Annons

Annons

Helstekt kalkon med konjakssås steg-för-steg

Helstekt kalkon är både gott och ser så festligt ut när den ställs på bordet så att gästerna själva kan förse sig. Många drar sig kanske för att laga kalkon, men det här är ett enkelt och detaljerat recept som till och med ett barn kan följa. När kalkonen väl är i ugnen sköter den sig nästan själv. Det bästa med att ställa in hela kalkonen på bordet är att du slipper tranchera den och lägga upp den snyggt i sista minuten innan gästerna kommer. Det är ett jättepratiskt sätt att servera festmat.

Helstekt kalkon med konjakssås

Det här behöver du:

Kalkon, gärna fryst och mörad från Ingelsta: storlek efter antal gäster (jag brukar satsa på 5-kilos)

Gul lök: 2 stora

Morot: 2 stora

Äpple: 3-4 st

Enbär, torkade: 5 st

Persilja: 1 stort knippe

Annons

Citron: 1 ½ st

Clementin: 1 st

Katrinplommon: 1 påse

Smör, normalsaltat: 50 gr

Tamarisoja (japansk soja; finns hos Ica): 1 msk

Konjak: 4 msk

Svartvinbärsgelé: 4 msk

Vispgrädde: 3 dl

Dessutom: salt, peppar, vetemjöl, Colorit, farinsocker, Maizena, Arlas Smör & rapsolja (spray), tandpetare, hushållssnöre, ugnsfolie, rena kökshanddukar

 

Till garnering:

Krusiga salladsblad

Granatäppelkärnor (från 1 granatäpple)

 

Till servering:

Potatis (gärna ugnsrostade potatisklyftor eller -halvor)

Pressgurka (klicka här för recept)

 

Så här gör du:

OBS! Tiderna nedan är beräknade efter en kalkon på 5 kg, där stektiden är 3 ½ timmar. Tänk på att stektiden är 40 min/kg, så köper du en kalkon som är större eller mindre får du göra om tidsplanen nedan. Jag brukar köpa en kalkon på ca 5 kg (8-10 portioner) och om det blir något över gör jag en kalkonpaj av resterna. Klicka här för recept på kalkonpaj med traditionellt pajskal och klicka här på supersnabb kalkonpaj (pajskalet gör du på 2 minuter)!

Köp kalkonen senast 3 dygn innan den ska tillagas. Det tar ca 2 ½ dygn för den att tina i kylen (räkna gärna 3 dygn, för säkerhets skull, den mår inte dåligt av att ligga tinad i kylen några extra timmar). I nödfall kan du tina kalkonen i kallt vatten ca 6 timmar (läs då på förpackningen).

När du tinar kalkonen måste du hålla koll på att den verkligen tinar som den ska. Den ska stå på den plats i kylen där det är minst kallt. (I kylskåp tillverkade efter millenieskiftet är det varmast högst upp, i kylar tillverkade före millenieskiftet är det varmast längst ner, enligt Electrolux. Kolla din kyl med en termometer!)

Börja förbereda en 5-kiloskalkon 5 ½ timmar innan den ska ätas. (Om ni ska äta t ex kl 18 börjar du förbereda kalkonen kl 12.30, kl 13.30 kör du in den i ugnen och när den är färdigstekt kl 17 låter du den vila 1 timme inpackad i ugnsfolie och rena handdukar ovanpå den varma spisen medan du gör såsen och rostar potatisklyftorna eller -halvorna.)

1. 1 timme före tillagning (5 ½ timmar innan ni ska äta): Tag ut kalkonen ur kylen. Tag ur plastpåsen med innankråm (mage, hals etc) som brukar ligga inuti kalkonen och lägg det i en rymlig kastrull som du senare ska koka såsen i.  Klipp av de långa skinnslamsorna vid halsen. Skölj ett knippe persilja och lägg till torkning. Tvätta citronerna.

2. Smält 50 gr normalsaltat smör med 1 msk japansk soja, salt, svartpeppar och saften från en halv citron. Ställ denna smörblandning åt sidan för att tjockna lite så fastnar den bättre när du ska pensla kalkonen med den.

3. 45 minuter före tillagning: Skölj av kalkonen och lägg den på hushållspapper e dyl. Torka noga ur den inuti och klappa den torr med hushållspapper.

4. 30 minuter före tillagning: Sätt ugnen på 250 grader.

Helstekt kalkon med konjakssås

5. Skala och dela 2 stora morötter i grova bitar, skala och dela 2 gula lökar i kvarter som läggs i den stora långpannan som tillhör ugnen och strö ut 5 torkade enbär.

Helstekt kalkon med konjakssås

6. Stoppa en citronhalva i halsgropen på kalkonen så att den fyller ut det tomma skinnet vid halsen. Täpp igen med några tandpetare.

Helstekt kalkon med konjakssås

7. Skala 3-4 äpplen och skär dem i bitar. Skala clementinen och dela den i klyftor. Stoppa persiljekvistar längst in i kalkonen, därefter äpplebitar och clementinklyftor, katrinplommon och avsluta med persiljekvistar. Äpplebitar och katrinplommon som blir över lägger du i långpannan. Täpp igen öppningen med en citronhalva och några tandpetare. Bind ihop låren med hushållssnöre så hålls fyllningen bättre på plats och tillagningen blir jämnare.

Helstekt kalkon med konjakssås

8. Lägg kalkonen på rygg i långpannan och pensla bröstet med smörblandningen. Vänd sedan kalkonen om så att bröstet kommer nedåt. Pensla ryggen och runtom (allt ska penslas på). Lägg ugnsfolie över.

9. Häll 1,2 liter vatten i långpannan. (OBS! Häll inte på mindre mängd vatten för det ska räcka både till att pensla kalkonen och 5 dl ska så småningom användas till såsen.)

10. Kör in långpannan i ugnen på den näst nedersta falsen och sänk temperaturen till 175 grader. (OBS! Kolla att kalkonen ligger med ryggen upp och halsen eller gumpen mot ugnsluckan innan du kör in den i ugnen, annars blir den svår att ösa runtom.)

11. Efter 30 minuter ska kalkonen ösas var 20:e minut. Tag då bort folien och ös vätska från långpannan över kalkonen, lägg sedan över folien igen.

12. Koka innankråmet och 3 dl vatten till en buljong som kokas ner till ½ dl. (Den ska användas som fond i såsen.)

(Nu är det dags att lägga pressgurkan! Om du tänker servera kalkonen hel vid bordet och dekorera fatet som jag har gjort är det också dags att skölja salladsbladen och pilla ut granatäppelkärnorna. Så här gör du: rulla granatäpplet hårt mot diskbänken innan du delar det i 4 delar och vänder skalet ut och in och pillar ut kärnorna som sitter i små kolonier. Förvara kärnorna i kylen tills de ska användas.)

13. Efter 2 ½ timmar tar du bort ugnsfolien för att skinnet ska bli krispigt. Spreja kalkonens rygg och sidor med Arlas Smör & rapsolja för fin färg. Efter ytterligare 20 minuter vänder du kalkonen försiktigt om så att bröstet kommer uppåt de sista 40 minuterna av stektiden, men akta så att du inte skadar skinnet på bröstet när du vänder kalkonen, det är lätt hänt om den är stor och svår att vända. Spreja bröstet och sidorna med Arlas Smör & rapsolja, ös den om skinnet börjar se torrt ut och spreja eventuellt med mer Smör & rapsolja.

(Nu är det dags att förbereda potatisen! Tvätta, halvera potatisar eller skär dem i klyftor och lägg i en smord ugnsform. Salta, peppra och spreja med Arlas Smör & rapsolja.)

Helstekt kalkon med konjakssås

14. Efter 3 ½ timmar sticks en ugnstermometer eller en vass kniv in i den tjockaste delen vid kalkonens lår och bröst. Om köttsaften är klar och köttet faller isär lätt är kalkonen klar. (Om inte fortsätter du att steka den och kollar igen om en liten stund, men den brukar vara färdig.) När termometern visar 80 grader är kalkonen klar.

15. Tag ut långpannan ur ugnen och sätt upp ugnsvärmen till 225 grader för att rosta potatisen.

16. Klipp bort snöret runt kalkonens lår, tag ut fyllningen (både inuti kalkonen och i halsen) och släng i slasken.

17. Packa in kalkonen i ugnsfolie, gärna mer än ett lager, och några rena kökshanddukar. Lägg den på den varma spisen medan du gör konjakssåsen och rostar potatisen. Om du gör så här håller kalkonen värmen 1 timme.

(När ugnstemperaturen är 225 grader kör du in formen med potatisklyftor- eller halvor och rostar dem ca 20 minuter.)

18. Tag bort frukt, rotsaker och lök från långpannan. Sila skyn och häll 5 dl i kastrullen med den koncentrerade buljongen. Koka upp skyn med 4 msk vetemjöl, som du siktar ner i kastrullen med en tesil, och vispa tills mjölklumparna försvinner (om du inte får bort dem helt kan du sila såsen när den hälls i såsskålen). Häll i 3 dl vispgrädde och koka upp på nytt. Tillsätt 4 msk konjak, 4 msk svartvinbärsgelé och en nypa farinsocker. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill ha såsen tjockare reder du den med ½-1 msk Maizena majsstärkelse utrörd i lite vatten och vill du ha såsen mörkare tillsätter du några droppar Colorit. Runda eventuellt av konjakssåsen med 1 msk (15 gr) smör.

19. Det är enklast att servera kalkonen hel vid bordet, med bröstet upp, så får gästerna själva skära sina bitar och klippa av lår och vingar. Lägg fram en vass kniv, en rejäl gaffel och en fågelsax till vingar och lår. Dekorera fatet med krusiga salladsblad och granatäppelkärnor.

Om du föredrar att skära upp kalkonen innan gästerna kommer lägger du bitarna på ett ugnssäkert fat och kör in det i 175 grader varm ugn 10-15 minuter före servering så att bitarna blir riktigt varma. Spreja eventuellt med lite Smör & rapsolja och täck eventuellt över med ugnsfolie mot slutet.

Om det blir kalkonbitar och potatis över till nästa dag värmer du dem på samma sätt som ovan (om de är kylskåpskalla behöver de ca 20 minuter för att bli varma i 175 grader varm ugn). Såsen värmer du i en kastrull på spisen. (Eller värmer du alltsammans i mikron upplagt på tallrikar.)

alva

Så här gott tyckte min lilla släkting Alva att det var med kalkon!

 

 

(10)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar