Annons

Annons

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Kristinas ljuvliga syltgrottor

IMG_4406

4-barnsmamman och matredaktören Kristina Palmenäs har varit anställd på Hemmets i 25 år och arbetat med tidningens matrecept sedan 1995. Även om Kristina jobbar med mat hela dagarna tycker hon att det är avkopplande att baka tillsammans med sina  döttrar. Den här gången är det den duktiga bagerskan Alvina, 12 år, som varit med i köket.

Annons
HELA REDAKTIONEN BAKAR: Kristinas ljuvliga syltgrottor

Det här är mitt bästa syltgrotterecept, säger Kristina. Hemligheten med att de blir så goda är marsànpulvret, som gör dem extra mjuka och ”muffliga”. De bara faller sönder i munnen. Sylten har jag fått av kollegan Stina Hedlund, som också jobbar med tidningens mat. Hon har kokt sylten på hallon från sin trädgård.

Det här behövs till ca 20 syltgrottor:

225 g mjukt smör

1 ½ dl strösocker

4 ½ dl vetemjöl

1 dl marsànpulver för kokning

1 ½ tsk bakpulver

Fyllning: ½-1 dl röd sylt (t ex hallonsylt)

Ugn: 175 grader

 

Så här gör du:

1. Blanda smör och socker i matberedaren.

2. Blanda mjöl, marsànpulver och bakpulver i en skål. Tillsätt blandningen i smör-sockersmeten och kör hastigt ihop till en smulig deg.

3. Tag upp degen på bakbordet. Knåda ihop till en deg och forma två rullar. Lägg rullarna på en skärbräda och ställ dem 5-10 min i kylen.

4. Tag ut rullarna ur kylen. Dela varje rulle i 10 bitar. Forma bollar av bitarna och lägg i småbrödsformar eller små folieformar på bakpappersklädda plåtar. Gör fördjupningar i bollarna med tummen.

5. Klicka sylten i groparna.

6. Grädda kakorna 10-15 min mitt i ugnen.

IMG_2449

På fritiden tränar 12-åriga Alvina bland annat konståkning och dans.

IMG_4410

Ska vi i framtiden få njuta av den här skridskoprinsessans isdans i våra TV-apparater?

 

 

Nästa gång HELA REDAKTIONEN BAKAR är det Hemmets webbredaktör Åsa Boustedts tur att baka maffiga muffins! Klicka här för receptet!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Åsas maffiga muffins

 

 

 

 

 

 

 

(24)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar