Annons

Annons

Apelsinpaj med chokladmandelbotten (glutenfri och lågt GI)

Det här är en jättegod och lättgjord paj med chokladmandelbotten och fräsch apelsinfyllning. Den är både glutenfri och har lågt GI. Passar perfekt som dessert med eller utan en klick vispgrädde. God också till fikat.

Fräsch apelsinpaj med chokladmandelbotten

Välj en form som den här där vatten inte kan tränga in när pajen gräddas i vattenbad.

 

Det här behöver du:

Botten: 

Mandlar att mala till mjöl (eller mandelmjöl): 225 gr

Smör, normalsaltat, att smälta: 60 gr

Fruktsocker: ¾ dl (eller 1 dl kokossocker) (eller 1 dl strösocker, som inte har lågt GI)

Annons

Kakao: 2 msk

 

Fyllning:

Apelsin: 1 st

Ägg, normalstora: 3 st

Fruktsocker: ¾ dl (eller 1 dl strösocker, som inte har lågt GI)

Vispgrädde: ¾ dl

Rysk yoghurt: 1 ½ dl

 

Garnering:

Clementiner, färska: 2 st

Eventuellt några blad från citronmeliss

Eventuellt lite florsocker (som inte har lågt GI)

 

Servera till:

Clemetinklyftor, färska: ½-1 clementin/person

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på mittfalsen.

2. Tag fram en rund form som är 22-24 cm i diameter och har en kant som är minst 4 cm hög. (Om kanten är lägre rinner fyllningen över under gräddningen.) Formen måste dessutom vara tät och får inte släppa in vatten eftersom pajen gräddas i vattenbad. Därför rekommenderar jag en pajform som inte har löstagbar botten.

3. Smält 60 gr smör i en kastrull på spisen och pensla formen med lite av det smälta smöret.

4. Lägg ¾ dl fruktsocker (eller 1 dl kokossocker eller 1 dl strösocker) och 2 msk kakao i det smälta smöret och rör tills allt har smält samman. Låt svalna något.

5. Kör mandlarna i en matberedare till fint mjöl (eller mal dem i en mandelkvarn). Lägg mandelmjölet i en bunke. Diska mixern eftersom du behöver den när du ska blanda fyllningen.

6. Häll smörblandningen över mandelmjölet och blanda.

7. Tryck ut mandelsmeten i formen.

8. Grädda mandelbottnen 10 minuter mitt i ugnen.

 

Jättegod botten av mandelmjöl och kakao. Du kan söta den med vanligt strösocker eller välja fruktsocker eller kokossocker, som båda har lågt GI. Strösocker har GI 100, kokossocker GI 28 och fruktsocker GI 22.

 

9. Ställ formen med den gräddade bottnen på ett galler att svalna medan du gör fyllningen.

10. Drag ner ugnsvärmen till 175 grader och flytta ner ugnsgallret till strax under mittfalsen.

11. Riv skal från 1 apelsin (tag inte mer än så, då blir det beskt) och pressa ¾ dl saft från apelsinen.

 

Fräsch apelsinpaj med chokladmandelbotten

Fyllningen blir bäst om den blandas i en mixer.

 

12. Lägg ¾ dl vispgrädde, 1 ½ dl rysk yoghurt, ¾ dl fruktsocker (eller 1 dl strösocker), det rivna apelsinskalet och den pressade apelsinsaften  i matberedaren. Knäck ner 3 ägg. Kör mixern några minuter så att allt blandas väl.

13. Ställ pajformen med den gräddade mandelbottnen i en långpanna. Häll fyllningen över mandelbottnen. Häll därefter kokande vatten i långpannan, upp till 1/3 av pajformens kant, men inte mer (vatten får inte bubbla upp på fyllningen under gräddningen).

14. Grädda 40 minuter strax under mittfalsen. Om det blir luftbubblor i apelsinfyllningen öppnar du ugnsluckan och sticker hål på dem med en provsticka e dyl. Lägg aluminiumfolie löst över pajformen efter ca 30 minuter så att fyllningen inte blir bränd. Folien får inte fastna i fyllningen.

 

Fräsch apelsinpaj med chokladmandelbotten

Så här blir fyllningen när pajen har gräddats 40 minuter.

 

15. Tag ut långpannan ur ugnen och ställ den på ett galler att svalna. Låt pajformen stå kvar i vattenbadet tills vattnet har svalnat, annars bränner du dig. Ställ sedan in pajen en stund i kylen så att den stelnar helt.

16. Strax före servering dekorerar du pajen med färska clementinklyftor och gärna också blad från citronmeliss. Om du vill kan du strö lite florsocker över genom en tesil. Servera en skål med färska clementinklyftor till.

 

 

 

Vill du ha fler recept på glutenfria dessertpajer?

 

Klicka här om du vill ha recept på glutenfri citronpaj!

Fräsch citronpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på glutenfri och vegansk smulpaj!

Glutenfri smulpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på glutenfri marängrulle med chokladtryffel och apelsin!

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(120)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar