Annons

Annons

Glöggtryffel – lätt att göra men svår att motstå

De här tryfflarna är lätta att göra, men tänk på att russinen ska ligga i blöt först så att de drar till sig glöggsmaken. I år köpte jag glögg med chokladsmak, det blev jättegott. När du glaserar tryfflarna är det lättast om du har mandelhacket i den smälta chokladen. Sedan återstår det svåraste: att inte äta upp allihop före julafton!

Glöggtryffel

Det här behöver du till 20 (40) tryfflar:

Blockchoklad (t ex Odenses 55%-iga): 225 (450) gram

Glögg: 1/2 (1) dl + 1/4 (1/2) dl

Russin: 0,75 (1,5) dl

Vispgrädde: 0,75 (1,5) dl

Smör: 25 (50) gram

(Glasyr)

Mörk choklad (70%-ig): 75 (150) gram

Annons

Mandelsplitter: 25 (50) gram

Glöggtryffel

Gör så här:

 1. Kvällen före: Lägg russinen i blöt i 1/2 (1) dl glögg över natten.
 2. Låt russinen rinna av i en sil en stund innan de ska användas.
 3. Dela chokladen i småbitar.
 4. Koka upp vispgrädden på medelvärme i en rymlig kastrull.
 5. Lägg i chokladen och låt den smälta i grädden under omrörning.
 6. När chokladen är smält dras kastrullen av plattan. Vispa ner smöret och häll sedan i 1/4 (1/2) dl glögg och russinen. Rör om.
 7. Ställ kastrullen med tryffelmassa i kylen i 5 minuter medan den svalnar. Häll sedan över tryffelmassan i en plastburk med lock och låt den stelna i kylen 3 timmar. (Om du använder 70%-ig choklad stelnar tryffelmassan snabbare, så kolla den lite då och då och ta fram den när konsistensen är lagom att rulla till kulor. Har tryffelmassan stelnat för mycket låter du den stå framme tills den är lagom att forma. Det blir bäst med choklad som inte är mer än högst 60%-ig.)
 8. Rulla tryffelmassan till valnötsstora kulor och låt dem stelna i kylen minst 1 timme (eller till nästa dag). (Använd gärna vinylhandskar. 🙂 )
 9. Bryt chokladen till glasyren i småbitar och hacka mandelsplittret grovt.
 10. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner mandelhacket. Låt kastrullen stå kvar på spisen på 1:an medan du rullar tryfflarna i glasyren med hjälp av en tång och en gaffel. Lägg tryfflarna i en plastburk med lock att stelna i kylen. Blir det flera lager i burken lägger du mellanläggspapper mellan. Låt tryfflarna stelna innan du eventuellt lägger dem i fina pappersformar.
 11. Förvara tryfflarna i plastburk med lock i kylen tills de ska ätas. De är goda i två veckor.

Glöggtryffel

(34)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar