Annons

Annons

Min jullovsläsning – du kan vinna alla 5 böckerna!

Jag har länge velat läsa de här böckerna men inte hunnit. Nu ska jag ha ett 3 veckor långt jullov och bara koppla av, läsa, baka och laga god mat, se på bra filmer, gå långa promenader och gosa med Minni. Då ska jag äntligen hinna läsa. Det ska bli underbart. Tack till alla förlag som ställt upp med böcker jag fått lotta ut sedan jag började blogga i maj. Jag tror och hoppas att många av våra besökare haft glädje av dem och på det här sättet får njuta av en god bok i jul. Den här veckan lottar jag som vanligt ut alla böcker jag tipsar om och jag önskar alla som är med och tävlar lycka till. Kanske kommer du att få läsa samma böcker som jag i jul och kanske får du en och annan bok över att ge bort i julklapp.

Min jullovsläsning

 

Igelkottens elegans

Den här boken tipsade vår trädgårdsredaktör Brittmari Granath mig om för ett par år sedan och nu har jag hört så många lovord om den att det är på tiden att jag kryper upp i läsfåtöljen med den. Dessutom har författaren just kommit ut med sin nya roman Alvernas liv. Om Igelkottens elegans skrev franska Le Monde att ”den är kärleksfull och rolig” och italienska Elle skrev att ”den är en av de mest uppiggande och enastående romanerna på senare år”. Det låter nästan som tiramisu! Vem blir inte sugen på att läsa en bok som fått sådana omdömen?

Annons

Igelkottens elegans handlar om 54-åriga Renée, en liten ful och småfet portvakterska (hennes beskrivning av sig själv) och den brådmogna 11-åriga grannflickan Paloma, som blir vänner. Kritikerna brydde sig inte om romanen i början utan det var bokhandlarna och läsarna som upptäckte den. Förstaupplagan var på 4 000 ex, men nu har den sålts i 6 miljoner ex och blivit översatt till 40 olika språk. Boken har filmatiserats och lär vara fantastiskt bra. Ingen jag hört har varit besviken på den, som man ibland kan bli när en favoritbok blir film.

Muriel Barbery föddes i Casablanca i Marocko och är bosatt i Paris. Hon är ursprungligen filosofilärare men är nu författare på heltid. Hennes debutroman Smaken (2000) blev även den en stor succé och är prisbelönt.

Min jullovsläsning

Foto: © Catherine Hélie

Trailer för filmen Igelkottens elegans. Den ska jag se i jul! 🙂

 

 

Vid Grand Central Station där jag satt och grät

24 år gammal blev kanadensiskan Elizabeth Smart blixtförälskad i poeten George Baker när hon läste hans dikter. Hon ville genast träffa honom, gifta sig med honom och snart började de brevväxla. Så småningom träffades de och inledde en het men destruktiv kärlekshistoria (som slutade med att hon bet av honom halva överläppen). De gifte sig aldrig men 1941 föddes dottern Georgina, två år senare Christopher, ytterligare 2 år senare Sebastian och 1947 föddes Rose Emma. Deras förhållande inspirerade Elizabeth att skriva ”den mest gripande krönika som någonsin skrivits om en romans”. Elizabeths kärlek var som en feberdröm och det enda som betydde något var de stunder hon fick vara tillsammans med sin älskade. Grand Central Station kom ut 1945 och räknas som en modern klassiker och en av de absoluta mästerverken i 1900-talslitteraturen. Elizabeth Smart föddes i Ottowa i Kanada 1913 och dog 72 år senare.

Min jullovsläsning

 

 

Stoner

Romanen handlar om William Stoner, som föds i den amerikanska mellanvästern i slutet av 1800-talet. Det är meningen att han ska slita på föräldrarnas gård, men han har läshuvud och skickas till universitetet. Där börjar en mödosam resa mot att skapa sig ett eget liv och först sent i livet träffar han den stora kärleken. ”Författaren har en förmåga att beskriva känslotillstånd som är allra svårast att sätta ord på och och han får romanen att glöda som ett varmt bloss i den kalla natten”, skriver Natur & Kultur. Stoner gavs ut första gången 1965. När den nästan 40 år senare återutgavs insåg man att den var en ”fantastisk bortglömd bok” och nu är den en bästsäljare över hela Europa. Klicka här om du vill provläsa de första 34 sidorna ur den!

John Williams föddes i Texas 1922 och dog 72 år senare. Han arbetade som universitetslärare, skrev poesi och tre romaner, varav en prisbelönt.

Min jullovsläsning

 

 

Riken av guld

Den här romanen fick jag av en arbetskamrat 1976. Hon läste mycket och en dag kom hon till jobbet med den. Hon tyckte att den skulle passa mig. Men jag blev aldrig färdig att läsa den. Jag har den dock kvar hemma i min bokhylla trots alla flyttar och varje gång jag får ögonen på den undrar jag vad det var Inger menade. För bara ett par veckor sedan fick jag ett nyhetsbrev från Modernista där det stod att Riken av guld  är ”en modern klassiker”. Hm, tänkte jag, men den har jag ju nyss fått av Inger och då var den nyutkommen. Hur kan den då vara en klassiker? Men oj, det är ju 40 år sedan!

Riken av guld är en trollbindande roman om Frances som inte ångrar att hon övergav sitt äktenskap men däremot ångrar att hon gjorde slut med Karel som hon kanske för sent inser är hennes stora kärlek. Hon tar kontakt med honom men får inget svar…

Margaret Drabble debuterade 1963. Hon räknas som en av Storbritanniens viktigaste författare.

Min jullovsläsning

 

 

Dödssynden

Det här är också en bok som jag varit nyfiken på i många år – närmare bestämt 30. När jag jobbade på bokförlag och träffade författarens agent på bokmässorna försökte hon alltid få oss att ge ut den i Sverige. Men på den tiden skulle det vara FLN-littertur – ”flärd, lusta, njutning” – dagens feelgood! Så det var ingen som var intresserad. När jag såg på TV att den äntligen kommit ut i Sverige kunde jag inte låta bli att dra på munnen. I jul ska jag i alla fall läsa både den och fortsättningen Ställ ut en väktare!

Dödssynden handlar om Scout som växer upp i en småstadsidyll i den amerikanska Södern där dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och alla hennes föreställningar om det.

Harper Lee föddes 1926 i Alabama och debuterade 1960 med Dödssynden, som snabbt blev populär och tilldelades Pulitzerpriset året därpå.

Mina jullovsböcker

Foto: Michael Brown

 

 

Mina jullovsböcker

Det här är jag och Harper Lees agent Roslyn Targ, som även är agent för bl a Harold Robbins. Här lunchar vi på Capitol Hill i samband med en bokmässa i Washington DC 1987. Roz och hennes man Bill (William Targ) var ett färgstarkt par som det alltid var lika roligt att träffa. När jag googlar på Roz verkar det som om hon fortfarande är i full swing som litterär agent. En gång i New York tappade jag en fyllning och då skickade hon mig till sin tandläkare. Det är inte alla som har suttit i samma tandläkarstol som Robert Redford. 🙂

Tack till Sekwa, Natur & Kultur, Lind & Co, Modernista och Bonniers för att jag fick lotta ut böckerna!

Håll utkik efter Hemmets adventskalender på www.hemmets.se fr o m den 1 december. Då lottar vi ut lyxiga vinster varje dag fram till julafton, bl a  Jan Hedhs nya läckra kokbok Julens söta onsdagen den 2 december!

(21)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar