Annons

Annons

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

När bageriet där vi brukade köpa GI-bullar fick en ny ägare som blandade russin i degen började jag själv baka GI-bullar. Och efter ett tag gjorde jag om receptet så att jag kunde lägga degen i en form istället. Jag föredrar att baka hela bröd – antingen i form, långpanna eller gryta. Det är mycket enklare än att rulla bullar och skönt att slippa kladdet på diskbänken. Det här brödet brukar vi äta till frukost, men om jag har bakat det till helgen gör vi härliga laxsmörgåsar av det till fredagsmyset, med krispiga blad av isbergssallad, skivor av rökt lax, ett par drag med svartpepparkvarnen och pressad citron över. Gott, mättande och nyttigt! Ett glas rosévin till är inte fel!

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

Det här behöver du till 1 riktigt stort bröd eller 2 normalstora:

Jäst: 50 gr (1 pkt)

Solrosfrön: 1 dl

Pumpakärnor: 1 dl

Linfrön, helst krossade: 1/2 dl

Rågmjöl, grovt: 2 dl

Dinkelmjöl fullkorn: 3 dl

Vetemjöl special: 6 dl

Annons

Rapsolja: 1/2 dl

Honung: 2 msk

Salt: 1 msk

Vatten: 5 dl

Garnering:

Pumpakärnor och/eller solrosfrön

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

Så här gör du:

1. Rosta solrosfröna och pumpakärnorna (ej nödvändigt): Lägg dem i en ugnsform och kör in mitt i ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. Rör om ett par gånger så att fröna/kärnorna rostas runt om. Stäng av ugnen efter 15 min och ta ut formen. Låt svalna.

GI-bröd

Jag lägger ett halvt bakplåtspapper i ugnsformen när jag rostar för att slippa disk. 🙂

2. Värm vattnet fingervarmt (37 grader).

3. Smula jästen i degblandarens bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts.

4. Tillsätt olja, honung, linfrön och salt.

5. Blanda i rågmjöl, dinkelmjöl och vetemjöl special. Kör 5 min i degblandaren. Tillsätt fröna/kärnorna mot slutet.

6. Lägg  plast över bunken och låt degen vila 45 min.

7. Smörj en 3-liters brödform eller 2 st 1,5-litersformar.

8. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en form med vatten i ugnen om du vill ha knaprig skorpa.

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

9.   Häll degen i formen. Pensla med vatten och strö över solrosfrön och/eller pumpakärnor.

10. Låt brödet jäsa 20-30 min övertäckt med plast.

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

Den här gången jäste brödet på 20 minuter.

11.  Baka brödet 30 min i nedre delen av ugnen. Lägg folie över efter 10 min så att inte fröna/kärnorna blir brända.

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

När termometern visar 94 grader är brödet färdiggräddat.

12. Låt brödet stå kvar en liten stund i formen innan det hälls upp på galler och får svalna.

Gott och nyttigt GI-bröd

 

KLICKA HÄR om du vill ha mitt recept på snabb och god kavring!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt lättbakade lingongrova med kanel!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på min läckra blåbärslimpa med vanilj!

(6)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar