Annons

Annons

Chokladpavlova – läckraste festdesserten

Det här är världens läckraste nyårsdessert som är baserad på Roy Fares recept. Chokladkrämen och chokladsåsen kan du göra några dagar före och förvara i plastburkar i kylen! Marängbottnarna kan du baka dagen före och förvara i den avstängda ugnen över natten. Sedan är det bara att sätta ihop pavlovan och garnera den när hummern och oxfilén är äten!

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

 


Se till att du har det här hemma innan du sätter igång:

Mörk choklad, 55-70%: 75 gr

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 100 gr

Ägg, normalstora: 5 st

Mjölk, 3%: 2 ½ dl

Vispgrädde: 5 dl

Smör, osaltat/normalsaltat:  30 gr

Annons

Strösocker:  3 ½  dl

Vaniljsocker, kakao, maizena, vitvinsvinäger (eller vit balsamvinäger) + chokladkaffebönor eller annat chokladgodis till garnering

 

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

 

Till marängbottnarna behöver du:

Mörk choklad, 55-70%: 75 gr

Äggvitor, rumsvarma: 5 normalstora (140 gr)

Strösocker: 2 ½ dl (225 gr)

Maizena: 1 msk

Vitvinsvinäger (vit balsamvinäger går utmärkt): 1 tsk

 

Till chokladkrämen som du ska lägga över marängbottnarna behöver du:

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 75 gr

Äggula: 2 st (30 gr)

Strösocker: ¾ dl (60 gr)

Maizena: 2 msk (16 gr)

Mjölk, 3%: 2 ½ dl (250 gr)

Vaniljsocker: 1 tsk

Smör: 15 gr

 

Till chokladsåsen som ska ringlas över marängbottnarna behöver du:

Strösocker: ½ dl (65 gr)

Kakao: ½ dl (20 gr)

Vispgrädde: ¾ dl (75 gr)

Smör: 15 gr

 

Till garneringen behöver du:

Vispgrädde: 4 dl

Mörk choklad, 70%, gärna med apelsinsmak: 25 gr

Kakao

Chokladkaffebönor eller annat chokladgodis

 

 

Så här bakar du marängbottnarna:

1. Separera vitor och gulor från kylskåpskalla ägg (det är lättast då). Låt vitorna stå framme 30-60 minuter innan du vispar dem så spricker marängen inte så lätt när du gräddar den.

Chokladpavlova

Smält chokladen i ett vattenbad på spisen och låt den sedan svalna.

 

2. Hacka 75 gr choklad till marängbottnarna (55-70%-ig) och lägg i en liten glasskål och smält i vattenbad i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan att svalna.

3. Lägg ett bakpapper på en bakplåt och rita upp 2 cirklar – en som är 22 cm och en som är 18 cm.

4. Sätt ugnen på 100 grader.

5. Kör vitorna i hushållsassistenten på medelfart fart, blanda i 2 ½ dl (225 gr) strösocker successivt när de börjar stelna. (Det går lika bra att vispa med en elvisp i en glas- eller aluminiumbunke, ej plast.)

 

Chokladpavlova

Nu är äggvitorna så styva de kan bli.

6. När vitorna är styva tillsätts 1 tsk vinäger och 1 msk maizena medan hushållsassistenten/elvispen går ett ögonblick till.

Chokladpavlova

Oj, jag missade att ringla…

7. Ringla den smälta, avsvalnade chokladen över marängsmeten och marmorera den genom att vända den 3-4 gånger med en slickepott, men inte mer.

Chokladpavlova

Klicka ut den marmorerade chokladmarängsmeten i cirklarna du ritat på bakpapperet och bred ut den.

 

Chokladpavlova

Med hjälp av en palett får du marängbottnarna runda och någorlunda jämna. Det är inte så petnoga för det ska både chokladkräm och vispgrädde ovanpå dem, vilket kommer att dölja alla skavanker.

 

8. Bred ut marängen i cirklarna och platta till dem ovanpå och runt ytterkanterna med en palett.

 

Gunilla bakar chokladpavlova till nyår

De gör ingenting att marängbottnarna spricker. I år gräddade jag mina 3 dagar före nyårsafton och sedan förvarade jag dem i mikron.

 

9. Grädda marängbottnarna mitt i ugnen 2 timmar. (Det gör inget om de spricker eller inte ser så snygga ut, det kommer inte att synas när du fyllt och garnerat dem.) Efter 2 timmar stänger du av ugnen, öppnar luckan lite på glänt och låter bottnarna stå kvar tills ugnen har svalnat. Låt marängbottnarna gärna stå kvar i ugnen till nästa dag, om de inte ska garneras samma dag, så håller de sig spröda. Stäng ugnsluckan när ugnen är kall. (De kan också förvaras i mikron.) Kör en stekspade under marängbottnarna och lyft av dem mycket försiktigt från bakpapperet när de svalnat helt, annars går de lätt sönder.

 

 

Så här gör du chokladkrämen:

1. Hacka/bryt 75 gr choklad (70%-ig, gärna med apelsinsmak) i bitar.

2. Blanda 2 äggulor (30 gr), ¾ dl strösocker och 2 msk maizena i en bunke.

Chokladpavlova

Låt chokladen smälta i den varma krämen. Jag har använt choklad med apelsinsmak och nu doftar det gott av den.

 

Chokladpavlova

När chokladen smält rör du ner en klick smör i chokladkrämen.

 

3. Häll 2 ½ dl mjölk och 1 tsk vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Häll mjölken över ägguleblandningen och rör om. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills blandningen tjocknar. Koka sedan ytterligare 2-3 min (för att få bort smaken av Maizena) under fortsatt omrörning. Drag kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen, rör om tills den smält. Lägg i smöret (15 gr) och rör om tills det smält.

4. Häll den avsvalnade chokladkrämen i en plastburk med lock och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska garneras samma dag.

 

 

 

Så här gör du chokladsåsen:

Chokladpavlova

Chokladsåsen är lätt att göra av bara tre ingredienser: kakao, socker och en klick smör.

 

1. Rör ihop ½ dl strösocker och ½ dl kakao i en kastrull. Häll i ¾ dl vispgrädde och rör om. Tillsätt 15 gr smör. Ställ kastrullen på medelvärme (6 om spisplattan går till 12) på spisen ca 5 minuter och rör om då och då så att såsen inte bränner fast.

2. Häll den avsvalnade chokladsåsen i en plastburk med lock och ställ in den i kylen om pavlovan inte ska garneras samma dag.

 

 

 

Så här monterar och garnerar du pavlovan:

1. Om chokladkrämen och chokladsåsen har förvarats i kylen: Ställ fram burkarna med chokladkräm och chokladsås 2 timmar i förväg.

2. Vispa grädden så att den blir styv. (Kan göras i förväg och förvaras i kylen med plast över.)

3. Kör burken med chokladsås i micron 10 sekunder så att såsen blir rinnande, men den får inte vara varm när den ringlas över vispgrädden.

4. Lägg den stora marängbottnen på ett tårtfat. Bred på drygt hälften av chokladkrämen, därefter drygt hälften av den vispade grädden och ringla lite chokladsås över. Riv över lite choklad. Lägg den lilla marängbottnen över, bred på resten av chokladkrämen och vispgrädden. Ringla över resten av chokladsåsen, riv över choklad och pudra över kakao med en tesil. Dekorera med chokladkaffebönor eller annat chokladgodis.

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar