Annons

Annons

Glutenfria citronrutor i långpanna − en riktig förkylningskaka

Den här kakan kan du äta med gott samvete eftersom den inte innehåller något som är onyttigt. Du kan till och med ta en ruta eller två till lunch. Vilket perfekt mellanmål att ha med på utflykten, antingen i skidspåret eller på stranden till sommaren! Eller mota bort en förkylning med eftersom den är full av honung, citron och ingefära. Den är med andra ord en riktig hälsokaka och så är den förstås jättegod.

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

Nu längtar jag efter fräsch citrussmak och något som är lite nyttigare än mycket av det som slunkit ner under de gångna helgerna. Den här kakan innehåller inga onyttigheter alls.

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

Det här behöver du till 12 citronrutor:

Annons

Ägg, rumsvarma: 4 st

Pistagemandel: 1 dl (ca 50 gr) + 1-2 nävar till topping

Sötmandel: 200 gr

Citron (enbart skalet): 2 st

Honung: 1 dl (150 gr)

Ingefära, malen: 1/2 tsk (eller riv ner lite färsk ingefära, 3-5 cm)

Vaniljpulver: 1 tsk

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

Gör så här:

1. Tag fram äggen 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

2. Sätt ugnen på 150 grader.

3. Smörj en ugnsform (ca 27 x 18 cm) med olja. Eller klä formen med ett fuktat bakpapper. (Eller pensla formen med en blandning av 15 gr rumsvarmt smör och 1 tsk potatismjöl så lossnar kakan jättelätt. Detta tips är Jan Hedhs.)

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

4. Mal sötmandeln till fint mjöl, hacka pistagemandeln ganska grovt och riv citronskalet. Hacka dessutom 1-2 nävar pistagemandel och ställ åt sidan att strössla ovanpå kakan innan den körs in i ugnen.

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

5. Vispa ägg och honung med elvisp 4 minuter så att det blir riktigt poröst.

6. Häll ingefära, vaniljpulver och citronskal i äggsmeten och blanda försiktigt men väl.

7. Häll i mandelmjölet i 3-4 omgångar och blanda försiktigt men väl. Rör sedan ner pistagemandelhacket (dock inte det som ska strösslas över kakan).

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

8.  Häll smeten i formen, strö över pistagemandelhacket och kör in formen på den näst nedersta falsen i ugnen.

9.  Grädda ca 40 minuter, tills kakan blir gyllenbrun och provstickan känns torr.

10. Låt svalna en stund på galler.

 
PS. Om  du inte får tag på pistagemandel, som brukar finnas i de orientaliska affärerna, kan du ta sötmandel istället.

 

 

KLICKA HÄR för att komma till recept på blåbärsrutor med citron och vit choklad (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till recept på glutenfri chokladkaka i långpanna!

KLICKA HÄR för att komma till författaren Karin Brunk Holmqvists syndigt goda marängrutor (långpannekaka)!

KLICKA HÄR för att komma till gluten- och nötfria jordnötsrutor i långpanna!

(4)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar