Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Kalvfilé Oscar i form

Det här en lättlagad Kalvfilé Oscar i form med en underbart god sås. Rätten räcker till många och kan lagas dagen före middagsbjudningen så att du slipper stressa. Köttet steks i ugn på ett smart sätt som gör det så mört att det smälter i munnen. Servera färskpotatis till, inget annat behövs!

Kalvfilé Oscar i form

Visste du att Kalvfilé Oscar skapades av Operkällarens kökschef för 120 år sedan för att fira kung Oscar II:s 25-årsjubileum på tronen? Köttet dekorerades med två vita sparrisar som skulle föreställa den romerska tvåan, en hummerklo skulle föreställa O:et i namnet och tryffeln som krönte det hela skulle symbolisera kungakronan.

Annons

Jag har valt att istället strö rikligt med vit smakrik burksparris och smakrika kräftstjärtar över min Kalvfilé Oscar i form. Mer lättlagad än så här kan en festrätt knappast bli och förutom att du kan göra den färdig i förväg och bara köra in den för uppvärmning i ugnen när gästerna ringer på dörren kommer de att tycka att det är det godaste de har ätit. Såsen är en kopia av originalet men med lite extra godsaker i. Om ni blir riktigt många gör du dubbel sats av allt och kör in två formar bredvid varandra i ugnen. Så här års serverar jag färskpotatis till (den egyptiska är jättegod). Men klyftpotatis är också jättegott. Det behövs inga andra tillbehör.

Tips! Du kan använda fläskfilé istället för kalvfilé.

 

Det här behöver du till 6 portioner Kalvfilé Oscar i form:

Kalvfilé: 1 st (ca 1-1,3 kg)

Vit sparris (i bitar): 1 stor konservburk eller 2 mindre

Kräftstjärtar (t ex Falkeskogs i plastburk): 1/2-1 burk

Champinjoner (gärna bruna skogschampinjoner): 400 gr

Schalottenlök: 4 st

Dragon: 4 färska kvistar + 1 tsk torkad (eller enbart 4 tsk torkad)

Persilja, finklippt: 1/2 dl

Röd balsamvinäger: 1/2 dl

Tomatpuré (gärna Muttis Triplo i gul tub): 2 msk

Köttsaft (från ugnsstekningen): 2 dl

Fond (kalv-, ox- eller köttfond): 1 msk

Vispgrädde: 1,5 dl

Rysk yoghurt: 3 dl

Vetemjöl: 1 msk om du vill ha såsen tjockare

Salt: 1 tsk

Svartpeppar: några drag med kvarnen

Colorit om du vill ha såsen lite mörkare: ett par droppar

Smör till stekning: ett par rejäla klickar

 

Att servera till: 

Färskpotatis kokt med ett par kvistar dill och salt

eller

Rostade potatisklyftor penslade med olivolja, kryddade med salt, peppar och torkad rosmarin

 

Ugnsstek kalvfilén så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

Kalvfilé Oscar i form

Min kalvfilé på ca 1,2 kg behövde 1,5 timmar i ugnen för att komma upp i strax över 70 grader, som vi tycker är lagom. Då är köttet svagt rosa.

2. Linda in kalvfilén i plastfolie och lägg den på ett ugnssäkert fat som inte behöver smörjas. (Långpannan som tillhör ugnen är perfekt om din kalvfilé är stor.) Stick en köttermometer i den tjockaste delen av filén, genom plastfolien.

Om du hellre vill använda fläskfilé gäller samma ugnstemperatur som för kalvfilé. Fläskfilén ska också upp i 70 grader innan den är klar.

3. När ugnen är varm drar du ner värmen till 100 grader och kör in formen med kalvfilén mitt i ugnen.

4. När köttets innertemperatur är 70 grader (då är köttet svagt rosa) tar du ut formen med kalvfilén ur ugnen. Häll köttsaften i en bunke att användas till såsen. (Om du inte planerar att göra såsen förrän nästa dag lägger du plast över bunken och ställer in den i kylen när köttsaften svalnat.)

5. Tag bort plastfolien och svep in köttet i aluminumfolie i 15 minuter. När köttet svalnat lägger du det i kylen. (Om du lagar köttet samma dag som det ska ätas skär du upp det när det vilat 15 minuter i aluminiumfolie.)

 

Gör såsen så här:

Kalvfilé Oscar i form

1. Skölj, ansa och skiva champinjonerna.

2. Hacka schalottenlökarna fint.

3. Skölj och hacka/klipp persiljan (du behöver 1/2 dl när den är finklippt).

4. Repa 4 dragonkvistar och hacka bladen fint.

5. Bryn lök och champinjoner i rikligt med smör tills de mjuknar och får fin färg. Tillsätt dragon- och persiljehack. Blanda gärna i 1 tsk torkad dragon för lite extra smak (eller 4 tsk torkad dragon om du inte använder färsk).

6. Tillsätt köttsaften (2 dl), 2 msk tomatpuré, 1/2 dl röd balsamvinäger, 1 msk fond och rör om. Rör därefter i 1,5 dl vispgrädde och 3 dl rysk yoghurt. Om du vill ha såsen lite mörkare droppar du i lite Colorit, men tänk på att såsen ska vara lite orangefärgad. Smaka av med 1 tsk salt och några drag med svartpepparkvarnen. Pudra över 1 msk vetemjöl om du vill ha såsen tjockare. Låt puttra några minuter.

Så här långt kan du göra färdigt dagen innan du ska bjuda på din Kalvfilé Oscar! 

Kalvfilé Oscar i form

Så här gör du färdig din Kalvfilé Oscar i form:

1. Öppna burken/burkarna med vita sparrisbitar och häll ut spadet. Lägg sparrisbitarna mellan hushållspapper så att de torkar lite.

2. Häll kräftstjärtarna i en sil och låt dem rinna av.

3. 1 timme innan det är dags att äta: Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

4. Smörj en ugnsform och skär köttet i lagom tjocka bitar. Fördela köttbitarna i formen. Häll över såsen och strö över sparrisbitarna.

5. Om du tänker bjuda på klyftpotatis: Smörj en ugnsform och fyll den med potatisklyftor som du penslar med olivolja och sedan saltar och pepprar. Strö gärna torkad rosmarin över för den goda smakens skull.  40 minuter innan det är dags att äta kör du in formen med klyftpotatis på gallret i ugnen.

6. 30 minuter innan det är dags att äta: Kör in formen med Kalvfilé Oscar bredvid formen med klyftpotatis så blir de klara samtidigt.

7. Om du tänker bjuda på färskpotatis istället för klyftpotatis: Sätt på färskpotatisen när köttet varit inne i ugnen i 10 minuter. Lägg ett par dillkvistar i kastrullen och glöm inte att salta lite.

8. Strax före servering: Strö kräftstjärtarna över din Kalvfilé Oscar.

Smaklig spis!

 

 

Vill du ha fler recept på lättlagade festrätter i form?

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

Kycklingfilé i form 

med himmelsk sås

(Klicka här för recept!)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med krämig grönpepparsås

 

 

 

 

 

 

Fläskfilé med gräddig

grönpepparsås

(Klicka här för recept!)

 

Enklaste och godaste kycklingrätten till fredagsmyset

 

 

 

 

 

 

Snabb och läcker 

kycklingrätt

till fredagsmyset

(Klicka här för recept!)

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar