Annons

Annons

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Det här är en läcker festrätt att bjuda alla fiskälskare på. Den går snabbt att laga och du kan göra det mesta klart i förväg. Strax innan gästerna kommer lägger du bara spättfiléerna i formen, strör över räkor och musslor, häller över den goda såsen och toppar med ännu mer västerbottenost och dill. Sedan kör du in formen i ugnen 20-30 minuter. Under tiden kokar du potatisen. Enklare och godare kan det knappast bli.

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

En riktigt festlig bjudrätt med mycket smak av musslor och dill – en perfekt kombination!

Det här behöver du till 4-6 portioner:

Spättfilé, färsk: 1-1,3 kg

Räkor, frysta, oskalade: 1 kg

Musslor i vatten: 2 burkar

Lime: 1 st

Dill, färsk: 1 knippe

Salt

Vitpeppar

Västerbottenost, riven: 2 dl

 

(Till såsen)

Annons

Vitt vin: 1 dl

Fiskbuljongtärning: 1 st

Crème fraîche, kokbar: 2 dl

Tomatpuré: 1 rågad msk

Västerbottenost, riven: 4 dl (Köp en stor påse!)

Äggulor: 3 st

Cayennepeppar: 1 ½ krm

 

Servera till:

Kokt potatis, sugarsnaps, babyplommontomater

Festlig fiskgratäng med räkor och musslor

Såsen av bl a västerbottenost, vitt vin och tomatpuré är himmelsk.

Gör så här:

1. Tina räkorna och skala dem.

2. Koka 2 dl vatten och häll över 1 fiskbuljongtärning så att den löses upp.

3. Hacka dillen.

4. Blanda räkorna med salt, vitpeppar, saften från en pressad lime och hälften av den hackade dillen. Ställ in i kylen.

5. Häll ingredienserna till såsen i en kastrull: fiskbuljongen, 2 dl crème fraîche, 1 dl vitt vin och 1 rågad msk tomatpuré. Värm under omrörning tills såsen börjar sjuda. Lägg i 3 äggulor, en i taget, och fortsätt att röra om. Tillsätt 4 dl riven västerbottenost under omrörning. Smaksätt med 1 ½ krm cayennepeppar. Stäng av plattan eller dra ner värmen till ettan och lägg ett lock över kastrullen.

Hit kan du göra klart i förväg!

6. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mitten.

7. Smörj en ugnsfast form.

Festlig fiskgratäng med musslor

Såsen och övriga ingredienser räcker till mellan 1-1,3 kg spättfilé.

8. Salta och peppra spättfiléerna, vik dem dubbla och lägg i formen.

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Fiskrätten som har extra allt.

9. Strö räkorna och musslorna över fisken.

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Såsen kan du göra färdig i förväg.

10. Häll såsen över fisken.

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

I den här tjocka keramikformen tar fiskrätten 30 minuter i ugnen för att bli färdig.

11. Strö över 2 dl riven västerbottenost.

12. Strö över resten av dillen.

13. Kör in formen strax under mitten i ugnen på 200 grader. Klart efter 20-30 minuter, beroende på vilken typ av form du använder. OBS! Fisken ska vara kritvit när den är klar. Kolla särskilt spättfiléerna som ligger mitt i formen.

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ FESTLIGA FISKRÄTTER?

Klicka här för recept på Torskfilé med färska örter som i Provence!

Torskfilé med färska örter

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för Rosépepparlax!

Rosépepparlax med julsmaker

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för Torskfilé på Leif Mannerströms sätt!

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

(128)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar