Annons

Annons

Supersnabb äppelkaka i långpanna

Den här goda äppelkakan som är smaksatt med kanel, kardemumma, vaniljsocker och äppelmust tar inte mer än 10 minuter att förbereda och gräddas på 15-20 minuter. Smeten rör du ihop på en minut, sedan brer du ut den i långpannan eller i en rund form och lägger kryddade äppleskivor över. På en halvtimme har du världens godaste och snabbaste äppelkaka! Baka den gärna dagen innan den ska ätas för den bli saftigare för varje dag som går.

Snabbaste äppelkakan i rund form eller långpanna

Den snygga duken med äpplen köper du i Hemmets webbshop!

 

Det här behöver du till en rund form ca 25 cm (långpanna ca 40 x 30 cm):

Kakan:

Ägg, normalstora, rumsvarma: 3 (6) st

Äppeljuice, must eller koncentrerad äppeljuice (rumsvarm): 1 (2) dl

Vetemjöl: 3 (6) dl

Annons

Bakpulver: 2 (4) tsk

Vaniljsocker: 1 (2) msk

Strösocker: 1 (2) dl

Smör, kylskåpskallt: ca 5 (12) skivor hyvlade med osthyvel


OBS! Använder du Kungsörnens Self Rising Vetemjöl behöver du inget bakpulver.


Fyllning:

Äpplen: 2 (4) st (vikt ca 150 gr/st)

Strösocker: 1/2 (1) dl

Kanel, mald: 1,5 (3) msk

Kardemumma, stött: 1 (2) msk

 

 

Gör så här:

1. Tag fram ägg och äppeljuice minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.

2. Smörj och bröa en rund bakform (ca 25 cm) eller en långpanna (ca 40 x 30 cm).

3. Sätt ugnen på 225 grader och gallret strax under mitten.

4. Blanda strösocker, kanel och kardemumma till fyllningen i en stor plastpåse.

5. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppleskivorna i plastpåsen och skaka om.

6. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och strösocker i en bunke. Knäck i äggen och tillsätt äppeljuicen. Rör om med en slev så att allt blandas väl. (OBS! vispa ej).

7. Häll smeten i formen/långpannan.

 

Världens snabbaste äppelkaka i långpanna eller rund form

Du behöver inte skala äpplena om de är egenodlade och har ett tunt skal.

 

8. Lägg  äppleskivorna på smeten.

 

Världens snabbaste äppelkaka i långpanna eller rund form

Smöret måste tas direkt ur kylen annars går det inte att hyvla.

Supersnabb äppelkaka

5 smörskivor är lagom till en rund form.

 

9. Hyvla kylskåpskallt smör med en osthyvel och lägg över äppleskivorna.

10. Grädda kakan 15-20 minuter. Om du bakar den i långpanna brukar en kvart räcka, men om du bakar den i rund form är 20 minuter lagom.

 

Världens snabbaste äppelkaka i långpanna eller rund form

Nu doftar det gott av kanel i köket!

 

Så här gör du äppelkakan ännu snabbare:

Slopa smörskivorna och strö den kryddade sockerblandningen direkt över äppleskivorna när de lagts ut i smeten. Gör du så räcker det med 1/4 dl strösocker, 1 msk kanel och 3/4 msk kardemumma till den runda formen. Dubbla mängden blir lagom till långpannan.

Världens snabbaste äppelkaka i långpanna eller rund form

Denna supersnabba äppelkaka tar mindre än 10 minuter att förbereda!

 

 

Klicka här för recept på Sigrids äppelkaka – ett smart recept som är lätt att komma ihåg!

VÄRLDENS ENKLASTE: Sigrids goda äppelkaka
 

LÄS OCKSÅ

(86)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar