Annons

Annons

Deckardrottningens fluffiga citronmuffins

Snabba citronmuffins

Muffins är räddaren i nöden när det ska gå fort, säger Viveca. De tar bara en kvart att vispa ihop och en kvart att grädda. Om jag har bråttom skippar jag citronen och vispar ner 2-3 msk kakao istället.

Idag är det muffinsdagen och vad passar väl bättre då än att baka deckarförfattaren Viveca Stens fräscha och saftiga citronmuffins? Viveca har just bakat i Hela kändis-Sverige bakar på TV4, där hon enligt domarna tog lite för lite konjak i sin tårta och tack vare det hinner fortsätta att skriva på sin 8:e Sandhamnsdeckare I sanningens namn, som kommer i november. Jag undrar hur Viveca hinner vara både chefsjurist på Posten och framgångsrik författare med 7 deckare och en kokbok på sin meritlista så här långt. Viveca berättar själv: Det här året har varit så fyllt av utlandsresor i olika länder där mina böcker ges ut så det åt helt enkelt upp all tid och därför blev det ingen sommardeckare i år. Till dags dato har böckerna sålts i 3 miljoner ex i hela världen och tv-serien ”Morden i  Sandhamn” har visats för 30 miljoner tittare, så det rullar på något alldeles fantastiskt. Jag brukar säga att ingen är mer förvånad är jag. 🙂

Annons

Just nu kan du vinna ett bokpaket med Vivecas 7:e Sandhamnsdeckare I maktens skugga och hennes läckra kokbok Skärgårdssommar på Hemmets.se. Klicka här för att tävla!

 

Det här behövs till 12 muffins:

125 gr smör, rumsvarmt

1 1/2 dl strösocker

2 stora ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 citron, rivet skal och pressad saft (saft bara från halva!)

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör och socker med elvisp ca 5 min.

2) Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Rör till en jämn smet.

3) Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten. Riv citronskalet från en citron och pressa saften ur ena halvan. Tillsätt skal och saft i smeten.

4) Fördela smeten i muffinsformar, fyll dem till 2/3, och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Viveca Sten

Ända sedan Viveca Sten var barn har hon tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård. När hon får en stund över bakar hon – det är en så bra avkoppling medan hon smider sina mordplaner…

Receptet är taget ur kokboken Skärgårdssommar och publicerat med tillstånd av Bokförlaget Max Ström.

Fotot av Viveca Sten är publicerat med tillstånd av Bokförlaget Forum. Foto: Copyright Caroline Andersson.

STORT GRATTIS! Skärgårdssommar av Viveca Sten, Jeppe Wikström, Lina Eriksson och formgivaren Patric Leo har blivit utsedd av Gourmand Awards 2015 till tredje bäst i världen i kategorin Design!

(62)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar