Annons

Annons

Gör ditt eget godis av exotiska vinterfrukter

Här får du recept på tre olika sorters godis som visserligen innehåller en hel del socker men inga konstiga tillsatser. Som smaksättare använder du färska exotiska frukter - passionsfrukt, mango, granatäpple - som affärerna är fulla av just nu. Jag kan inte tänka mig ett godare godis än det här och det är superenkelt att göra. Jag brukar göra det under reklampauserna på tv.

– Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

 

Här får du recept på två olika sorters jättegod kola – den ena av färska passionsfrukter och färsk mango och den andra av färska granatäppelkärnor. Det tredje godiset är en variant av mango- och passionfruktkolorna som jag gjort riktigt hårdsega, som ett mellanting mellan kola och karamell. De senare är mina favoriter. Tänk bara på två saker: Köp mogen mango och använd en stor gryta – hellre för stor än för liten.

Annons

 

 

KOLA AV MANGO OCH PASSIONSFRUKT

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukterDet här behöver du (ca 60 st):

Mango, mogen: 1 st (vikt: 250 gr med skal)

Passionsfrukt: 3-4 st (köp de som är skrynkligast, de är bäst)

Strösocker: 3 ¾ dl

Glykossirap: 1 ½ dl (Dansukkers, inte apotekens eller Dr. Oetkers dyra tuber med glykos)

Vispgrädde: 2 ¼ dl

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter
Så här gör du:

1. Lägg ett halvt bakpapper i en form som är ca 20 x 15 cm stor. (Om din form är större blir kolorna lite tunnare och om den är mindre blir de lite tjockare.)

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter2. Skala mangon med en potatisskalare och skär ner köttet i mixerstavens behållare. Sätt en sil över behållaren. Dela passionsfrukterna och skrapa ner kärnor och kött i silen. Skrapa ner saften genom silen med en sked e dyl, tills du inte kan få ut mer saft. Släng kärnorna. Kolla att mängden i behållaren är 2 ½ dl. Kör med mixerstaven tills mangoköttet mosats till puré och blandats med passionsfruktssaften.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter
2. Häll mangopurén i en stor och vid kastrull av teflon eller gjutjärn.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter
3. Tillsätt 3 ¾ dl strösocker, 1 ½ dl glykossirap och 2 ¼ dl vispgrädde och rör om.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter4. Koka upp blandningen på ganska hög värme (8 om spisplattan går till 12). När den kommit i kok drar du ner värmen till medelvärme (6 om plattan går till 12) och håller sedan denna temperatur hela tiden. Rör om då och då med en slev och koka massan tills sockertermometern visar 125 grader (det tar ungefär 25-30 minuter), men vänta tills den verkligen visar 125 grader. Då gör du så här: Diska snabbt sockertermometern, rör om en sista gång i kolamassan och häll över den i den bakpappersklädda formen. Diska sedan kastrullen snabbt, annars kommer du aldrig att få den ren.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter5. Låt kolamassan stelna ett par timmar i formen i rumstemperatur eller om du har ett svalt rum eller förråd, dock ej i kylen.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter6. När kolamassan stelnat lyfter du upp bakpapperet med kolan ur formen och lägger den på en skärbräda. Tag bort bakpapperet.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter7. Skär kolan i ca 12 stavar, vilket går lättast med hjälp av 2 knivar, som på bilden. Skär igenom den sega kolan med en rejäl kniv. Skär sedan i skåran mellan kniven och kolan med en annan kniv. Klipp stavarna i 5-6 bitar eller hur stora du vill ha dina kolor.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter8. Riv små bitar plastfolie och packa in kolorna i dem.

9. Förvara kolorna i en skål i rumstemperatur, eller i kylen om du vill att de ska bli hårdare.

 

 

 

KOLAKARAMELL AV MANGO OCH PASSIONSFRUKT

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukterDen här hårdsega kolakaramellen är min stora favorit. Du gör den av samma ingredienser som mango- och passionsfruktskolan ovan och på precis samma sätt. Enda skillnaden är att du kokar kolamassan tills sockertermometern visar 145 grader. I övrigt gör du allt på precis samma sätt som ovan.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Kolamassan blir segare ju längre den får koka.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Kolamassan är lagom seg när sockertermometern visar 145 grader (det tar ungefär 40 min). (Om du låter temperaturen gå upp till 165 grader blir det karamell.)

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Den här kolamassan stelnar snabbt i formen. Om du inte hinner ta hand om den stelnade kolan samma dag kan du låta den ligga framme till nästa dag. Det gjorde jag. Jag lät den ligga precis så här över natten.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Av hänsyn till grannarna väntade jag till nästa förmiddag innan jag gjorde bräck av min supersega kolakaramell. Det går inte att skära den, så jag använde en hammare och knackade kolan i bitar med den spetsiga sidan på hammaren.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Förvara din kolakaramell i en plastburk med lock. För att bitarna inte ska fastna i varandra lägger du dem en bit ifrån varandra, och lägg gärna mellanläggspapper emellan, om ni inte äter upp dem meddetsamma. Det är svårt att låta bli. Förvara dem i rumstemperatur.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

KOLA AV GRANATÄPPELKÄRNOR

Den här jättegoda kolan gör du på precis samma sätt som kolan med mango och passionsfrukt i receptet överst. Du kokar kolamassan tills sockertermometern visar 125 grader. Granatäppelkolan blir lite hårdare än mangokolan överst.

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Det här behöver du (ca 60 st):

Granatäpple: 1 st (du behöver 3 dl granatäppelkärnor)

Strösocker: 3 ¾ dl

Glykossirap: 1 ½ dl (Dansukkers, inte apotekens eller Dr. Oetkers dyra tuber med glykos)

Vispgrädde: 2 ¼ dl

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Rulla granatäpplet hårt mot diskbänken innan du skär det i 4-8 delar och vänder skalet ut och in och pillar ut kärnorna (OBS! det stänker). Lägg 3 dl granatäppelkärnor i mixerstavens behållare och kör lite med mixerstaven. Sätt en sil över en stor och vid gryta av teflon eller gjutjärn och häll krosset i silen. Tryck på krosset med en sked e dyl så att saften rinner ner i grytan. Fortsätt tills det inte finns mer vätska kvar i silen och släng sedan kärnorna.

 

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Lägg 3 ¾ dl strösocker, 2 ¼ dl vispgrädde och 1 ½ dl glykossirap i grytan med granatäppelsaft och rör om.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Ställ grytan på spisplattan, som du sätter på ganska hög värme (8 om plattan går till 12). Rör om då och då. När massan kokar drar du ner värmen till medelvärme (6 om plattan går till 12) och sätter en sockertermometer i grytan. Om det är gott om plats i grytan behöver du inte vara rädd att något ska hända. Kolamassan kommer inte att koka över och  inte att fastna på grytans botten, men du måste röra om då och då.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Du kokar kolamassan på medelvärme tills termometern visar 125 grader (det tar ungefär 25-30 minuter). När sockertermometern visar 125 grader diskar du snabbt av termometern under varmvattenkranen. Rör om en sista gång i kolamassan och häll sedan upp den i en form (ca 20 x 15 cm) som du klätt med bakpapper. Diska snabbt av kastrullen, annars får du den aldrig ren.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Låt kolamassan stelna ett par timmar i rumstemperatur eller om du har ett svalt rum eller förråd, dock ej i kylen.

 

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

När kolamassan stelnat lyfter du upp bakpapperet med kolan och lägger på en skärbräda. Tag bort bakpapperet.

som

Gör ditt eget lördagsgodis av exotiska vinterfrukter

Skär kolan i 12 stavar, vilket går lättast med hjälp av två knivar (se bild i receptet överst). Klipp stavarna i 5-6 bitar eller hur stora du vill ha kolorna. Riv små bitar plastfolie och packa in kolorna i dem. Förvara dem i en skål i rumstemperatur, eller i kylen om du vill ha hårdare kolor.

(61)

Kommentera

 


Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar