. När köttet är klart skivar jag upp det och serverar det till en fräsch sallad. Köttskivorna som blir över portionerar jag upp i plastpåsar och stoppar in i frysen att ha till kommande luncher och kvällsmåltider. Jag blir alltid lika glad när jag inte vet vad vi ska äta till middag och upptäcker att det ligger ett par påsar med kalkonskivor i frysen. De är goda att äta kalla efter att de tinat, men jag brukar köra dem i mikron 1 minut så att de blir ljumma. Serverade med en god sallad blir det en riktigt bra lunch eller kvällsmåltid under sommarhalvåret. Smalt och svalt!

Jag brukar lägga äpplebitar + katrinplommon eller citron + vitlök + chili + olivolja i ugnspåsarna. (OBS! Lime blir beskt så tag citron!)

Mängden ingredienser är inte så noga, men ungefär så här brukar jag göra:

 

Det här behöver du till 1 kalkonfilé med klassisk smak:

Äpple: 1 stort (eller 2 mindre)

Katrinplommon utan kärnor: ca 10-12 st

Stekpåse (storleken Small): 1 st

 

Det här behöver du till 1 kalkonfilé med medelhavssmak:

Citron: 1 st

Vitlök: ½-1 st

Chili: 1 st

Olivolja: ½ dl

Stekpåse (storleken Small): 1 st

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Förbered smaksättningen enligt nedan.

Klassisk smak: Tvätta äpplet och skär det i bitar.

Medelhavssmak: Tvätta citronen och chilin. Skär upp dem och tag eventuellt bort kärnorna ur chilin (låt dem vara kvar för hetare smak). Skala vitlöksklyftorna.

 

Kalkonmiddag på ett kick

Här har jag förberett till 2 kalkonfiléer med medelhavssmak.

 

Kalkonmiddag på ett kick

Här ska kalkonfilén få klassisk smak.

 

Kalkonmiddag på ett kick

En kalkonfilé med medelhavssmak är redo för ugnen!

3. Tag ut kalkonfilén ur frysen, krana hett vatten på plasten ett ögonblick så att den lossnar och avlägsna den. Lägg kalkonfilén i stekpåsen, som du fyller med smaksättningen.
Kalkonmiddag på ett kick

4. Förslut påsen och lägg den i en långpanna/ugnsform. (Du kan lägga ett par kalkonfiléer i en större ugnspåse, men tänk då på att dubblera mängden ingredienser till smaksättningen.)
Kalkonmiddag på ett kick

 

5. Kör in långpannan/ugnsformen mitt i ugnen och låt kalkonfilén ligga där i 11 timmar (75 grader hela tiden).

 

Nu doftar det ljuvligt!

Kalkonmiddag på ett kick

6. Tag ut långpannan/ugnsformen ur ugnen efter 11 timmar. Tag upp kalkonfiléen ur ugnspåsen och skär den i skivor. Ät genast eller frys in skivorna när de har svalnat.

 

 

De här festrätterna har tillagats på samma smarta sätt:

 

Klicka här för recept på Festmiddag á la Leif Mannerström!

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på Världens enklaste gåsmiddag!

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

 

 

 

 

 

 

 

 

(25)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar