Annons

Annons

Godaste desserten på julafton – ris a la Malta med pinjenötter och ljummen jordgubbssås

Ris à la Malta med pinjenötter och ljummen jordgubbssås är min stora favorit på vårt julbord. Jag hittade receptet i en dansk tidning för några år sedan och tyckte att det lät spännande med pinjenötter. De känns ungefär som risgryn i munnen men ändå inte. De är smakrikare och roligare att tugga på. Våra gäster blir alltid lika förvånade när de tar första tuggan. Den ljuvliga jordgubbssåsen är jag så tacksam att Hemmets layoutare Paula tipsat mig om. Den och pinjenötterna gör hela desserten!

Godaste julaftonsdesserten - ris a la malta med varm jordgubbssås

Det här tycker jag är pricken över i på julbordet. Gör gärna så mycket att det räcker att njuta av hela julhelgen. När jordgubbssåsen tar slut brukar jag ta hjortronsylt i stället. Jättegott!

 

Det här behöver du till 4 (8) portioner ris à la Malta:

Grötris: 1 (2) dl

Mjölk, 3%: 5 (10) dl

Vaniljstång: 1 st – eller 1 (2) tsk vaniljpulver

Florsocker: 1 ½ (3) msk

Pinjenötter: 50 (100) gr

Bittermandelolja (ej nödvändigt): 2 (4) droppar

Annons

Vispgrädde: 4 (8) dl

 

Så här gör du ris à la Malta med pinjenötter:

1. Lägg 1 (2) dl grötris, 5 (10) dl mjölk och 1 vaniljstång skårad på längden – eller 2 (3) tsk vaniljpulver – i en stor tjockbottnad kastrull (eller en teflonkastrull) med lock. Koka på svag värme under lock ca 50 minuter. Rör om ofta så att att gröten inte fastnar på bottnen.

2. När gröten är färdig rör du ner 1 ½ (3) msk florsocker och låter gröten svalna.

3. När gröten svalnat rör du ner 50 (100) gr grovhackade eller hela pinjenötter (jag brukar hacka hälften grovt och ha hälften hela) och 2 (4) droppar bittermandelolja. (Sistnämnda kan uteslutas.)

4. Strax före servering: Vispa 4 (8) dl vispgrädde styvt och vänd ner i gröten. OBS! Gör inte detta förrän strax före servering!

 

Godaste julaftonsdesserten - ris a la malta med varm jordgubbssås

Kall ris a la Malta med ljummen jordgubbssås är verkligen mumsfilibaba! Tänk den som har ett eget jordgubbsland och kan plocka och frysa in några liter bär en vacker sommardag! Vilka härliga sommarminnen att plocka fram på julafton!

 

Det här behöver du till 4 (8) portioner jordgubbssås:

Jordgubbar, frysta: 500 (1000) gr

Florsocker: 4 (8) msk

Vaniljstång: 1 st – eller 1 (2) tsk vaniljpulver

 

 

Gör jordgubbssåsen så här:

Godaste juldesserten - ris a la Malta med jordgubbssås

Låt de frysta jordgubbarna tina långsamt i kastrullen på svag värme innan du lägger i vaniljstången och florsockret.

 

1. Lägg 500 (1000) gr frysta jordgubbar i en kastrull. Tina dem på svag värme.

2. När jordgubbarna tinat: Tillsätt 4 (8) msk florsocker och 1 vaniljstång – eller 1 (2) tsk vaniljpulver. Värm jordgubbssåsen försiktigt på medelvärme under omrörning. Smaka av såsen och tillsätt mer florsocker om jordgubbarna inte är så söta (det kan variera, i år var Icas jordgubbar sura efter den solfattiga sommaren 2017, så det behövdes mer florsocker).

3. Servera jordgubbssåsen ljummen (den går att värma upp i mikron).

 

 

 

Tips på godsaker som passar till kaffet efter julmaten!

 

Klicka här om du vill ha recept på pepparkaksbudapestrulle med hjortron!

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på tryffeltårta!

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på glöggtryffel!

Glöggtryffel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(111)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar