Annons

Annons

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här är en läcker långpannetårta med frisk äppelkompott som ligger mellan en sockerkaka och ett marängtäcke. Den passar perfekt att servera som dessert till en kopp kaffe. Vaniljsås behövs inte.

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här är världens godaste äppelmarängtårta som består av 3 moment: du bakar en sockerkaka i en långpanna, kokar en äppelkompott som du brer över kakan och vispar till sist en marängsmet som spritsas över alltsammans och gräddas några minuter. Tårtan blir godast med lite kanel i kompotten men vackrast utan eftersom den färgar kompotten brun. (Se bilderna nedan.)

Annons

Äppelmarängtårta i långpanna

Det här behöver du:

Sockerkakan:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 3 st

Smör, normalsaltat (att smälta): 125 gr + 15 gr

Vetemjöl: 3 dl (180 gr)

Strösocker: 2 dl

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 1 tsk

Potatismjöl: 1 tsk

 

Äppelkompotten:

Äpplen, syrliga: 1 kg (t ex Discovery, ca 9 st)

Strösocker: 1 dl

Vatten: 2 dl

(Eventuellt 1 tsk kanel)

 

Marängen:

Äggvitor, normalstora, rumsvarma: 4 st (separera äggen kylskåpskalla, det går lättast då)

Strösocker: 1 dl

 

Garnering:

Mandelspån (att rosta): 25 gr

Äppelmarängtårta i långpanna

Gör så här:

1. Tag fram 3 ägg ur kylen minst 1 timme innan du ska baka sockerkakan.

2. Separera 4 kylskåpskalla ägg till marängen (det går lättast om de är kalla). Ställ in vitorna i kylen och tag fram dem 30-60 minuter innan du ska vispa dem till marängen. (Gulorna behöver du inte.)

3. Smält 125 gr smör och låt det svalna lite. (Häll gärna över det i en skål medan det svalnar så går det fortare.)

4. Kör 15 gr smör i mikron 20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl och pensla en långpanna (ca 30 cm x 20 cm) med det så lossnar kakan av sig själv från långpannan.

Äppelmarängtårta i långpanna

5. Lägg 25 gr mandelspån i en liten ugnsfast form och kör in den på gallret mitt i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Rör om bland mandelspånen ett par gånger under rostningen och tag ut dem ur ugnen efter ca 12 minuter, när de börjar få färg. Flytta därefter ner ugnsgallret till strax under mittfalsen och låt ugnen stå på.

Äppelmarängtårta i långpanna

6. Blanda 3 dl/180 gr vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 1 tsk bakpulver.

7. Vispa 3 rumsvarma ägg och 2 dl strösocker på hög fart med elvispen i 4 minuter.

8. Häll det avsvalnade smöret i äggblandningen och blanda försiktigt men väl.

9. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och vänd försiktigt runt med en slickepott så att mjölet och det smälta smöret blandas in i smeten och inte ligger kvar på bunkens botten.

10. Bred ut smeten i långpannan.
Äppelmarängtårta i långpanna

12. Grädda sockerkakan ca 25 minuter strax under mittfalsen i 175 grader. Kakan är klar när den fått en vacker brun färg, släpper kanterna och provstickan är torr när du sticker ner den mitt i kakan.

13. Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna på ett galler under en bakduk.

Äppelmarängtårta i långpanna

14. Koka äppelkompotten: Skala äpplena, tag bort kärnhusen och skär äpplena i bitar. Koka upp 2 dl vatten och 1 dl strösocker (somliga äppelsorter kräver lite mer vatten så prova dig fram). Rör om tills sockret löst sig. Lägg i äppelbitarna och låt dem småkoka ca 10 minuter tills de blir mjuka. Låt gärna små äppelbitar vara kvar, de är goda att tugga på. (Lägg 1 tsk kanel i äppelkompotten och rör om för jättegod smak, men tänk på att kompotten blir lite brun av kanelen.) Låt kompotten svalna helt innan du brer den över kakan.

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelkompotten utan kanel.

 

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelkompotten med 1 tsk kanel.

 

Äppelmarängtårta i långpanna

Utan kanel.

 

Äppelmarängtårta i långpanna

Med kanel.

 

15. Bred den avsvalnade äppelkompotten i ett jämnt lager över den avsvalnade kakan.

16. Om du stängt av ugnen är det dags att sätta på den igen (175 grader).

 

Äppelmarängtårta i långpanna

16. Gör marängtäcket: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt 1 dl strösocker, 1 msk i taget, när skummet börjar bilda toppar. Du ska kunna vända bunken uppochner utan att äggvitan rinner ut när den är färdigvispad.

17. Spritsa marängsmeten över kompotten, klicka ut den med en sked eller bred ut den med en slickepott.

Äppelmarängtårta i långpanna

18. Strö de rostade mandelspånen över marängtäcket och kör sedan in äppeltårtan i ugnen. Grädda den ca 8-12 minuter strax under mittfalsen, tills marängen får fin färg.

Äppelmarängtårta i långpanna

19. Servera gärna äppelmarängtårtan ljummen. Vaniljsås behövs inte, men det blir gott om äppelkakan serveras som dessert när det är fest.

Äppelmarängtårta i långpanna

Äppelmarängtårtan med marängtoppar och kanel i kompotten.

 

 

 

Klicka här för recept på festlig rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på marängtårta med lemoncurd!

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på snabb och läcker dessertpaj!

paj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

 

 

(5.27k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar