Annons

Annons

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

Åh, vilket jättegott bröd! Jag längtar till frukosten varje gång jag har bakat det. Jag bakar det ibland med rostade valnötter och blåbär, ibland med rostad mandel och aprikoser. Båda är lika goda. Och så blir de så vackra och ser nästan ut som om de är bakade av en mästerbagare. Ibland bakar jag bara ett bröd, ibland bakar jag två och fyller frysen med uppskurna skivor. Baka gärna ett av varje. Trevlig och uppskattad gåbortpresent till den som inte hinner baka själv.

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

Det här behöver du till 1 (2) bröd:

Dinkelmjöl, siktat: 8 (16) dl

Rågmjöl, finmalet: 2 (4) dl

Valnötter (att rosta): 100 (200) gr

Blåbär, torkade: 1 (2) påsar à 70 gr (de är billigast hos Apoteket Hjärtat)

Annons

Honung: 1 (2) msk

Olivolja eller rapsolja: ¼ (½) dl

Jäst för matbrödsdegar, färsk: 25 (50) gr

Salt: 1 (2) tsk

Vatten (att värma): 3 (6) dl

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

Här är brödet bakat med blåbär och rostade valnötter.

 

Dinkelbröd med mandel, aprikos och honung

Här har jag bakat brödet med 75 (150) gr torkade aprikoser och 100 (200) gr mandel som rostats 14 minuter i 175 grader ugnsvärme.

 

Dinkelbröd med hasselnötter och lingon

Här har jag bakat brödet med 1 (2) dl frusna lingon och 75 (150) gr hasselnötter, som rostats 12-13 minuter i ugnen. Degen blir väldigt fuktig när du knådar in de frusna bären i den, men bry dig inte om det. Degen jäser som den ska och brödet blir perfekt gräddat.

 

Så här bakar du brödet:

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

1. Sätt ugnsgallret på mittfalsen, lägg ett bakpapper på gallret och bred ut 100 (200) gr valnötter på det. Sätt ugnen på 175 grader och rosta valnötterna ca 12 minuter, tills de blir vackert bruna. Du behöver inte röra om bland nötterna under rostningen. Tag ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Grovhacka dem när de svalnat. (Mandlar och hasselnötter rostar du på samma sätt men ca 14 resp 12-13 minuter.)

2. Smula ner 25 (50) gr jäst i degblandarens bunke.

3. Värm 3 dl/300 gr (6 dl/600 gr) vatten så att det blir fingervarmt (37 grader).

4. Häll det ljumma vattnet över jästen och rör ut den.

5. Tillsätt ¼ (½) dl oliv- eller rapsolja, 1 (2) msk honung, 1 (2) tsk salt, 110 (220) gr finmalet rågmjöl och rör om med en träslev e dyl.

6. Tillsätt 440 (880) gr siktat dinkelmjöl så här: Lägg i hälften av mjölet (220/440 gr) i bunken och rör om med sleven. Lägg sedan i hälften av det mjöl som är kvar (110/220 gr) och kör degen på låg fart i degblandaren. När mjölet blandats in tillsätter du resten av mjölet (110/220 gr), lite i taget, medan degblandaren går. När allt mjöl blandats in kör du degblandaren ytterligare 5 minuter på låg fart.

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

Det går lättare att blanda in nötter/mandlar och bär/fruktbitar för hand.

 

Dinkelbröd med mandel, aprikos och honung

Mandlar och torkade aprikoser är min favorit.

 

Dinkelbröd med hasselnötter och lingon

Hasselnötter och lingon är min norrländske sambo Gerts favorit.

 

7. Låt degen ligga kvar i bunken, stick ner handen och knåda den där. Om den fastnar på fingrarna tillsätter du 1 (2) msk siktat dinkelmjöl. Blanda in blåbären och de grovhackade valnötterna (eller skurna bitar av torkade aprikoser och grovhackad mandel).

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

8. Lägg plast över bunken och ställ den att jäsa 30 minuter i rumstemperatur, gärna i mikron eller i avstängd ugn, där det är dragfritt.

9. Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt och strö ut lite mjöl (fint rågmjöl eller siktat dinkelmjöl).
Dinkelbröd med mandel, aprikos och honung
10. Efter 30 minuter: När degen jäst häller du ut den på det mjölade bakpapperet på plåten, dela den i 2 delar om du bakar den stora satsen, och forma till runda bröd.

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

11. Strö lite mjöl över brödet och klappa in det.

12. Lägg en bakduk över bröden och låt dem jäsa 30 minuter.

13. Sätt ugnen på 250 grader och förbered en sprejflaska med vatten.
Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

14. Efter 30 minuter: När bröden är färdigjästa sprejar du in vatten i ugnen och kör in plåten mitt i ugnen. Grädda bröden så här: Efter ett par minuter sätter du ner ugnstemperaturen till 220 grader (strax före 225 grader på en vanlig ugn). Efter totalt ca 30 minuter är bröden färdiggräddade. Kolla gärna att temperaturen i bröden nått 98 grader.

Dinkelbröd med blåbär, valnötter och honung

15. Låt bröden svalna på ett galler utan att lägga bakduk över.

 

Tips!

Skiva upp brödet och frys in skivorna. Lägg gärna mellanläggspapper mellan dem (finns hos Coop). På kvällen lägger du fram skivorna för upptining i en plastpåsen och de är som nybakade på morgonen.

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på ett gott och nyttigt GI-bröd!

Jättegott GI-bröd med massor av nyttigheter

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha ett lättbakat och gott dinkelbröd i form!

Lättbakat dinkelbröd i form

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på saftigt dinkelbröd i långpanna!

Saftigt dinkelbröd i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

(167)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar