Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Torskfilé på Leif Mannerströms sätt!

Vilket jättefiffigt sätt att laga torskfile på så att den blir vit och mjäll och inte riskerar att bli torr! Leif Mannerström avslöjar metoden i sin nya läckra kokbok "Mannerströms helg", som just kommit ut, och jag har testat den!

015

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

mannerström_leif_9

Leif Mannerström är en av mina tre husgudar (Leif GW Persson är en annan och den tredje avslöjas strax före jul). Här är Leif på sin restaurang Kometen i Göteborg som han ägt sedan 2008. På menyn finns den ugnskokta torsken med räkor och ägg. (Foto: Tomas Yeh)

 

Det här behöver du till 1 (2) 4 portioner:

Torskfile:  200 (400) 800 gr

Ägg, hårdkokt: 1/2 (1) 2 st

Räkor, skalade: 25 (50) 100 gr

Smör: 25 (50) 100 gr

Färsk pepparrot i bit: 1 (2) 4 cm

Scharlottenlök: 1/4 (1/2) 1 st

Salt

Svartpeppar

Smör till formen

(Garnering)

Färsk dill

(Till servering)

Kokt potatis

Kokta morötter

 

Så här gör du:

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

1. Koka ägg, skala potatis och morötter, som skärs i stavar eller slantar.

2. Sätt ugnen på 125 grader.

3. Smöra en ugnsfast form med höga kanter.

012

4. Skala schalottenlöken, hacka den fint och lägg i formen. Peppra löken lätt och slå på en bottenskyla med vatten.

014

5. Salta torskbitarna lätt och lägg i formen.

6. Täck formen väl med plastfolie.

7. Kör in formen i ugnen och koka fisken 20-25 min (klart när innertemperaturen är 52 grader).

8. Sätt på potatisen och koka upp lättsaltat vatten till morötterna när torsken åkt in i ugnen.

9. Skala och hacka ägg.

10. Skala pepparroten.

11. Lägg morötterna i det kokande vattnet när torsken stått 15 minuter i ugnen.

12. Bryn smöret enligt filmen och beskrivningen nedan.

13. När torsken är klar stängs ugnen av. Låt formen står kvar i 5 minuter så att fisken får vila.

14. Fördela ägghack och räkor över torsken.

15. Riv över pepparrot.

16. Slå över det brynta smöret.

17. Toppa med en dillkvist.

18. Servera med kokt potatis och kokta morötter. (Sugarsnaps är också gott till.)

 

Så här bryner du smör så det smakar som om Leif Mannerström hade gjort det!

1. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme. (Behåll den temperaturen hela tiden.)

2. Häll iskallt vatten i en bunke som är större än kastrullen och ställ i diskhon. (Kastrullen ska kylas snabbt i den när smöret är brynt.)

3. Rör då och då i smöret medan det smälter.

4. Låt det smälta smöret puttra på och rör i det lite så att värmen fördelas jämnt.

5. När smöret börjar koka och bubbla ska du röra hela tiden så att det inte fastnar i kastrullens botten.

6. När smöret börjar skumma och dofta nötaktigt är det snart klart. När det blir brunt är det helt klart.

7. Ställ kastrullen snabbt i det iskalla vattnet så att kokningen avstannar. Skumma av lite med en sked.

8. När du häller smöret ur kastrullen var noga med att få med det bruna som lagt sig på bottnen!

TIPS! Smöret kan brynas i förväg och värmas på svag värme under omrörning.

 

TACK till  Norstedts för att jag fick lotta ut kokboken och tack till Johan Hedberg, som gjort filmen ovan och lärt mig bryna smör så att det smakar som på Restaurang Kometen!

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

Foto: Tomas Yeh

 

Vill du ha fler recept på lättlagade och goda fiskrätter?

Festlig fiskgratäng med räkor och musslor

 

 

 

 

 

 

Fisk i form med musslor och räkorklicka här!

 

Torskfilé med färska örter

 

 

 

 

 

 

Fisk med färska örter – klicka här!

 

Italiensk fiskgryta med pasta på 8 minuter

 

 

 

 

 

 

Italiensk fiskgryta med pasta på 8 minuter – klicka här!

 

REDAKTIONEN LAGAR: Brittmaries snabba thaifiskgryta

 

 

 

 

 

 

Snabb thaifiskgryta – klicka här!

 

LÄS OCKSÅ

(52)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar