Annons

Annons

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här är en läcker långpannetårta med frisk äppelkompott som ligger mellan en sockerkaka och ett marängtäcke. Den passar perfekt att servera som dessert med en kopp kaffe så här i äppeltider. Vaniljsås behövs inte.

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här är världens godaste äppelmarängtårta som består av 3 moment: du bakar en sockerkaka i långpanna, kokar en äppelkompott som du brer över kakan och vispar till sist en marängsmet som spritsas över alltsammans och gräddas några minuter. Tårtan blir godast med lite kanel i kompotten men vackrast utan eftersom den färgar kompotten brun. (Se bilderna nedan.)

Annons

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här behöver du:

(Sockerkakan)

Ägg, normalstora: 3 st

Smör, osaltat: 125 gr + 15 gr

Vetemjöl: 3 dl (180 gr)

Strösocker: 2 dl

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 1 tsk

Potatismjöl: 1 tsk

 

(Äppelkompotten)

Äpplen, syrliga: 1 kg (gärna Discovery, ca 9 st)

Strösocker: 1 dl

Vatten: 2 dl

Eventuellt 1 tsk kanel

 

(Marängen)

Äggvitor, normalstora: 4 st (tag 5 st om äggen är små)

Strösocker: 1 dl

 

(Garnering)

Mandelspån: 25 gr

Äppelmarängtårta i långpanna

Gör så här:

1. Tag fram 3 ägg ur kylen minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.

2. Separera 4 kylskåpskalla ägg (lättast om de är kalla). Ställ in vitorna i kylen igen och tag fram dem 30-60 minuter innan du ska vispa dem till marängen så att de blir rumstempererade. (Gulorna behöver du inte.)

3. Smält 125 gr smör och låt det svalna lite. (Häll över det i en skål så går det fortare.)

4. Kör 15 gr smör i mikron 20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl och pensla en långpanna (ca 30 cm x 20 cm) med det så lossnar kakan av sig själv från långpannan.

Äppelmarängtårta i långpanna

5. Lägg 25 gr mandelspån i en liten ugnsfast form och kör in den på gallret mitt i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Rör om bland mandelspånen ett par gånger under rostningen och tag ut dem ur ugnen efter 15 minuter. Flytta ner ugnsgallret till strax under mittfalsen och låt ugnen stå på.

Äppelmarängtårta i långpanna

6. Blanda 3 dl/180 gr vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.

7. Vispa 3 rumsvarma ägg och 2 dl strösocker på hög fart med elvispen i 4 minuter.

8. Häll det avsvalnade smöret i äggblandningen och blanda försiktigt men väl.

9. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott så att mjölet och det smälta smöret blandas in i smeten och inte ligger kvar på bunkens botten.

10. Bred ut smeten i långpannan.
Äppelmarängtårta i långpanna

12. Grädda sockerkakan 20-25 minuter strax under mitten i ugnen. Kakan är klar när den fått vacker brun färg, släpper kanterna och provstickan är torr när du sticker ner den mitt i kakan.

13. Tag ut den vaniljdoftande kakan ur ugnen och låt den svalna på ett galler under en bakduk.

Äppelmarängtårta i långpanna

14. Gör äppelkompotten: skala äpplena, tag bort kärnhusen och skär äpplena i bitar. Koka upp 2 dl vatten och 1 dl strösocker. Rör om tills sockret löst sig. Lägg i äppelbitarna och koka dem 10-15 minuter på medelvärme tills de blir mjuka, men låt små äppelbitar vara kvar. Lägg gärna 1 tsk kanel i äppelkompotten och rör om för jättegod smak, men tänk på att kompotten blir lite brun. Låt kompotten svalna helt innan du brer den över kakan.

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelkompotten utan kanel.

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelkompotten med 1 tsk kanel.

Äppelmarängtårta i långpanna

Utan kanel.

Äppelmarängtårta i långpanna

Med kanel.

15. Bred ut den avsvalnade äppelkompotten i ett jämnt lager över den avsvalnade kakan.

16. Om du stängt av ugnen är det dags att sätta på den igen (175 grader).

Äppelmarängtårta i långpanna

16. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker, 1 msk i taget, när skummet börjar bilda toppar. Du ska kunna vända bunken uppochner utan att äggvitan rinner ut när den är färdigvispad.

17. Spritsa marängsmeten över kompotten, klicka ut den med en sked eller bre ut den med en slickepott.

Äppelmarängtårta i långpanna

18. Strö de rostade mandelspånen över marängtäcket och kör sedan in tårtan i ugnen. Grädda den ca 6-8 minuter strax under mitten i ugnen, tills marängen fått fin färg.

Äppelmarängtårta i långpanna

19. Servera äppelmarängtårtan ljummen. Vaniljsås behövs inte.

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelmarängtårtan med kanel i kompotten och marängtoppar spritsade ovanpå.

 

 

Vill du ha fler recept på festliga höstdesserter?

 

paj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

 

Snabb och läcker paj 

full av sommarminnen

(Klicka här för receptet!)

 

Hela redaktionen bakar: Christinas blåbärspaj

 

 

 

 

 

 

 

Christinas läckra

blåbärspaj

(Klicka här för receptet!)

 

Glutenfri smulpaj

 

 

 

 

 

 

 

Tag-vad-du-har-smulpaj

(Klicka här för receptet!)

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(2)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar