Annons

Annons

Glutenfria långpannerutor med 5 ingredienser – alla lika nyttiga

Det här är en kaka som du kan äta med gott samvete eftersom den innehåller enbart rena naturprodukter som mandel, honung, apelsin, kardemumma och ägg. Man känner sig mätt och belåten efter fikat och sötsuget lockas inte fram.

glutenfria långpannerutor med 5 nyttiga ingredienser

Den här apelsin- och kardemummadoftande mandelkakan brukade jag baka på min GI-tid för 15 år sedan och nu är den perfekt för alla som vill baka glutenfritt. Jag tycker att det räcker att söta den med 1 dl honung, men tag gärna 1,5 dl om du vill ha den lite sötare. Jag använde inte bakpulver, men du får en lite högre och luftigare kaka om du tar 1 tsk bakpulver.

Annons

glutenfria långpannerutor med 5 nyttiga ingredienser

Det här behöver du till en liten långpanna med måtten ca 25 cm x 20 cm:

Ägg, rumsvarma: 4 st

Sötmandel: 250 gr (eller 250 gr färdigköpt mandelmjöl)

Honung, flytande: 1-1,5 dl

Apelsin (stor), rivet skal från: 1 st

Kardemumma, grovstött: 2 msk

(eventuellt 1 tsk bakpulver)

 

Garnering:

Sötmandel: 1 näve

Kardemumma, grovstött: ett par nypor

glutenfria långpannerutor med 5 nyttiga ingredienser

Gör så här:

1. Tag fram 4 ägg minst en timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

2. Smörj en liten långpanna (ca 25 cm x 20 cm) med olivolja och klä den med ett bakplåtspapper. (Eller klä formen med ett fuktat bakplåtspapper eller pensla den med en blandning av 15 gr mjukt smör och 1 tsk potatismjöl. Det senare ett tips från mästerbagaren Jan Hedh.)

3. Mal 250 gr mandel om du inte köpt mandelmjöl.

4. Hacka en näve sötmandel att strö över kakan.

5. Sätt ugnen på 150 grader och gallret på falsen näst längst ner.

6. Riv apelsinskalet.

7. Vispa äggen och 1-1,5 dl flytande honung med elvisp i 4 minuter.

glutenfria långpannerutor med 5 nyttiga ingredienser

8. Tillsätt det rivna apelsinskalet och 2 msk kardemumma. Rör om försiktigt men väl.

9. Vänd ner mandelmjölet, som du eventuellt blandat med 1 tsk bakpulver för en lite högre kaka. Blanda försiktigt men väl.

10. Häll smeten i formen, strö över ett par nypor grovstött kardemumma och mandelhacket.

11. Kör in formen i ugnen och grädda kakan 40 minuter.

12. Låt kakan svalna på ett galler under en bakduk.

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ GLUTENFRIA KAKOR?

Glutenfria kanelrutor med valnötter i långpanna

 

 

 

 

 

 

Glutenfria kanelrutor med valnötter

Klicka här för recept!

 

Jordnötsrutor med choklad och banan i långpanna (gluten- och nötfria)

 

 

 

 

 

 

Glutenfria jordnötsrutor med banan och choklad

Klicka här för recept!

 

Sicilianska pistagedrömmar med citron

 

 

 

 

 

 

Sicilianska pistagedrömmar (glutenfria)

Klicka här för recept!

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar