Annons

Annons

Vildsvinsgryta och boktips

Så här års brukar vår Ica-butik göra reklam för vildsvin i sitt veckoblad och då passar jag på att göra en god gryta av köttet. Förra året var första gången jag smakade vildsvin och jag måste erkänna att jag tvekade lite innan jag tog första tuggan. Men oj, så jättegott det var! Köttet är mörkt som oxkött och påminner inte om något annat kött i smaken, det smakar inte ens vilt. Kanske beror det på att det fått ligga och gotta sig i rödvin och kryddor över natten och sedan är det en rejäl skvätt vispgrädde i grytan. Själv gjorde jag tredubbel sats för att inviga min nya 6-litersgryta, få mat till många middagar och fylla frysen som redan är överfull. Grytan är väldigt lättlagad. Kvällen före skär man upp grytbitarna och löken och lägger i marinaden och därmed är halva jobbet gjort. Nästa dag är det bara att bryna kött, lök och svamp och att låta grytan puttra en halvtimme på spisen, mer behövs inte förrän det är dags att hugga in på vildsvinet. Man känner sig nästan som Obelix! Receptet är Per Morbergs, men jag la till kantarellfond och svartvinbärsgelé, som blev pricken över i. Receptet passar allt viltkött.

Vildsvinsgryta och boktips

Det här behöver du till 3 (6) 9 rejäla portioner:

Till marinaden:

Rödvin: 5 (10) 15 dl  (köp ett billigt vin)

Olivolja: 1 (2) 3 msk

Gul lök: 1 (2) 3 st

Enbär: 6 (12) 18 st

Lagerblad: 1 (2) 3 st

Timjan, färsk (i kruka): några kvistar

Annons

 

Till grytan:

Vildsvin (eller annat viltkött): 500  (1000) 1500 gr

Svamp efter smak och tillgång, gärna karljohan eller kantareller: 200 (400) 600 gr

Morot, stor: 1 (2) 3 st

Tomatpuré: 2 (4) 6 msk (6 msk = 1 dl)

Vispgrädde: 2 (4) 6 dl

Persilja, slätbladig: ett knippe

Kantarellfond: 1 (2) 3 msk (3 msk = 1/2 dl)

Svartvinbärsgelé: 1 (2) 3 msk

Vetemjöl: 2 (4) 5 msk

Smör till stekning

Salt, svartpeppar

 

Gott att servera till:

Rostade rotfukter, klyftpotatis eller kokt potatis

Rönnbärsgelé, syltlök, inlagd selleri, granatäppelkärnor

 

Gör så här:

Kvällen före!

Vildsvinsgryta och ett boktips

Jag gjorde en rejäl laddning och fick ta stora jäslådan till hjälp.

1. Skär upp köttet i ca 3 x 3 cm stora grytbitar och lägg i en stor bunke eller en plastburk med lock.

2. Skiva löken grovt och lägg i.

3. Krossa enbär i en mortel och lägg i.

4. Tillsätt lagerblad och olivolja.

5. Häll över vinet och lägg i några kvistar timjan.

6. Låt stå över natten i kylen, tills det är dags att laga grytan nästa dag. Lägg plastfolie eller ett lock över.

 

Dags att laga grytan!

Vildsvinsgryta och ett boktips

1.   Tina svamp om du använder fryst. Ansa svampen om du köpt färsk.

2.   Sila marinaden och lägg köttet för sig och löken för sig. (Både lök och marinad ska återanvändas.)

3.   Bryn löken i smör i en tjockbottnad, emaljerad gryta tills den blir mjuk. Lägg löken åt sidan. (OBS! Vinet löser ut järn i oemaljerade grytor vilket kan missfärga rätten.)

4.   Bryn köttet i grytan, gärna i ett par omgångar.

5.   Lägg den brynta löken i grytan, tillsätt tomatpurén och marinaden.

6.   Salta och peppra.

7.   Låt grytan sjuda 10 min.

8.   Sätt ugnen på 225 grader om du tänker rosta rotfrukter. (Se nästa bild och texten därunder.)

9.   Skiva svampen i lagom stora bitar. Bryn den på ett stekjärn (ej nödvändigt, den kan stoppas direkt i grytan).

10.  Skala moroten och skiva den i slantar.

11.   Lägg svamp och morot i grytan.

12. Tillsätt grädde, kantarellfond, svartvinbärsgelé och sikta ner vetemjöl med en tesil. Smaka av. Koka grytan ytterligare 20 minuter.

Vildsvinsgryta och ett boktips

Min nya favoritrotfrukt är gulbeta, som smakar ungefär som rödbeta.

13. Gör iordning rotfrukter att rosta i en smord form i ugnen i 25 minuter. Pensla dem med olja, salta och krydda med t ex peppar och timjan. Lägg gärna ett par kvistar timjan över. (Tänk på att gulbetor behöver 5 min längre tid i ugnen än övriga rotfrukter och att sötpotatis vill ha 5 min kortare tid.)

14. När grytan är klar och du väntar på att rotfrukterna ska bli klara: Lägg locket på grytan och dra ner spisvärmen till ettan.

15. Skölj och klipp persilja att strö över grytan strax före servering tillsammans med granatäppelkärnor som du knackat ut.

Vildsvinsgryta och ett boktips

Mitt nya favorittillbehör granatäppelkärnor passar perfekt till vildsvinsgryta.

 

Vildsvinsgryta och ett boktips

Regissören − snabb och filmisk pusseldeckare med Per Morberg som förebild

Signe är en ung och pank regissör som försöker slå sig fram i filmvärlden. Hon tar tacksamt emot alla uppdrag och tackar inte nej när en man som kallar sig Ola på nätet ger henne ett oväntat uppdrag.

Björn Fors, som är lärare och beteendevetare vid Stockholms universitet, kallas in som specialist i en gärningsmannaprofilgrupp på Rikskrim efter att flera döda män hittats runt om i huvudstaden under en och samma vecka. De är alla mördade på samma sätt och har kryptiska tecken på kropparna. Björn, som har en trasslig skilsmässa bakom sig och ett hett temperatment, kastar sig med liv och lust in i mördarjakten. När han får brev med citat och symboler kopplade till morden tätnar mystiken. Är det en eller flera mördare de har att göra med?

Angelika Braun är den yngsta av systrarna Braun (Maja är konstnärinna och Linnea är designer). Efter en färgstark och annorlunda uppväxt i bland annat Mexiko fick hon som dotter till en konstnärinna och en entreprenör tidigt inblick i annorlunda kulturer. Angelika är utbildad filmare och har jobbat inom filmvärlden i hela sitt vuxna liv. När hon skrev sin kriminalroman Regissören kändes det därför naturligt för henne att ta med sig filmens grepp: att beskriva karaktärer med en fysisk person i åtanke. Kriminalpsykologen Björn Fors i boken är således inspirerad av Per Moberg, som när han läst boken gärna satte sitt ansikte på Björn och därför återfinns på bokens omslag. 2010 debuterade Angelika som författare med ungdomsromanen Afrikas hemlighet tillsammans med fotografen Mattias Klum. För närvarande skriver hon på filmmanus till Regissören, som Per Morberg kommer att spela huvudrollen i.

Vildsvinsgryta och boktips (Regissören av Angelika Braun)

© 2015 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Per Morberg och Angelika Braun i TV4:s Nyhetsmorgon i samband med lanseringen av romanen Regissören i  höstas.

 

KLICKA HÄR för att komma till Gun-Helens lättlagade älggryta!

KLICKA HÄR för att komma till min mustiga marockanska köttgryta!

KLICKA HÄR för att komma till min goda julgryta som kan ätas året om!

KLICKA HÄR för att komma till min heta indiska kycklinggryta!

KLICKA HÄR för att komma till Brittmaries snabba thaifiskgryta!

KLICKA HÄR för att komma till min snabba italienska fiskgryta med pasta!

 

LÄS OCKSÅ

(27)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar