Annons

Annons

Festmiddag à la Leif Mannerström: viltstek med gräddig enbärssås

Den här jättegoda festmiddagen kan du laga i förväg så att du slipper vara utsjasad när gästerna kommer på nyårsafton. En halvtimme innan de står i dörren lägger du köttskivorna i en ugnsform, slår över Leif Mannerströms gräddiga enbärssås med champinjoner och kör in den i ugnen samtidigt som klyftpotatisen. Superenkelt, supergott och superfestligt!

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

En jättegod och festlig rätt att servera på nyårsafton eller vid andra speciella tillfällen!

 

Det här behöver du till 4 portioner:

Benfri stek av hjort, rådjur eller älg: 1 kg

Fond från köttet, som du får vid tillagningen: 2 dl

Haricots verts: ca 150 gr

Champinjoner, färska (gärna bruna skogschampinjoner, de smakar mer): 400 gr

Annons

Gul lök: 1 stor

Enbär att krossa: 20 st

Vispgrädde: 5-6 dl

Smör till stekning

Salt: 2 tsk

Svartpeppar: några drag med svartpepparkvarnen

 

Tips!

Jag brukar dessutom smaksätta såsen med 1 tsk muscovadosocker (ljust eller mörkt), pudra över 3 msk vetemjöl för lite tjockare sås och tillsätta några droppar Colorit så att såsen får mer färg. Strax före servering strör jag över rosépepparkorn, blomsterströssel eller något liknande för att det ska se festligt ut.

Ibland byter jag ut 5-6 dl vispgrädde mot 4 dl rysk yoghurt + 2 dl vispgrädde.

 

Servera till:

Klyftpotatis eller kokt potatis

Rönnbärsgelé

Syltlök

 

Det här behöver du till klyftpotatisen:

Potatisar: 3-4 st/person

Salt och vitpeppar att strö över potatisklyftorna

Timjan, torkad, att strö över potatisklyftorna

Olivolja att pensla potatisklyftorna med

Rapsolja (eller olivolja) att pensla formen med

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Rosépeppar finns att köpa i alla mataffärer och står bland kryddorna. Doftande blomsterströssel fick jag tag på i Höganäs Saluhall. Googla på det! Det blir massor av träffar på nätet. Färska, ätbara blommor skulle nog bli ännu finare.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Jag brukar alltid göra flera tjälknölar åt gången när ugnen ändå är i gång så många timmar. Bra att ha färdiglagat kött i frysen så att man snabbt kan svänga ihop en festmiddag. Den här gången tog jag en av varje av Åke P:s rådjursstek, älgstek och hjortstek. De två förstnämnda har vi redan ätit upp så till nyår blir det hjortstek hemma hos oss.

 

Så här tillagar du steken:

Tjälknöl är det skonsammaste och mest praktiska sättet att tillaga kött eftersom det läggs in djupfryst i ugn som är 75 grader varm och får ligga där i 11 timmar. Köttet blir saftigt och smakrikt och behöver varken saltas eller kryddas. Det tar bara en minut att förbereda steken för ugnen, där den sköter sig själv medan du sover, är på jobbet eller gör något annat. Lägg den frysta steken i ugnen kvällen innan du ska servera köttet, eller ännu tidigare (du kan frysa om köttet när du skivat det). Gör Leif Mannerströms goda enbärssås (kan göras dagen före bjudningen), slå den över köttskivorna och värm alltsammans i ugnen 30 minuter innan maten ska serveras. Serveras med kokt potatis eller potatisklyftor som rostas i ugnen samtidigt som kötträtten värms. Det gäller bara att leta fram två formar som får plats i ugnen samtidigt. Något syrligt tillbehör som syltlök eller rönnbärsgelé är gott till. 

1. Sätt ugnen på 75 grader. Tag fram en långpanna och en stekpåse (S och M räcker till en stek.)

2. Tag fram den frysta steken och krana eventuellt lite hett vatten på plastförpackningen så att den lossnar.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Ugnens långpanna är lagom till 4 stekar. Träng inte ihop fler för då behöver de mer än 11 timmar i ugnen.

 

3. Stoppa steken i fryspåsen och lägg den i långpannan som du kör in mitt i ugnen. Se för säkerhets skull till att inte påsen nuddar vid ugnselementen. (Om du gör flera stekar och av olika köttsorter måste du tänka på att lägga dem i varsin stekpåse så att köttsaften inte blandas. Fyra enkilosstekar får plats i den stora långpannan som hör till ugnen, men kläm inte in fler.)

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Nu är stekarna färdiga och stekpåsarna är fyllda med ca 2 dl köttfond.

 

4. Efter 11 timmar tar du ut steken ur ugnen och häller köttsaften som ligger i stekpåsen i en plastburk med lock att användas till såsen. Fonden är guld värd och ger jättemycket smak till såsen. Ställ burken i kylen eller frys in den om den inte ska användas de närmaste dagarna.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Det var lite spännande att jämföra de olika köttsorterna. Alla är lika goda.

 

5. Packa in köttet i aluminiumfolie och låt det svalna där. Skär det sedan i skivor som du lägger i kylen eller frysen tills det ska användas.

 

Så här gör du festrätten med Leif Mannerströms gräddiga enbärssås:

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

De här haricots vertsen köpte vi förpackade och när jag skulle koka dem såg de riktigt eländiga ut. Men efter kokning och sköljning i kallt vatten blev de fräscha igen.

 

1. Skölj 100-150 gr haricots verts, lägg dem i kokande lättsaltat vatten och koka dem 2-4 minuter. (Om de är riktigt smala räcker det med 2 minuter. De får inte bli mjuka för de ska med in i ugnen.) Slå över dem i ett durkslag och spola dem med kallt vatten så håller de sig gröna och vackra.

2. Krossa 18 enbär i en mortel (det blir 2 tsk krossade enbär).

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Bryn champinjoner och lök tills de blir mjuka och får fin färg. Jag föredrar de bruna skogschampinjonerna som smakar mer.

 

3. Tvätta, torka och skiva champinjonerna.

4. Hacka löken ganska fint.

5. Bryn lökhacket och champinjonskivorna i smör tills de blir mjuka och får fin färg.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

De krossade enbären sätter fin smak på såsen.

 

6. Tillsätt enbärskrosset och rör om.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

En gräddig och härlig sås med mycket champinjoner.

7. Tillsätt köttfonden (ca 2 dl), 5-6 dl vispgrädde och låt puttra ihop några minuter. Smaka av med 2 tsk salt och några drag med svartpepparkvarnen. Här brukar jag tillsätta 1 tsk muscovadosocker (ljust eller mörkt) för smakens skull och pudra över 3-4 msk vetemjöl med en tesil för att såsen inte ska bli tunn.

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Jag tycker att sås ser godare ut när den fått lite färg. Ett par droppar Colorit fixar det.

 

8. Jag tillsätter några droppar Colorit och rör om tills jag blir nöjd med färgen på såsen.

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Här är skivorna från rådjurssteken.

9. Smörj en ugnsform och bred ut köttskivorna som du antingen tillagat under natten eller tagit ut ur frysen och tinat (glöm inte att tina fonden också).

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Och här är skivorna från älgsteken.

 

10. Häll över såsen, dekorera med haricots verts och kör in formen strax under mitten i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader när du kört in formen. Ca 30 minuter senare är rätten klar att serveras.

Om du tänker bjuda på klyftpotatis smörjer du en liten form som får plats bredvid formen med kött. Skrubba potatisen ren och behåll skalen på. Klyfta den, bred ut klyftorna i formen, pensla dem med olivolja, salta, peppra och strö över torkad timjan. Kör in formen med potatisklyftor på samma gång som du kör in formen med kött så blir allt klart samtidigt.

Eller bjud på kokt potatis!

 

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Strö över rosépeppar och/eller annan dekoration innan du kör in formen i ugnen, eller efteråt. Jag har provat på båda varianterna med gott resultat.

 

11. Strö över rosépepparkorn och eventuellt någon ytterligare dekoration.

 

 

Tips på andra festliga rätter att servera på nyårsafton!

Klicka här om du vill ha recept på helstekt kalkon med konjakssås!

Helstekt kalkon med konjakssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Kalvfilé Oscar i form!

Kalvfilé Oscar i form

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på festlig chokladpavlova!

chokladpavlova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(89)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar