Annons

Annons

4 bröd i en långpanna

Baka hela månadens bröd på en gång! De här lättbakade frukostbröden med rågsikt och olivolja bakar du i den stora långpannan som hör till ugnen. Det blir 4 bröd som håller sig saftiga och mjuka länge. Tänk på att ett hembakat bröd är en trevlig och uppskattad gåbortpresent till dem som inte har tid att baka bröd själva.

4 bröd i en långpanna

Skiva gärna upp bröden och lägg i frysen och ta fram ett par brödskivor på kvällen så får du fräscht frukostbröd varje morgon i en hel månad. 

 

Det här behöver du till 4 bröd:

Jäst för matbröd, färsk: 50 gr

Annons

Vetemjöl Special: 14 dl (840 gr)

Rågsikt: 12 dl (660 gr)

Kruskakli: 1 dl (20 gr)

Olivolja: 1 dl

Salt: 4 tsk

Eventuellt solrosfrön till garnering

 

Gör så här:

1. Smula ner 50 gr jäst i degblandarens bunke och häll i 4 dl (400 gr) rumstempererat vatten. Rör tills jästen löst sig.

2. Blanda i 4 dl (220 gr) rågsikt och 1 dl (20 gr) kruskakli.

3. Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila över natten eller dagen (ca 8-12 timmar) i rumstemperatur, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.

8-12 timmar senare:

1. Värm 6 dl (600 gr) vatten till 37 grader och häll i bunken med deg.

2. Tillsätt 1 dl olivolja, 8 dl (440 gr) rågsikt, 14 dl (840 gr) Vetemjöl Special och 4 tsk salt.

3. Kör degen på lägsta fart i degblandaren i 5 minuter.

4. Lägg lite av degen (mindre än hälften) i en annan bunke eftersom degblandarens 4-litersbunke inte räcker till när degen jäst. (Eller lägg degen i en 6-litersbunke, om du har en sådan.) Lägg plastfolie över bunkarna och ställ dem att jäsa i 45 minuter i rumstemperatur, gärna i kall ugn där det är dragfritt.

4 bröd i en långpanna

45 minuter senare:

1. Lägg ett bakplåtspapper i den stora långpannan som hör till ugnen.

2. Mjöla bakbordet lätt och häll upp degen. Knåda den och dela den i 4 lika stora bitar. Forma degbitarna till 4 bröd och lägg dem bredvid varandra i långpannan.

3. Pensla gärna bröden med rumsvarmt vatten och strö solrosfrön över.

4. Låt bröden jäsa till dubbel storlek under en bakduk, ca 45 minuter.

5. Sätt ugnen på 225 grader och tag ut ugnsgallret, som inte behövs.

4 bröd i en långpanna

45 minuter senare:

1. Kör in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda bröden 35-40 minuter, tills de blir vackert bruna.

2. Tag ut bröden ur ugnen och lägg dem att svalna på ett galler under en bakduk. Sära på dem med en kniv när de har svalnat.

 

 

Vill du ha fler recept på bröd i långpanna?

 

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

 

 

 

 

 

 

 

Valnötsbröd i långpanna

(Klicka här!)

 

Saftigt dinkelbröd i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

Dinkelbröd i långpanna

(Klicka här!)

 

 

Surdegsbröd i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

Surdegsbröd i långpanna

(du behöver inte ha en surdeg i förväg)

(Klicka här!)

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(346)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar