Annons

Annons

Deckardoktorns bästa råd: Läs deckare så håller du dig frisk!

Vinn böcker av Moström

När den nu 42-årige husläkaren Jonas Moström från Bräcke i Jämtland äntligen gjorde allvar av sina författardrömmar var han pappaledig. Han köpte en bärbar dator och så snart den lilla dottern sussade sött fällde han upp locket och började knattra. Det dröjde inte länge förrän han var så uppslukad av sitt skrivande att alla pappabestyr fick vänta – smutstvätt, blöjor, använda vällingflaskor… När han sedan började arbeta igen skrev han på kvällar och nätter. Handlingen i hans böcker är ofta förlagd till sjukhus och flera av romanerna utspelar sig på Sundsvalls sjukhus, där han under 2 år gjorde sin AT-tjänst. Nu är familjen sedan 10 år bosatt i Stockholm, där Jonas jobbar halvtid på en vårdcentral och är deckarförfattare på halvtid. Att han så ofta väljer sjukhusmiljön i sina böcker beror på att han tycker den sköra tråden mellan liv och död är så påtaglig där. Varje dag utspelar sig dramatiska människoöden bland alla olika människor som rör sig i korridorerna och som läkare tvingas han fatta svåra beslut om liv och död. Att skriva är ett fantastiskt sätt för honom att bearbeta det han upplever. Skrivandet har blivit ett behov som han varken kan eller vill vara utan. Han menar att vi blir friskare av att läsa deckare eftersom vi får de adrenalinkickar vi är skapta för när vi läser en spännande bok. Det är först när dödens skugga är närvarande som vi ser och värderar livet med rätt mått, säger han.

Annons

Det är nu 11 år sedan Jonas Moström debuterade med sin första kriminalroman Dödens pendel med Sundsvallspolisen Johan Axberg och hans gode vän hjärtläkaren Erik Jensen. Han har också skrivit en serie kriminalromaner med överläkare Nathalie Svensson som huvudperson och i sin nya roman Dominodöden, som kommer ut i dagarna, har han gift ihop de båda serierna. Han fortsätter att skriva så länge han tycker det är kul trots att han nu uppnått sitt mål att skriva 10 böcker.

Personligen tycker jag att hans deckare är trivsamma, intrigen är spännande och snillrik och man vill inte lägga boken ifrån sig förrän man får veta vem den skyldige är. Toppen med det utförliga persongalleriet i början av böckerna, annars hade det varit svårt att hänga med. Intressant när en läkare skriver om döden, det känns mer verkligt då och man förstår att det är så det är. I Dominodöden försvinner hjärtläkare Erik Jensen plötsligt i kulverten på Sundsvalls sjukhus under en nattjour…

 

Vill du tävla om ett härligt bokpaket? Klicka här! 

Jonas Moström

Det var tack vare den lilla dottern som Jonas Moström började skriva sina kriminalromaner! (Foto: Ulla Montan)

Länk till Bokförlaget Lind & Co: http://www.lindco.se/

 

(28)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar