Annons

Annons

Helstekt kalkon med konjakssås steg-för-steg

Nu är julmaten äntligen uppäten och till och med nyårsresterna lagom till den sista julhelgen. På trettondagen tycker jag att det passar perfekt med helstekt kalkon som är både jättegott och ser så festligt ut när den ställs på bordet så att gästerna själva får förse sig. Många drar sig kanske för att laga kalkon, men det här är ett både enkelt och detaljerat recept som till och med ett barn kan följa. När kalkonen väl är i ugnen tycker jag att den är ur vägen och sköter sig nästan själv. Det bästa med att ställa in hela kalkonen på bordet är att man slipper tranchera den i sista minuten innan gästerna kommer. Det här är ett jättepratiskt sätt att servera festmat!

Helstekt kalkon med konjakssås

Det här behöver du:

Kalkon, gärna fryst och mörad från Ingelsta (storlek efter antal gäster)

Gul lök: 2 stora

Morot: 2 stora

Äpple: 3-4 st

Enbär, torkade: 5 st

Persilja: 1 stort knippe

Citron: 1,5 st

Clementin: 1 st

Annons

Katrinplommon: 1 påse

Smör, normalsaltat: 50 gr

Tamarisoja (japansk soja): 1 msk

Konjak: 4 msk

Svartvinbärsgelé: 4 msk

Vispgrädde: 3 dl

Dessutom: salt, peppar, vetemjöl, Colorit (“soja”), farinsocker, Maizena, Arlas Smör & rapsolja (spray), tandpetare, hushållssnöre, ugnsfolie, rena kökshanddukar

 

Till garnering:

Krusiga salladsblad

Granatäppelkärnor

 

Till servering:

Potatis (gärna ugnsrostade potatishalvor)

Pressgurka (klicka här för recept)

 

Så här gör du:

OBS! Tiderna nedan är anpassade efter en kalkon på 5 kg, där stektiden är 3,5 timmar. Tänk på att stektiden är 40 min/kg, så köper du en kalkon som är större eller mindre får du göra om tidsplanen nedan.

Köp kalkonen senast 2 dygn innan den ska tillagas. Det tar 2 dygn för den att tina i kylen (i nödfall kan du tina den i kallt vatten i ca 6 timmar).  Jag brukar köpa en kalkon på ca 5 kg (8-10 portioner) och om det blir något över gör jag en kalkonpaj av resterna.

När du tinar kalkonen måste du hålla koll på att den tinar som den ska. Den ska stå på den plats i kylen där det är minst kallt. (I kylar tillverkade efter millenieskiftet är det varmast högst upp, i kylar tillverkade före millenieskiftet är det varmast längst ner. Kolla detta med en termometer!)

Börja förbereda kalkonen 5 1/2 timme innan den ska ätas. (Exempel: om ni ska äta kl 18 börjar du förbereda kalkonen kl 12.30, kl 13.30 kör du in den i ugnen och när den är färdigstekt kl 17 låter du den vila i en timme inpackad i ugnsfolie och rena handdukar ovanpå den varma spisen medan du gör såsen och rostar potatisen.)

1. 1 timme före tillagning (5 1/2 timme innan ni ska äta): Tag ut kalkonen ur kylen. Tag ur plastpåsen med innankråm (mage, hals etc) som brukar ligga inuti kalkonen och lägg det i en rymlig kastrull som du senare ska koka såsen i. Torka ur kalkonen inuti med hushållspapper. Klipp av de långa skinnslamsorna vid halsen. Skölj ett knippe persilja och lägg till torkning. Tvätta citronerna.

2. Smält 50 gr normalsaltat smör med 1 msk japansk soja, salt, svartpeppar och saften från en halv citron. Ställ smörblandningen åt sidan för att tjockna lite så fastnar smöret bättre när du ska pensla kalkonen med det.

3. 45 minuter före tillagning: Skölj av kalkonen och se till att det inte kommer vatten inuti den (torka i så fall ur den noga). Lägg kalkonen på hushållspapper e dyl och klappa den torr med hushållspapper.

4. 30 minuter före tillagning: Sätt ugnen på 250 grader.

Helstekt kalkon med konjakssås

5. Skala och dela 2 stora morötter i grova bitar, skala och dela 2 gula lökar i kvarter som läggs i den stora långpannan som tillhör ugnen och strö ut 5 torkade enbär. Häll över 1,5 liter vatten. (OBS! Tag inte mindre mängd vatten eftersom vattnet är basen till såsen och det bör vara 5 dl sky när kalkonen är färdigstekt.)

Helstekt kalkon med konjakssås

6. Stoppa en citronhalva i halsgropen så att den fyller ut det tomma skinnet vid halsen. Täpp igen med några tandpetare.

Helstekt kalkon med konjakssås

7. Skala 3-4 äpplen och skär dem i bitar. Skala clementinen och dela den i ett par delar. Stoppa persiljekvistar längst in i kalkonen, därefter bitar av äpple och clementin, katrinplommon och avsluta med persiljekvistar. (Äpplebitar och katrinplommon som blir över lägger du i långpannan som smaksättning av skyn.) Täpp igen öppningen med en citronhalva och några tandpetare. Bind ihop låren med hushållssnöre så hålls fyllningen bättre på plats och tillagningen blir jämnare.

Helstekt kalkon med konjakssås

8. Lägg kalkonen på rygg i långpannan och pensla bröstet med smörblandningen. Vänd sedan kalkonen om så att bröstet kommer nedåt. Pensla den på ryggen och runtom. Lägg ugnsfolie över.

9. Kör in långpannan i ugnen på den näst nedersta falsen och sänk temperaturen till 175 grader. (OBS! Kolla att kalkonen ligger med ryggen upp och med halsen eller gumpen mot ugnsluckan.)

10. När kalkonen fått lite färg (efter ungefär en halvtimme) ska den ösas var 20:e minut. Tag då bort folien och ös vätska från långpannan över kalkonen så att den blir fuktig, lägg sedan över folien igen.

11. Koka innankråmet och 3 dl vatten i 20 minuter till en buljong som sedan kokas ner till ca 1/2 dl. (Ska användas som fond i såsen.)

(Nu är det dags att lägga pressgurkan! Om du tänker servera kalkonen hel vid bordet och dekorera fatet som jag har gjort är det också dags att skölja salladen och pilla ut granatäppelkärnorna. Så här gör du: rulla granatäpplet hårt mot diskbänken innan du delar det i 4 delar och vänder skalet ut och in och pillar ut kärnorna som sitter i små kolonier. Förvara dem i kylen tills de ska användas.)

12. Efter 2,5 timmar tas ugnsfolien bort så att skinnet blir krispigt. Ös var 10:e minut och mot slutet av bryningen sprejar du ryggen och sidorna med Arlas Smör & rapsolja för riktigt fin färg. Efter ytterligare 20 minuter vänder du kalkonen om så att bröstet kommer uppåt de sista 40 minuterna av stektiden. Fortsätt att ösa var 10:e minut och mot slutet av bryningen sprejar du bröstet och sidorna med Arlas Smör & rapsolja.

(Nu är det dags att förbereda potatisen! Tvätta och halvera potatisar och lägg i en smord ugnsform. Salta, peppra och spreja med Arlas Smör & rapsolja.)

Helstekt kalkon med konjakssås

13. Efter 3 1/2 timme sticks en ugnstermometer och/eller en vass kniv in i den tjockaste delen vid lår och bröst. Om köttsaften är klar och köttet faller isär lätt är kalkonen klar. (Om inte fortsätter du att steka den och kollar igen om en liten stund, men den brukar vara färdig.) När termometern visar 80 grader är kalkonen klar.

14. Tag ut långpannan ur ugnen och sätt upp värmen till 225 grader. Packa in kalkonen i ugnsfolie och några rena kökshanddukar och lägg den på den varma spisen medan du gör konjakssåsen. (Kalkonen håller värmen i 1 timme.)

(När ugnstemperaturen är 225 grader kör du in formen med potatishalvor och rostar dem ca 20 minuter.)

15. Tag bort frukt, rotsaker och lök från långpannan. Sila skyn och häll den i kastrullen med den koncentrerade buljongen. (Det bör bli 5 dl sky.) Koka upp skyn med 4 msk vetemjöl och vispa tills mjölklumparna försvinner. Tillsätt 3 dl vispgrädde och koka upp på nytt. Tillsätt 4 msk konjak, 4 msk svartvinbärsgelé och en nypa farinsocker. Smaka av med salt och vitpeppar. Om du vill ha såsen tjockare reder du den med 1,5 msk Maizena utrörd i lite vatten och vill du att såsen ska bli mörkare tillsätter du några droppar Colorit (“soja”). Runda av konjakssåsen med 1 msk smör.

16. Enklast är att servera kalkonen vid bordet så får gästerna själva skära sina bitar och klippa av lår och vingar. Lägg fram en vass kniv, en rejäl gaffel och en fågelsax till vingar och lår. Dekorera fatet med salladsblad och granatäppelkärnor.

Om du föredrar att skära upp kalkonen innan gästerna kommer lägger du bitarna på ett ugnssäkert fat och kör in det i 175 grader varm ugn 10-15 minuter så att bitarna blir riktigt varma. Spreja ev. med lite Smör & rapsolja och täck ev. över med ugnsfolie mot slutet.

Om det blir kalkonbitar och potatishalvor över till nästa dag värmer du upp dem på samma sätt, men om de är kylskåpskalla behöver de ca 20 minuter för att bli varma i 175 grader varm ugn. Sås värmer du i en kastrull.

alva

Så här gott tyckte min lilla släkting Alva att det var med kalkon!

LÄS OCKSÅ

(79)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar