Annons

Annons

Biff Stroganoff – lättlagad och supergod!

Godare än så här kan Biff Stroganoff inte bli! Du gör den av en fin bit rostbiff, tunt skivad lök, tomatpuré och en skvätt sherry. Kokt ris och tomatsallad till. Det blir en härlig lördagsrätt att bjuda på!

Biff Stroganoff

Den här underbara stroganoffen lagade mammas väninna Vilma ofta när hon bjöd på middag på lördagskvällarna under min uppväxt. Hon hade tre stående bjudrätter under alla år och de var alla lika goda. Det första hon alltid sa när hon och hennes Knut öppnade dörren för att välkomna oss var: ”Det är så misslyckat, så misslyckat!” Det sa hon varenda gång, men det var aldrig någonsin misslyckat utan alltid lika gott och festligt.

Annons

Först ut på Vilmas bjudmeny på 60-talet var fläskfilé – när kafferepen, räkfrossorna och landgångarna hade övergetts och det började bli populärt med middagsbjudningar. På 70-talet kom kycklingfiléerna och det var hos Vilma jag smakade dem första gången. Det var nog det lyxigaste och godaste man kunde äta då.

Jag var alltid lika glad när jag förstod att Biff Stroganoff stod på menyn och till dessert blev det ofta en jättegod cointreau parfait som jag tyvärr inte hann få receptet på. Nu är jag i alla fall glad att jag själv kan laga den goda stroganoffen och varje gång tänker jag på pigga, trevliga Vilma som blev nästan 94 år.

Biff Stroganoff

Det här behöver du till 3 (6) portioner:

Rostbiff, hel eller i stroganoffstrimlor: 500 (1 000) gr

Gul lök, stor: 1 (2) st

Tomatpuré: 2 (4) msk

Sherry: ½ (1) dl

Paprikapulver: 1 (2) tsk

Citron (enbart saften): ½ (1) st

Vispgrädde: 1 (2) dl

Rysk yoghurt: 2 (4) dl

Vetemjöl: ½ (1) msk

Salt: 1 ½ (3) tsk

Svartpeppar

 

Till servering:

Kokt ris

Tomatsallad med rödlökshack: 1 liten rödlök, 1 ½-2 tomater/person, olivolja med citronsmak, salt och svartpeppar.

Biff Stroganoff

Gör så här:

1. Skär rostbiffen i 1 cm tjocka skivor som du strimlar, om du inte fått tag på färdigskurna stroganoffstrimlor.

2. Bred ut köttstrimlorna på ett bakpapper. Strö över 1 ½ (3) tsk salt, 1 (2) tsk paprikapulver och kör några varv med svartpepparkvarnen. Lägg plastfolie över och låt köttet vila 1 timme i rumstemperatur.
Biff Stroganoff

3. Skiva 1 (2) gula lökar i tunna skivor. Finhacka 1 liten rödlök till tomatsalladen när du ändå är igång med lökhackandet.

4. Pressa saften från ½ (1) citron.

5. Bryn lökringar och köttstrimlor i rikligt med smör i 1 (2) stekpannor, tills löken blir mjuk och köttstrimlorna inte längre är blodiga.

6. Tillsätt 2 (4) msk tomatpuré, ½ (1) dl sherry, 1 ½ (3) msk pressad citronsaft och låt puttra några minuter.

Biff Stroganoff

7. Tillsätt 1 (2) dl vispgrädde och 2 (4) dl rysk yoghurt och rör om. Sikta över ½ (1) msk vetemjöl med en tesil.

Biff Stroganoff

8. Låt puttra på svag värme 15 minuter. Med eller utan lock.

Biff Stroganoff

9. Koka riset. Under tiden gör du tomatsalladen: Skiva tomaterna, ringla över lite olivolja med citronsmak, salta och kör lite med svartpepparkvarnen. Strö rödlökshacket över.

Smaklig spis!

 

Vill du ha recept på fler goda rätter med nötkött?

Grekisk köttgryta med massor av gott i

 

 

 

 

 

 

Grekisk köttgryta

(Klicka här för receptet!)

 

Mustig marockansk köttgryta

 

 

 

 

 

 

Marockansk köttgryta

(Klicka här för receptet!)

 

Godaste julgrytan

 

 

 

 

 

 

Gryta med kanelsmak

(Klicka här för recept!)

(126)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar