Annons

Annons

Valnötsbröd i långpanna

Om du är lika förtjust i valnötsbröd som jag kommer du säkert att gilla det här långpannebrödet som är fullproppat med rostade valnötter. Det är ett perfekt bröd till helgfrukostarna när man vill unna sig något extra, för visst är det lite lyxigt med valnötsbröd? I ett bageri nära mig kostar valnötsbröden 150 kronor, de är visserligen stora och av surdeg, men så värst många fler valnötter än andra bagerier har de inte petat ner i sina bröd. Det här långpannebrödet är bakat av mörkt lantbrödsmjöl, som ger jättegoda bröd, och lönnsirap passar perfekt ihop med valnötterna. Det kan vara lite svårt att få tag i just det mörka lantbrödsmjölet, men ljust lantbrödsbröd och fyra sädesslag är också gott. Jag brukar alltid passa på att köpa valnötter när jag är i någon av de orientaliska mataffärerna, där de säljs i stora påsar och i lösvikt. Dessa affärer med alla spännande matvaror och härliga frukt- och grönsaksavdelningar är en av de bästa sakerna med Malmö, de och närheten till Köpenhamn.

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

Valnötsrutor är mitt nya favoritbröd på helgen. När det är nybakat och ljummet behövs inget annat än smör på.

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

I helgbrödet får det inte snålas med godsakerna!

Det här behöver du till 12 rutor:

Lantbrödsmjöl, Mörkt (det går bra med Ljust eller Fyra sädesslag): 10 dl (550 gr)

Jäst för matbröd: 50 gr

Valnötter: 150 gr

Lönnsirap eller honung: 1/2 dl

Brödkryddor, t ex Santa Marias: 1,5 msk (även gott utan brödkryddor)

Annons

Salt: 2 tsk

Vatten, rumsvarmt: 4 dl

Grovt rågmjöl att strö över

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

Vår kyl är full av nötter som jag bakar med, har i grytor eller som vi mumsar på när vi är hungriga eller bara sugna på något gott. Nyttigt, mättande och jättegott!

 Gör så här:

1. Mät upp vattnet och tag fram jästen ur kylen så att de blir rumstempererade.

2. Rosta valnötterna: Bre ut dem i långpannan du ska baka i (20 cm x 30 cm) på ett halvt bakplåtspapper. Kör in den mitt i ugnen och sätt värmen på 225 grader. Efter ca 12 minuter är valnötterna lagom rostade om du använder Toppits bakplåtspapper med silikon, annars tar det ca 15 min. Du behöver inte röra om under rostningen.

3. Häll sirapen/honungen i degbunken, smula ner jästen och rör om tills jästen lösts.

4. Häll i  vattnet, brödkryddorna, saltet och rör om. Tillsätt mjölet och kör degen på låg fart i degblandaren i 5 minuter eller rör för hand med en träslev.

5. Fukta ett bakplåtspapper och lägg i långpannan. Strö ut grovt rågmjöl (blir god skorpa).

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

6. Bred ut hälften av den lite kladdiga degen i långpannan. Strö ut valnötterna tätt och bred sedan ut resten av degen. Det går lättast att bre ut degen med händerna, som du fuktat under kallvattenskranen.

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

7.   Skär 12 skåror i degen för att markera rutorna och strö grovt rågmjöl över.

8.   Lägg plast över långpannan och låt jäsa ca 30 min.

9.   Sätt ugnen på 250 grader.

10. Kör in långpannan på näst nedersta falsen och grädda brödet. Efter 5 minuter sätter du ner värmen till 200 grader. Grädda ytterligare ca 20 minuter (totalt ca 25 minuter). Stick in ugnstermometern i brödet, när den visar 98 grader är brödet färdiggräddat.

Valnötsbröd i långpanna till helgen!

11. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.

 

KLICKA HÄR så får du se hur nyttiga valnötter är!

KLICKA HÄR och läs om rätt kost och motion för din ålder!

 

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt GI-bröd med massor av nyttigheter!

KLICKA HÄR om du vill ha mitt recept på snabb och god kavring!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på mitt lättbakade lingongrova med kanel!

KLICKA HÄR om du vill ha recept på min läckra blåbärslimpa med vanilj!

LÄS OCKSÅ

(23)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar