Annons

Annons

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Det här är en läcker festrätt att bjuda alla fiskälskare på! Rätten går snabbt att laga och du kan göra det mesta klart i förväg. Strax innan gästerna kommer lägger du bara spättfiléerna i formen, strör över räkor och musslor, häller över den goda såsen och toppar med ännu mer västerbottenost och dill. Sedan kör du in formen i ugnen 20-30 minuter. Under tiden kokar du potatisen. Enklare och godare kan det knappast bli!

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

En riktigt festlig bjudrätt med mycket smak av musslor och dill – en perfekt kombination!

 

Det här behöver du till 4-6 portioner:

Spättfilé, färsk: 1-1,3 kg

Räkor, frysta, oskalade: 1 kg

Musslor i vatten: 2 burkar

Lime: 1 st

Dill, färsk: 1 knippe

Salt

Vitpeppar

Västerbottenost, riven: 2 dl

 

Annons

(Till såsen)

Vitt vin: 1 dl

Fiskbuljongtärning: 1 st

Crème fraîche, kokbar: 2 dl

Tomatpuré: 1 rågad msk

Västerbottenost, riven: 4 dl (köp en stor påse)

Äggulor: 3 st

Cayennepeppar: 1,5 krm

 

Servera till: Kokt potatis, sugarsnaps, babyplommontomater

Festlig fiskgratäng med räkor och musslor

Såsen av bl a västerbottenost, vitt vin och tomatpuré är himmelsk.

 

Gör så här:

1. Tina räkorna och skala dem.

2. Koka 2 dl vatten och häll över en fiskbuljongtärning så att den löses upp.

3. Hacka dillen.

4. Blanda räkorna med salt, vitpeppar, saften från en pressad lime och hälften av den hackade dillen. Ställ in i kylen.

5. Häll ingredienserna till såsen i en kastrull: fiskbuljongen, 2 dl crème fraîche, 1 dl vitt vin och 1 rågad msk tomatpuré. Värm under omrörning tills såsen börjar sjuda. Lägg i 3 äggulor, en i taget, och fortsätt att röra om. Tillsätt 4 dl riven västerbottenost under omrörning. Smaksätt med 1,5 krm cayennepeppar. Stäng av plattan eller dra ner värmen till ettan och lägg ett lock över kastrullen.

Hit kan du göra klart i förväg!

6. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mitten.

7. Smörj en ugnsfast form.

 

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Knappt 10 minuter tar det att fylla formen med alla ingredienserna.

 

Festlig fiskgratäng med musslor

Såsen och övriga ingredienser räcker till mellan 1-1,3 kg spättfilé.

 

8. Salta och peppra spättfiléerna, vik dem dubbla och lägg i formen.

 

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Fiskrätten som har extra allt.

 

9. Strö räkorna och musslorna över fisken.

 

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

Såsen kan du göra färdig i förväg.

10. Häll såsen över fisken.

Festlig fiskgratäng med västerbottensås

I den här tjocka keramikformen tar fiskrätten 30 minuter att bli färdig.

 

11. Strö över 2 dl riven västerbottenost.

12. Strö över resten av dillen.

13. Kör in formen strax under mitten i ugnen. Klart efter 20-30 minuter, beroende på vilken typ av form du använder. OBS! Fisken ska vara kritvit när den är klar. Kolla särskilt spättfiléerna som ligger mitt i formen.

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT PÅ FESTLIGA FISKRÄTTER?

Klicka här för recept på Torskfilé med färska örter som i Provence!

Torskfilé med färska örter

 

 

 

 

 

 

Klicka här för Rosépepparlax!

Rosépepparlax med julsmaker

 

 

 

 

 

 

Klicka här för Torskfilé på Leif Mannerströms sätt!

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

LÄS OCKSÅ

(24)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar