Annons

Annons

Sommarens läckraste bärpaj i långpanna

Leila Lindholms paj är lika god som den är vacker! Förutom alla sommarfrukter och bär är den fylld med en läcker mandelkräm som smaksatts med rom och kanterna är karamelliserade! Det kan inte bli godare än så här!

016

Jag bakar pajen i långpanna.

Å, vad det var trevligt att höra Leila Lindholm sommarprata! Om du missade programmet kan du klicka här och lyssna på det i efterhand. Jätteintressant – öronen var spetsade, jag dreglade när hon berättade om all den goda maten och näsduken åkte fram flera gånger. Hennes berättelse om sin mormor känner jag igen – jag fick heller inte träffa min farmor strax innan hon dog eftersom jag var liten och det fick man inte på den tiden. Leila delar verkligen med sig av allt i sitt sommarprogram.

Annons
Leila sommarpratar och jag bakar hennes fruktpaj

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Medan jag lyssnade bakade jag Leilas supersmarriga frukt- och bärpaj igen, för den jag bakade häromdagen är uppäten. Den var nog det godaste jag har ätit. Pajkanten smakar som mandelmusslor och den läckra mandelkrämen med rom kommer jag att använda till andra dessertpajer. Det var sååååå gott! Rom sätter verkligen piff på det hela! Så den är ett måste – den eller romessens! Idag gjorde jag pajskalet och mandelkrämen, som båda står i kylen, och imorgon är det bara att fylla pajen med alla de fräscha sommarfrukterna och bären och baka den!

Tack för ett trevligt program och för en god paj, Leila!

Klicka här för att se Leila baka pajen!

Baka Leilas fruktpaj

Med en klick vispgrädde till blir det extra smarrigt!

Det här behövs till pajdegen:

100 gr smör, kallt

3 1/4 dl vetemjöl (195 gr)

1 1/4 dl strösocker (eller 100 gr + 1 msk vaniljsocker)

1 knivsudd bakpulver (ca 1/2 tsk)

1 ägg

Det här behövs till mandelkrämen:

250 gr mandelmassa (eller 125 gr mald mandel + 125 gr strösocker)

50 gr smör

1 ägg

1/2 dl vetemjöl (30 gr)

2 msk rom (eller romessens)

Det här behövs till fyllningen:

8 färska aprikoser

2 färska persikor

2 nävar färska bigaråer (jag tog 15 st)

1 näve färska hallon (jag tog en hel ask)

1 näve färska björnbär (jag tog en hel ask)

50 gr mandelspån

Det här behövs till pensling:

1 ägg

2 msk råsocker (jag tog rörsocker strö, som jag hade hemma)

Baka Leilas fruktpaj

Så här bakar jag pajen i en långpanna:

1. Smörj och bröa en långpanna (ca 18 cm x 27 cm).

2. Nyp samman smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker i en stor bunke.

3. Tillsätt ägget och fortsätt nypa tills degen precis går ihop.

Baka Leilas fruktpaj

4. Tryck ut degen i långpannan och ställ den i kylen 30-60 minuter.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Smält smöret.

7. Riv mandelmassa i det smälta smöret (eller blanda i mald mandel + strösocker) och rör om.

8. Blanda i ägg, vetemjöl och rom/romessens och rör tills krämen blir slät.

Baka Leilas fruktpaj

9. Bred krämen över pajdegen.

10. Pensla kanten med ägg och strö över råsocker/rörsocker.

004

11. Dela, kärna ur och klyfta frukten och fördela över pajen.

12. Kärna ur bigaråerna och strö dem och de färska bären över pajen.

13. Strö över mandelspån.

14. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 55 minuter.

Tips! Förvara pajen i kylen, om det blir något över. Den blir bara godare för varje dag som går!

 

Länktips!

Länk till Leilas hemsida leila.se: http://www.leila.se/

Länk till Leilas Facebooksida: https://www.facebook.com/leilalindholm?fref=ts

Länk till Leila´s General Store: http://www.leilasgeneralstore.com/

Länk till Leilas blogg: http://www.recept.nu/leilas_blogg

Länk till Leilas recept: http://www.leila.se/leilas-recept/index1,5.htm

Länk till Leilas recept på recept.nu: http://www.recept.nu/recept-fran-leila-bakar

(34)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar