Annons

Annons

Böcker för unga läsare

Tänk att vi redan är inne i årets sista sportlovsvecka! Om några skollediga ungdomar har tid och lust att krypa upp i soffhörnan med en bra bok så har jag några tips här! Under mina första skolår kallades sportlovet ”Kul i tre” i Skåne. Det var lika spännande varje år när fröken delade ut broschyrer om allt roligt vi kunde göra då: biomattinéer, besök på brandstationen och att få bli flygvärdinna för en dag. Jag hörde aldrig talas om någon som blev flygvärdinna, men när jag googlade på det häromdagen såg jag bilder på ett par stycken. På den tiden fanns varken dator, mobil eller läsplatta så det var böcker och serietidningar som stod för underhållningen. När jag hade läst alla Fem-, Kitty- och Cherry Ames-böcker började jag smygläsa mammas Maria Lang-deckare och ”Lady Chatterley´s älskare”, som jag tyckte var dötrist. Maria Lang-deckarna – särskilt ”Mord på en lantkyrkogård” – tyckte jag såg väldigt kusliga ut där de stod i bokhyllan. Maria Langs och Agatha Christies snälla och lite snåriga pusseldeckare är fortfarande en perfekt övergång från spännande kapitelböcker till dagens hårdkokta vuxendeckare.

vinn-ungdomsbocker

Lollo − spännande roman om två unga tjejer

Lollo och Lidija från förorten har inte en aning om vad de vill göra med sina liv, bara att de tänker passa sig noga för vuxenlivets alla fällor: familj, jobb och tristess. Efter gymnasiet börjar de därför driva omkring. Men hur kul är det egentligen? Och var ska de få pengar ifrån? När en karismatisk person välkomnar dem till sin krets, där den ena festen avlöser den andra och pengar inte är några problem tror de nästan att de drömmer…

Annons

Linna Johansson har varit verksam som skribent i en lång rad tidningar men är kanske mest känd som ledarskribent på Expressen, där hon jobbade i 8 år innan hon sa upp sig för att skriva sin deburoman Lollo. Linna bor på Södermalm i Stockholm med sin man och deras två barn. Hon inspireras bl a av den amerikanska serietecknaren Phoebe Gloeckner, som skapar berättelser om unga flickor som är på kollisionskurs med tillvaron.

Bästa sportlovsläsningen

Foto: Jörgen Linder

 

 

Ett hål i isen − bladvändare om en kille på jakt efter kärlek

Oskar bor kvar i sitt gamla pojkrum hemma hos föräldrarna i radhuset utanför Stockholm. På dagarna jobbar han som städare och på kvällarna hänger han framför datorn eller går på långa upptäcktsfärder. Hela tiden drömmer han om att få träffa den stora kärleken och han undrar när livet ska börja på riktigt. Under en promenad på Västerbron får han se en dunjacka ligga på marken och när han tittar ner upptäcker han ett hål i isen. Han inser det hemska som hänt och ringer polisen, men de tar honom inte på allvar. Oskar känner efter i jackfickorna och när han hittar namn och adress till ägaren bestämmer han sig för att kontakta de anhöriga…

Carlo Schmidt är född och uppvuxen på Mallorca men numera bosatt i Stockholm. Under 10 år arbetade han som skådespelare inom teater och film. Han har medverkat i bl a Beck och skrivit manus till TV-serien Rederiet. Så småningom bytte han karriär och utbildade sig till pedagog. Numera jobbar han med ledarskap och kommunikation. Ett hål i isen är hans debutroman.

Bästa sportlovsläsningen

Foto: Andrea Schmidt

 

 

Vad gör man inte − fängslande berättelse för unga killar och tjejer

Det är en het sensommardag när syskonen Sanna, Anders och Karoline är på väg hem till sin mamma för att fira hennes födelsedag. Äldsta systern Lea kommer inte eftersom hon och Sanna inte pratar med varandra. Luften dallrar och det jäser under ytan. Efter den här dagen kommer ingenting att vara sig likt…

Maja Hjertzell är född och uppvuxen i Eskilstuna. Hon och hennes sambo är bosatta i Arvika, där hon jobbar som bibliotekarie på en gymnasieskola. 2001 debuterade Maja som författare för barn och unga. Vad gör man inte är hennes 6:e roman. Hon har fått priser i olika novelltävlingar.

Bästa sportlovsläsningen

Foto: Ola Kjelbye

 

 

Gryningsfeber − sann kärlekshistoria i krigets skugga

Efter sin pappas död fick författaren Péter Gárdos 108 kärleksbrev som hans föräldrar skrev till varandra strax efter 2:a världskrigets slut. Detta inspirerade honom att berätta historien om sin mamma och pappa, som båda överlevde förintelsen och kom till Sverige med Röda Korsets hjälp.

När 25-årige Miklós befriats från helvetet och kommit till Sverige gav läkaren honom bara 6 månader att leva. Då satte han sig ner och skrev brev till 117 ungerska kvinnor runt om i landet. Han hade bråttom för tiden var knapp. Samtidigt satt 18-åriga Lili (i boken kallad Agnes) och oroade sig för om hon skulle finna kärleken och få leva det liv hon alltid drömt om. Så en dag fick hon ett brev…

Det tog 10 år för Péter Gárdos att färdigställa sin roman Gryningsfeber, som nu har filmats och har premiär i vår. Péter är född i Budapest i Ungern och är en prisbelönt teater- och filmregissör.

KLICKA HÄR om du vill läsa ett smakprov ur Gryningsfeber!

Bästa Sportlovsläsningen

Foto: © Sárközy Marianna

 

Tack till Brombergs, Gilla Böcker, Massolit och Modernista för att jag får lotta ut böckerna!

(20)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar