Annons

Annons

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Trots att våren är i antågande har jag lagat en värmande grekisk köttgryta, men den är frisk i smaken och inte gräddig och därför passar den perfekt så här års. Den innehåller allt det goda vi förknippar med Grekland: kalamataoliver, fetaost, färsk oregano, tomater, olivolja, kryddor...

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Stifado, som köttgrytan kallas, kräver inte mycket arbete. Köttet köper du färdigskuret, tomaterna är krossade och löken steks hel, så du behöver inte hacka någonting. Grytan sköter sig själv där den står och puttrar på spisen, ca 1 ½ timme, och doftar så gott medan du går en härlig promenad. Tänk bara på att köttbitarna ska ligga i en marinad minst 1 timme eller helst över natten/dagen.

Annons

Visste du att oregano växer vilt till och med i Sverige och att den förr ansågs vara en kärleks- och trolldomsört? Tag rejält av den och om det skulle bli något över ställer du krukan i en fönsterkarm och låter den växa till sig till nästa gång du behöver oregano. Den växer fantastiskt.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

 

Det här behöver du till 4 (8) portioner:

Nötkött, grytbitar: 1 (2) kg

Steklök, gul: 10 (20) st

Vitlök: 2 (4) klyftor

Tomatpuré: 2 (4) msk

Krossade tomater: 1 (2) burkar

Konserverade körsbärstomater: 1 (2) burkar

Citron: ½ (1) st

Kalamataoliver: 20 (40) st

Färsk oregano: 1 kruka

Farinsocker: 1 ½ (3) tsk

Salt: 1 ½ (3) tsk

Olivolja till stekning

Arrowrot eller Maizena för tjockare sås: 1,5 (3) msk

 

Marinad: 

Rödvin: 1 ½  (3) dl

Röd balsamvinäger (eller rödvinsvinäger): 2 (4) msk

Vitlök: 2 (4) klyftor

Kryddpepparkorn: 6 (12) st

Kryddnejlika: 6 (12) st

Oregano, torkad: 1 (2) tsk

Lagerblad: 1 (2) st

Kanelstång: 2 (4) st

 

Serveras till:

Rostade potatishalvor med timjan

Fetaost: 200 (400) gr

Grekiskt lantbröd eller surdegsbröd

 

 

Gör så här:

1. Krossa 6 (12) kryddpepparkorn och 6 (12) kryddnejlikor i en mortel. Skala och skär 2 (4) vitlöksklyftor i bitar och krossa dem tillsammans med kryddkrosset. Häll över blandningen i en skål och tillsätt 1,5 (3) dl rödvin, 2 (4) msk röd balsamvinäger och 1 (2) tsk torkad oregano. Rör om.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

2. Lägg köttbitarna i en tjock plastpåse eller blixtlåspåse, som på bilden ovan. Häll över marinaden och stoppa ner 2 (4) kanelstänger och 1 (2) lagerblad. (Om du gör dubbel sats rekommenderar jag dig att dela upp köttbitarna och marinaden i 2 påsar.) Massera in marinaden i köttbitarna och låt vila i rumstemperatur 1 timme eller helst över natten/dagen i kylen. Massera köttbitarna då och då.

3. Skala och bryn steklökarna hela tillsammans med 2 (4) skalade och halverade vitlöksklyftor i olivolja i en gryta tills de får lite färg (steklökarna kommer att mjukna först i grytan).

Grekisk köttgryta med massor av gott i

4. Tillsätt 2 (4) msk tomatpuré, köttbitarna med marinaden och de krossade tomaterna (OBS! inte körsbärstomaterna, de ska i först senare). Lägg i några kvistar färsk oregano och låt koka med. Låt koka tills köttet är mört, ca 1 ½ timme (börja kolla köttet redan efter 1 timme).

5. När köttet är mört: Tillsätt de konserverade körsbärstomaterna och pressad citronsaft. Blanda ut 1 ½ (3) msk arrowrot eller Maizena i lite kallt vatten och rör ner i grytan om du vill att såsen ska bli lite tjockare. Låt köttgrytan koka upp.

6. Smaka av med 1 ½ (3) tsk salt och 1 ½ (3) tsk farinsocker.

7. Tillsätt 20 (40) oliver.

8. Tag bort kanelstängerna och oreganokvistarna innan grytan serveras.

9. Strö över smulad fetaost vid serveringen eller lägg en bit fetaost på varje tallrik. Gott med en skiva bröd att skrapa upp den goda såsen med!

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Rostade potatishalvor:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smörj en ugnsform med olivolja eller rapsolja.

2. Tvätta potatisarna (låt gärna skalet vara på), halvera dem och lägg halvorna i formen. Pensla potatishalvorna med olivolja, strö över halvsalt, peppar och timjan.

4. Kör in formen mitt i ugnen och rosta potatishalvorna 20-25 minuter.

Grekisk köttgryta med massor av gott i

Det blir godast om man får fetaosten serverad i en hel bit och på tallrikskanten så att den inte hamnar i såsen. Strö gärna lite torkad timjan över fetaostbiten, det gjorde de på Kreta när jag var där en gång för många år sedan.

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ FLER GRYTOR SOM PASSAR SÅ HÄR ÅRS?

Mustig marockansk köttgryta

 

 

 

 

 

 

Marockansk köttgryta

Klicka här för recept!

 

 

Ernst goda sommargryta med dillkyckling

 

 

 

 

 

 

Ernst Kirchsteigers dillkycklinggryta

Klicka här före recept!

 

 

REDAKTIONEN LAGAR: Brittmaries snabba thaifiskgryta

 

 

 

 

 

 

Snabb thaifiskgryta

Klicka här för recept!

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(23)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar