Annons

Annons

Godaste surdegsbrödet med chiafrön (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Det här är ett enkelt recept på ett gott och nyttigt frukostbröd med chiafrön, olivolja och honung. Det är både för dig som aldrig bakat surdegsbröd förut och inte har en surdeg och för vana surdegsbagare med egna surdegar. Surdegen blandar du ihop medan du bakar och för dig som redan har en surdeg gäller det bara att mata den så att du får 3,5 dl surdeg.

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

Det här behöver du till 1 stort bröd:

Grovt rågmjöl: 100 gr

Fint rågmjöl: 420 gr

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 230 gr

Brödkryddor: 4 msk

Chiafrön: 1 dl

Solroskärnor: 2 dl

Honung: 1/2 dl

Olivolja: 1/2 dl

Annons

Lättfil: 2,5 dl (250 gr)

Torrjäst för matbröd: 15 gr (1 påse av märket Kronjäst)

Salt: 3 tsk

Vatten, rumsvarmt: 4 dl (400 gr)

 

Till brödformen:

Rapsolja: ca 1 msk

Grovt rågmjöl: ca 1/2 dl

Solroskärnor: ca 1/4 dl

 

Garnering:

Grovt rågmjöl: ca 1/4 dl

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

Gör så här:

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

1. Blanda 250 gr/2,5 dl lättfil, 120 gr fint rågmjöl och 1 påse (15 gr) torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 1/2 tsk salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1-2 dygn. (Om du redan har en surdeg kan du hoppa över det här momentet och istället mata din surdeg så att du får 3,5 dl surdeg att baka med.)

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Efter bara 1 dygn har du en bubblande surdeg!

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

2. 1-2 dygn senare: Lägg 100 gr grovt rågmjöl, 300 gr fint rågmjöl, 230 gr Vetemjöl Special/Manitoba Cream, 1 dl chiafrön, 4 msk brödkryddor, 400 gr/4 dl rumsvarmt vatten, 1/2 dl honung och surdegen (350 gr/3,5 dl) i hushållsassistentens bunke. Kör på lägsta fart i 10 minuter. Tillsätt 2,5 tsk salt och kör ett par minuter. Häll därefter i 1/2 dl olivolja och kör ett par minuter till. Tillsätt 2 dl solrosfrön och kör ytterligare en minut.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

3. Smörj en 2,5-liters brödform med rapsolja och bröa den med ca 1/2 grovt rågmjöl. Strö ut ca 1/4 dl solroskärnor på bottnen för extra god skorpa.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

4. Skeda upp den kladdiga degen i brödformen och bred ut den ända ut i hörnorna, pensla den med lite ljummet vatten, gör 3 lätta snitt med en vass kniv och strö över ca 1/4 dl grovt rågmjöl.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

5. Lägg  plast över formen och gärna också en bakduk. Låt degen jäsa 1,5-3 timmar. Testa lite då och då efter en 1 timme eftersom jästiden varierar beroende på rumstemperatur (det går snabbare på sommaren eller när du har bakat hela dagen och köket är riktigt varmt). Degen bör nå upp till kanten på formen. Testa genom att trycka ner degen lite med fingret. När den går upp igen är den färdigjäst.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

6. När det är 30 minuter kvar av jästiden sätter du ugnen på 250 grader och gallret på mittfalsen (ställer du gallret högre upp blir brödet bränt och ställer du det längre ner sjunker brödet ihop).

7. Kör in formen i ugnen och grädda brödet så här: efter 5 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och efter ytterligare 15 minuter lägger du ugnsfolie över brödet så att skorpan inte blir för mörk. Grädda brödet ytterligare ca 75 minuter (dvs totalt ca 95 minuter), tills brödets innertemperatur når 98 grader och brödet inte känns kladdigt när du sticker termometern i det. Grädda tills brödet är torrt inuti.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

8. Låt brödet stå kvar i formen 5-10 minuter innan du häller ut det på ett galler. När det svalnat lite packar du in det i plastfolie om du inte vill ha en hård skorpa. För en riktigt knaprig skorpa låter du brödet svalna utan att lägga något över det.

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Så här god blir brödets undersida när du lagt solroskärnor i formens botten!

9. Jag brukar skiva upp brödet när det svalnat och frysa in skivorna med mellanläggspapper (finns hos Coop). På kvällen tar jag fram det antal skivor vi ska ät till frukost nästa morgon och lägger dem i en platspåse. När de tinat är de som nybakade.

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

Tips till dig som vill ha en surdeg att mata!

När du blandar ihop degen enligt moment 2 ovan lämnar du kvar ca 1 msk surdeg i plastburken. Mata den med 65 gr fint rågmjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten. Rör om och lägg på locket.

Om du ställer burken i kylen behöver du mata surdegen 1 gång i veckan (och ca 5 timmar innan du ska använda den). Men om du ställer den i rumstemperatur måste du mata den varje dag (och alltid ca 5 timmar innan du ska använda den). Matning sker på samma sätt som ovan (65 gr fint rågmjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten) och efter att ha slängt ut det mesta av den gamla surdegen utom ca 1 msk.

När du ska mata surdegen för att använda den till brödet i det här receptet sparar du bara ca 1 msk av den gamla surdegen och tredubblar mängden mjöl och vatten (195 gr fint rågmjöl och 300 gr rumsvarmt vatten). Mata den ca 5 timmar innan den ska användas eller helst kvällen före. Du får då en surdeg på 3,5 dl/350 gr med gott mått – mät/väg surdegen när du ska använda den så att du får rätt mängd surdeg i din deg.)

Den här surdegen kan du använda till alla surdegsrecept.

 

Här kommer fler recept på lättbakade bröd!

Grytbröd av surdeg med valnötter – klicka här!

Grytbröd med valnötter

 

 

 

 

 

 

Lingongrova – bästa nybörjarbrödet! Klicka här!

Lingongrova

 

LÄS OCKSÅ

(30)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar