Annons

Annons

Vad vore en jul utan Karl-Bertil Jonsson?

Den här klassikern behöver väl ingen närmare presentation? 14-åringen Karl-Bertil Jonsson jobbar extra på postens paketavdelning strax före jul och tänker på Robin Hood när han ser de rikas julklappar och bestämmer sig för att lägga beslag på dem och ge till de mindre bemedlade. I dagarna har Tage Danielssons älskade saga kommit ut i en nyutgåva, rikt illustrerad av Per Åhlin som gjorde den tecknade filmen. Idag har du chansen att vinna boken i vår adventskalender!

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

I år fyller Karl-Bertil Jonsson 40

Varje julafton sedan 1975 har SVT visat Per Åhlins och Tage Danielssons älskade film om den idealistiske pojken som tar lagen i egna händer. ”Man måste göra sin plikt här i livet, förstår mamma. Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse”, säger den kloke 14-åringen. I jubileumsupplagan ger Per Åhlin läsaren en unik insyn i hur det gick till att skapa filmen – från storyboard till slutklippningen dagen före julafton 1975.

Annons

Klicka här om du vill vara med och tävla om boken!

Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson

Foto: Stig-Göran Nilsson/IBL Bildbyrå

I år är det 30 år sedan vi hade Tage Danielsson ibland oss. Han föddes för snart 88 år sedan i Linköping, där han tillbringade mycket tid i Folkets Park eftersom mamma Elsa jobbade i kiosken och pappa Ivar körde bussen dit. Själv hjälpte han till med städningen samt godis- och biljettförsäljning från 8 års ålder och fram tills han tog studenten. Här fick han sin första kontakt med teatern, men den blyge Tage nöjde sig i början med att hala ridån och skriva programblad. I skolan hade han det lätt för sig och fick toppbetyg i allt utom gymnastik och på Uppsala universitet engagerade han sig i nationsspex. Efter studieåren fick han jobb på Sveriges Radio och blev 1959 Radions underhållningschef.

1956 kallade Uppsala studentkår till ett möte för studenttidskrifter på Hotell Gillet i Uppsala. Dit kom både Tage, som var vice ordförande, och Hasse Alfredsson, som var redaktör för studentkårstidningen Lundagård i Lund. Hasse har berättat att han såg Tage med ett ”helt hov omkring sig” vart han än gick. Hasse var intresserad av modern jazz och hade en lågbrättad flat hatt som bars av de unga jazzfantasterna på den tiden. Den hade han lämnat in i Gillets garderob, men när han skulle hämta ut den var den borta. Just då kom Tage ner till garderoben med sitt följe. Hasse har berättat att Tage hade ”en löjlig virkad basker över sitt yviga röda hår”. Medan Hasse stod där och svor över ”dessa Uppsalabor som stjäl som korpar” sa den rätt så mycket längre Tage Danielsson till honom:

Sörj ej mer, du puttifnasker,
här får du min gamla basker.

Så svingade han över sin huvudbonad till Hasse Alfredson och en stor vänskap var född. Sedan kom komikerduon Hasseåtage att helt dominera svensk underhållning under 60- och 70-talen. Mest känd är nog Tage för Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, som ursprungligen var en av berättelserna i Sagor för barn över 18 år (1964).

Den 13 oktober 1985 dog Tage Ivar Roland Danielsson i sviterna efter malignt melanom. Han har fått sitt sista vilorum på Lidingö kyrkogård.

Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson

Foto: Privat

Per Åhlin är en av Sveriges mest erkända tecknare men också animatör, konstnär, formgivare och filmregissör. När Tage Danielssons Saga om Karl-Bertil Jonsson publicerades ursprungligen som en julberättelse var den illustrerad av Per Åhlin.

 

Tack till Wahlström & Widstrand för att jag får lotta ut boken!

(11)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar