Annons

Annons

Gör din egen goda müsli (glutenfri)

Det här är en jättegod och krispig müsli som doftar fantastiskt när den rostas i ugnen. Rör bara ihop ingredienserna, bred ut blandningen i en långpanna och rosta den 20 minuter. Sedan i med torkade bär eller frukter, som sätter pricken över i. Följ receptet nedan men byt gärna ut ingredienserna mot dina egna favoriter eller det som finns hemma. Trevlig gåbortpresent.

Gör din egen müssli

I hemgjord müsli kan du blanda i dina egna favoriter och du behöver inte snåla.

 

Här gäller egentligen “Man tager vad man haver”, men jag har sneglat lite på Gateaus goda müsli, bytt ut en del ingredienser, lagt till några och resultatet har blivit en jättegod müsli som får min gamla favorit Pauluns müsli att blekna vid jämförelse.

Annons

Numera finns det massor av olika sorters torkade bär och frukter att blanda i. När jag första gången gjorde müsli på 70-talet fanns det bara russin, torkade aprikoser och äppelringar och man blandade inte i vare sig olja eller honung som gör den så god. Den smakade mest havregryn med lite russin i. Min amerikanske sambo tittade misstänksamt på den och kallade den horse food. Men varje dag när jag kom hem hade det sjunkit rejält burken.

 

Gör din egen müssli

Köp inte torkade bär i hälsokostaffären för där är de svindyra. Apoteket Hjärtat är de som säljer  torkade blåbär billigast av alla (21:90 för 70 gr). Jag köpte mina tranbär, mandlar och hasselnötter på ÖoB för en billig slant. 250 gr strödadlar kostar ca 30 kr.

 

Det här behöver du till 1 kg müsli: 

Havregryn (glutenfria om du är glutenintolerant): 3 dl (120 gr)

Dinkelflingor (ersätt med glutenfria boveteflingor om du är glutenintolerant): 3 dl (130 gr)

Rågflingor (ersätt med glutenfria havregryn och boveteflingor om du är glutenintolerant): 3 dl (125 gr)

Pumpakärnor: 1 ½ dl (85 gr)

Solrosfrön: 1 dl (65 gr)

Chiafrön: ½ dl (35 gr)

Kokosflingor: 1 dl (30 gr)

Sötmandel: 1 dl (75 gr)

Hasselnötter: 1 ½ dl (90 gr)

Strödadlar: 1 dl (50 gr)

Blåbär, torkade: 1 dl, rågad (1 påse à 70 gr) 

Tranbär, torkade: 1 ½ dl (90 gr)

Kardemumma, malen: 2 tsk (6 gr)

Kanel, malen: 1 msk (3 gr)

Rapsolja: ½ dl (35 gr)

Honung, flytande: 2 msk (35 gr)

Vatten: ¾ dl (70 gr)

 

Jag tog 160 gr torkade blåbär och tranbär, men det finns många andra sorters torkade bär och frukter att välja bland. Tag 160 gr av den eller de sorter du gillar bäst eller har hemma. I värsta fall funkar russin och torkade aprikoser, skurna i småbitar, alldeles utmärkt. Finns ju i alla små livsmedelsbutiker och ofta också i det egna skafferiet.

 

Gör din egen müssli

Torkade tranbär är fantastiskt söta och goda och torkade blåbär är min stora favorit.

 

Gör så här:

1. Lägg ett bakpapper i den stora långpannan som hör till ugnen.

 

Gör din egen müssli

Börja med att blanda alla torra ingredienser och kryddor.

 

2. Blanda 3 dl dinkelflingor, 3 dl havregryn, 3 dl rågflingor, 1 ½ dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrön, ½ dl chiafrön, 1 dl kokosflingor, 2 tsk malen kardemumma och 1 msk kanel i en stor bunke.

3. Hacka 1 dl mandlar och 1 ½ dl hasselnötter grovt och blanda ner i bunken.

4. Häll ¾ dl vatten, ½ dl rapsolja/neutral olja och 2 msk flytande honung över den torra blandningen, rör om ordentligt med en trägaffel e dyl och avsluta med att krama blandningen lätt med händerna så att fukten tränger in i grynen och flingorna.

5. Blanda ner 1 dl (50 gr) strödadlar i blandningen.

 

Gör din egen müssli

Müslin rostas 20 minuter i den stora långpannan som hör till ugnen.

 

6. Häll ut blandningen på bakpapperet i långpannan och bred ut den med trägaffeln eller händerna.

7. Kör in långpannan på mittfalsen och sätt ugnen på 175 grader.

8. Rosta blandningen 20 minuter så här: rör om efter 5 minuter och sedan efter ytterligare 5 minuter, de sista 10 minuterna rör du om var 3:e minut så att müslin blir jämnt rostad och inte bränd. Tag ut långpannan ur ugnen efter exakt 20 minuter.

 

Gör din egen müssli

Nu doftar det gott av kanel och kardemumma.

 

9. Ställ långpannan på ett galler och låt müslin svalna i den.

10. När müslin svalnat lägger du 1 rågad dl/70 gr torkade blåbär och 1 ½ dl torkade tranbär i långpannan och blandar dem väl med övriga ingredienser. Dela gärna tranbären med en kniv om de är stora. Det går lättast att blanda med händerna.

 

Gör din egen müssli

Müslin fyllde två burkar som rymmer 1 liter respektive en halv liter. Det räcker ett tag.

 

11. När müslin svalnat helt lägger du den i plastburkar med lock. Ställ dem gärna i kylen så att nötter, mandlar och frön håller sig fräscha och inte härsknar.

 

 

 

Vill du ha recept på kakor som är så fulla av nyttigheter att du med gott samvete kan äta en bit som mellanmål eller till och med som lunch?

 

Klicka här om du vill baka mina glutenfria citronrutor som passar perfekt i förkylningstider! 

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här så får du recept på en rotfrukskaka utan några som helst onyttigheter!

Rotfruktskaka - helt utan onyttigheter

Rotfruktskaka - helt utan onyttigheter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(98)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar