Annons

Annons

Sotarmurrar – glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

018

Det här är världens godaste småkaka som också går att baka som muffins. Den är härligt mjukseg och går snabbt att röra ihop av bara 4 ingredienser som oftast finns hemma – nötter, socker, kakao och äggvita. Dessutom är kakan glutenfri. Är hasselnötterna slut, så testa med det som finns hemma – mandel eller blanda flera olika sorters nötter. Den är min favoritkaka hos Flickorna Lundgren på Skäret och jag äter den alltid när jag är där och fikar. Nu har jag köpt deras bakbok Underbart är gott – klassiska kakor från Flickorna Lundgren, så nu bakar jag sotarmurrar så fort jag får äggvitor över.

Annons
Sotarmurrar - läckra glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

Det blir ca 15 sotarmurrar om du bakar dem som småkakor.

 

015

Om du bakar sotarmurrarna som muffins blir det ca 10 st.

 

Det här behöver du:

200 gr hasselnötter (eller mandlar eller andra nötter)

200 gr strösocker

100 gr äggvitor (ca 3,5 äggvitor)

3 msk kakao

Hela hasselnötter till dekoration

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt (för småkakor) eller sätt muffinsformar i ett muffinsbleck.

3. Mal nötterna till mjöl.

4. Blanda ner strösockret i nötmjölet och rör om väl.

5. Sikta ner kakaon i nötmjölet och blanda väl.

Sotarmurrar - läckra glutenfria småkakor av bara 4 ingredienser

Den här konsistensen ska smeten ha. Den får inte vara blötare för då blir kakorna mjuka istället för sega.

 

6. Rör ner flytande äggvitor i mjölblandningen och blanda väl. (Vitorna behöver inte vispas och det får inte vara mer än 100 gr äggvita.)

7. Klicka ut smeten och grädda mitt i ugnen. Sätt gärna en hasselnöt i småkakorna om du bakar dem av hasselnötsmjöl. Grädda småkakor på ugnsplåt 15 min och låt dem gärna stå några minuter extra i ugnen så blir de riktigt spröda. Grädda muffins i muffinsbleck 25 minuter.

Förvara sotarmurrarna i en plastpåse eller en plastburk med lock i kylen eller frysen. Sotarmurren mår bra av att bli fryst, står det i Flickorna Lundgrens bakbok. Till och med om den har legat framme och blivit torr kan den få nytt liv i frysen!

Tips 1: Tag 1 tsk vaniljsocker i smeten och blanda i rivet skal från en apelsin. Det blir jättegott! Sotarmurren kan varieras i det oändliga med allt gott du vill blanda i!

Tips 2: Nötallergiker kan baka sotarmurrar av jordnötter eller mandlar. Salta jordnötter går lika bra som osaltade. Det blir gott med det salta till det söta!

014

Det går lika bra med flytande äggvita. Numera vispar jag dem inte.

 

011

Jag brukar klicka upp smeten med hjälp av en glasskopa när jag gör muffins och en mindre skopa när jag gör småkakor.

 

En oas på skånska Kullahalvön

Mejla till [email protected] om du vill köpa Flickorna Lundgrens bakbok Underbart är gott – klassiska kakor från Flickorna Lundgren.

 

Vill du ha recept på fler småkakor?

Lavendelskorpor med choklad – klicka här

Lavendelskorpor

 

 

 

 

 

 

Saffransskorpor med choklad och apelsin klicka här!

Sockerbagarens saffransskorpor

LÄS OCKSÅ

(273)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar