Annons

Annons

Baka surdegsbröd med valnötter i en gryta (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Är du sugen på att baka surdegsbröd men tycker det verkar krångligt att mata och hålla en surdeg vid liv? Då är det här receptet för dig. Här behöver du varken ha en nymatad surdeg eller köpa surdeg i affären eftersom du gör surdegen medan du bakar. På så sätt får du en garanterat pigg surdeg, vilket man aldrig vet med den gamla surdegen i kylen. Jag märker jätteskillnad sedan jag börjat baka mina surdegsbröd så här. Jag har inte använt hushållsassistent när jag bakat brödet på bilderna utan bara rört ihop ingredienserna med en rejäl trä- eller silikonslev i den allra största skål jag har. Perfekt om man vill baka brödet i en sommarstuga på semestern!

Grytbröd med valnötter

Det här är ett riktigt lyxigt helgbröd som du bakar i gryta. Det håller sig saftigt länge.

Grytbröd med valnötter

Brödet är bakat i en 3,3 liters rund gjutjärnsgryta som oljats in och värmts upp till 250 grader.

Grytbröd med valnötter

Skorpan blir härligt knaprig och under den gömmer sig massor av valnötter!

Det här behöver du:

Lättfil, naturell (1,5% eller 3% går också bra): 1,25 dl (125 gr)

Torrjäst för matbröd: 10 gr (en knapp påse)

Fint rågmjöl: 255 gr

Mörkt lantbrödsmjöl: 200 gr

Vetemjöl special: 200 gr

Vetekross: 200 gr

Annons

Valnötter: 100 gr

Lönnsirap (eller honung): 2 msk

Salt: 1 msk

Vatten 5,5 dl (550 gr)

Rapsolja att smörja grytan med (annan olja bränner fast)

Gör så här:

Grytbröd med valnötter

1. Rör ihop 10 gr torrjäst för matbröd, 55 gr fint rågmjöl och 1,25 dl (125 gr) filmjölk i en liten plastburk med lock. Strö över 1,5 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur i 2 dygn, gärna i mikron eller i kall ugn, där det är dragfritt. Efter 48 timmar bildas en bubblande surdeg.

Grytbröd med valnötter

OBS! Glöm inte saltet! Det är lätt hänt.

Grytbröd med valnötter

Efter 48 timmar har en bubblande surdeg bildats i burken.

Grytbröd med valnötter

2. Efter 48 timmar: Rosta 100 gr valnötter (kan göras tidigare). Bred ut dem i en ugnssäker form och kör in den mitt i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Efter 15 minuter är valnötterna härligt gyllenbruna (du behöver inte röra om medan de rostas). Låt dem svalna.

3. Värm 5,5 dl (550 gr) vatten till 37 grader. (Om du tänker blanda degen i en hushållsassistent räcker det att vattnet är rumsvarmt.)

4. Häll 200 gr fint rågmjöl, 200 gr mörkt lantbrödsmjöl, 200 gr vetemjöl special, 200 gr vetekross, vattnet, 2 msk lönnsirap/honung, surdegen och 3/4 msk salt i en stor skål (minst 3-4 liter). Blanda ihop degen med en rejäl slev, det gjorde jag med brödet på bilderna. (Om du väljer att istället blanda degen i en hushållsassistent kör du samtliga ingredienser utom saltet på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör maskinen ytterligare 5 minuter.)

5. Krossa valnötterna lätt mellan fingrarna och rör försiktigt ner dem i degen.
Grytbröd med valnötter

7. Kör in skålen i en stor plastpåse och sätt en klämma om den. Ställ skålen i rumstemperatur i 12 timmar, gärna i kall ugn eller i mikron, där det är dragfritt.

Grytbröd med valnötter

8. Efter 12 timmar: Olja in en gryta (ca 3 liter) med rapsolja, ställ den strax under mitten i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.

9. När ugnen är varm tas den heta grytan ut, degen hälls ner i den och snittas med en mycket vass kniv. Lägg på locket och kör in grytan i ugnen igen.

10. Grädda brödet totalt 70 minuter så här: Efter 25 min dras temperaturen ner till 200 grader, efter ytterligare 10 minuter tas locket av (locket ska vara på de första 35 min), grädda brödet ytterligare 35 min (totalt 70 min). När det är 20 minuter kvar av gräddningstiden flyttas grytan ner till den näst nedersta falsen i ugnen så att skorpan inte blir bränd. Temperaturen i brödet ska vara 98 grader när brödet är klart (stick in en ugnstermometer i det och kolla).

11. Ställ grytan på ett galler att svalna, tag upp brödet efter en stund och låt det svalna på gallret utan bakduk.

Grytbröd med valnötter

12. Låt brödet vila över natten innan du skär i det, eftersom degen behöver sätta sig. När du väl skuret i brödet lägger du det i en papperspåse eller sveper in det i en ren linnehandduk som stoppas i en stor plastpåse. Brödet håller sig saftigt länge men skär gärna upp några skivor och lägg i frysen. Tina dem i brödrosten på högsta effekt.

 

Tips! Grytan får du ren med hjälp av Svinto portionskuddar!

 

Vill du ha fler brödrecept?

Valnötsbröd i långpanna – klicka här!

Surdegsbröd med råg (du behöver ingen surdeg innan du börjar baka) – klicka här!

 

(20)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar