Annons

Annons

Gammaldags skånskt grovbröd

Ett jättegott och saftigt bröd som tar lite tid, men din arbetsinsats är minimal. Det är mest en massa väntetid på degen som ska jäsa. Brödet är bakat med både surdeg och skållning som du snabbt rör ihop. Kokt pressad potatis gör det saftigt. Smaken är himmelsk tack vare alla jäsningar och det smälta smöret som penslas på innan det gräddas. Det blir 2 stycken och du hinner baka dem till midsommarafton och överraska med dem på knytkalaset!

Gammaldags skånskt grovbröd

Bröden får en härlig skorpa! Pricken över i är det smälta smöret som penslas på dem före gräddning!

Blanda snabbt ihop en surdeg (recept nedan) innan du går och lägger dig ikväll. Det tar knappt 5 minuter och är det enda du behöver göra för att få en surdeg. Imorgon bitti blandar du ihop en skållning (hett vatten som hälls i en bunke med mjöl och salt), vilket tar ungefär 2 minuter. När du kommer hem från jobbet imorgon är både surdegen och skållningen klara att baka med. Sätt igång genast för degen vill jäsa länge. Det är inte mycket jobb med brödet, det är mest väntan.

Annons
Gammaldags skånskt grovbröd

Saftigt och gott!

 

Det här behöver du ha hemma innan du sätter igång:

Rågmjöl, grovt: 7 dl

Rågmjöl, finmalt: 6 dl

Färsk jäst för matbröd: 1 paket

Torrjäst för matbröd: 1 påse

Lättfil: 1 ½ dl

Lönnsirap, flytande mörk skogshonung eller mörk sirap: 1 ¼ dl

Potatis (ej färskpotatis): 3 medelstora (ca 150 gr)

Smör, normalsaltat: 40 gr

Salt

Vatten, rumsvarmt

Ev brödkryddor: 4 msk

Gammaldags skånskt grovbröd

Det blir små nätta brödskivor som passar perfekt till midsommarabuffén!

Gammaldags skånskt grovbröd

Om du vill baka ett frukostbröd med lite större skivor tillsätter du 4 msk brödkryddor,  lägger all deg i en enda stor brödform och gräddar brödet minst 1 timme eller tills temperaturen når 98 grader.

 

Så här gör du:

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

På ett dygn har du en bubblande surdeg! Det behöver inte vara krångligare än så här!

24 timmar innan du ska baka bröden: Blanda 125 gr lättfil, 55 gr finmalt rågmjöl och 2 tsk/6 gr torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 1 ½ krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt. (Detta kommer att bli 1 ½ dl/150 gr surdeg.)

Tidsåtgång: 5 minuter

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Den s k ”skållningen” – hett vatten som slås över mjölet och saltet och får stå och gotta till sig medan du sover eller är på jobbet eller gör nåt annat trevligt!

 

Ca 6-8 timmar innan du ska baka bröden: Lägg 125 gr grovt rågmjöl och 1 ½ tsk salt i en bunke. Häll över 2 ½ dl/250 gr kokande vatten och rör om till en slät gröt. Täck bunken med plastfolie och låt denna s k ”skållning” stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar (under natten eller dagen).

Tidsåtgång: max 5 minuter

 

Dags att baka bröden!

Tidsåtgång din arbetsinsats: max 1 timme

Jästid: totalt ca 6 timmar

1. Smula ner 30 gr färsk jäst i degblandarens bunke. Häll över 1 dl/100 gr rumstempererat vatten och rör om tills jästen löst sig.

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Nu ska degen vila i 3 timmar medan du gör något annat!

 

2. Tillsätt den grötliknande skållningen, 200 gr grovt rågmjöl, 125 gr surdeg  och kör degblandaren 8 minuter på lägsta hastighet.

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Efter 3 timmars vila!

 

3. Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila 3 timmar i rumstemperatur, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt.

4. Skala och koka 3 medelstora (ca 150 gr) potatisar. När potatisen svalnat pressar du den. Du behöver 100 gr pressad potatis (det blir rätt mycket svinn i pressen så koka hellre för mycket än för lite potatis).

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Nu är det dags att blanda i lite mer godsaker i degen innan den får vila igen. Ibland tar jag lönnsirap, ibland flytande mörk skogshonung. Jan Hedh, som är pappa till originalreceptet, väljer vanlig mörk sirap. Man tager vad man haver!

 

5. 3 timmar senare: Tillsätt 75 gr grovt rågmjöl, 375 gr finmalt rågmjöl, 100 gr pressad potatis, 175 gr/1 ¼ dl lönnsirap/mörk sirap (eller 200 gr/1 ¼ dl flytande mörk skogshonung) i bunken med jäst deg. Här kan du tillsätta 4 msk brödkryddor, om du vill. Kör degblandaren på lägsta hastighet 8 minuter (putta ner degen med slickepotten om den åker upp på kanten). Kör därefter blandaren ytterligare 2 minuter på högsta fart.

6. Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila 1 timme i rumstemperatur, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt.

7. Smält 40 gr normalsaltat smör och pensla 2 formar, antingen vanliga brödformar eller runda ugnssäkra skålar.

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Efter den sista vilan (1 timme) är degen nästan som chokladmousse i konsistensen.

 

Gammaldags skånskt grovbröd

Så här ska degen se ut – med toppar som sticker upp.

 

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Pensla formarna med smält smör innan du lägger i degen.

 

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Pensla bröden med smör innan de ställs till jäsning. Det kommer att dofta jättegott när de gräddas!

 

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Lägg plast över degen så jäser den bättre än under en bakduk. Ibland lägger jag en bakduk över plasten, för att vara på den säkra sidan…

 

8. 1 timme senare: Skeda upp den lite kladdiga, porösa degen i formarna och pensla bröden med smält smör. Låt degarna jäsa till dubbel storlek, vilket tar mellan 45 minuter och 2 timmar, beroende på hur varmt det är i köket. Ställ gärna formarna på spisen när du satt på ugnen så går det lite fortare.

9. Sätt ugnen på 250 grader och gallret på mittfalsen (inte lägre ner för då sjunker bröden ihop).

10. När bröden jäst till dubbel storlek: Kör in formarna i ugnen. Sänk temperaturen till 225 grader efter 10 minuter. Bröden är färdiga efter totalt ca 35 minuters gräddning. Lägg ev ugnsfolie över de sista 10 minuterna om ovansidan börjar bli för mörk. Stick en termometer mitt i bröden och kolla att temperaturen uppgår till minst 98 grader, då är de färdiga.

11. Låt bröden stå kvar i  formarna ca 10 minuter. Häll därefter upp dem på ett galler och låt dem svalna där utan bakduk. När de svalnat sveper du in dem i kökshanddukar eller lägger dem i en papperspåse, som stoppas i en plastpåse (Gateaus tips), såvida du inte fryser dem.

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Du kan baka bröden i vanliga avlånga brödformar eller i runda ugnssäkra skålar. 

Skånskt grovbröd till midsommarsillen

Mina skålar är inte riktigt runda i bottnen så bröden liknar små sockerkakor.

 

 

HÄR KOMMER FLER MIDSOMMARRECEPT!

Snabb kavring

 

 

 

 

 

 

 

Snabb och god kavring

(Klicka här för receptet!)

 

Läcker kräftcheesecake

 

 

 

 

 

 

Kräftcheesecake

utan gelatin

(Klicka här för receptet!)

 

Västerbottenpaj med hjortron till kräftskivan

 

 

 

 

 

 

 

Läcker västerbottenpaj

(Klicka här för receptet!)

 

Tårta med rabarbermousse, lemoncurd och fläderblomsgrädde

 

 

 

 

 

 

Midsommartårta med

rabarber, lemon curd och

fläderblomsgrädde

(Klicka här för receptet!)

 

GLAD MIDSOMMAR!

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar