Annons

Annons

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

Det här är det perfekta julgodiset för chokladälskaren! En tryffeltårta med mycket kaffesmak som inte behöver förvaras i kylen utan kan stå framme hela julen så att du kan gå och mumsa av den! Gör den dagen före julafton och dekorera den fint när den ska serveras på julkalaset, men lägg sedan lite plastfolie över och låt den stå framme så att du kan skära en bit av den när du blir sugen. Använd en god choklad med kaffesmak och smaksätt den med Kaluha kaffelikör. Förutom likören behövs bara 2 ingredienser: choklad och ägg.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

Likören penslar du på i efterhand, det funkar inte att blanda den i chokladsmeten!

Det här behöver du:

Marabou Premium 70% Cocoa Coffee: 600 gr (6 st)

Ägg, normalstora (kalla): 5 st

Kaluha kaffelikör: 1,5 dl

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Fukta ett bakplåtspapper och lägg i en form med löstagbar kant (ca 20-24 cm).

Annons

3. Dela äggen i gulor och vitor. Ställ bunken med vitor i kylen tills de ska användas.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

4. Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad under omrörning. Drag undan kastrullen från plattan när chokladen smält.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

5. Häll gulorna över den smälta chokladen och vispa med en handvisp tills chokladmassan blir len.

6. Häll över chokladmassan i en bunke.

7. Vispa vitorna till hårt skum.

8. Vänd ner vitorna i chokladmassan i 3-4 omgångar. Blanda försiktigt men väl.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

9. Häll chokladsmeten i formen och kör in den mitt i ugnen.

Tryffeltårta

10. Tag ut formen efter 40 min. Låt den svalna på gallret en liten stund innan kanten och även bottnen avlägsnas.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

11. Låt tryffeltårtan svalna helt innan du lägger ett serveringsfat över den och vänder den upp och ner. Lirka sedan mycket försiktigt bort bakplåtspapperet med hjälp av en palett e dyl. Tårtan trasas lätt sönder i kanterna, men det gör inte så mycket för det lappar du ihop när den fuktats med likören.

Tryffeltårtan som kan stå framme hela julen

12. Pensla över drygt 1/2 dl likör när tårtan ligger på plats, pensla på kanterna också första gången. Några timmar senare penslar du över knappt 1/2 dl och ytterligare några timmar senare penslar du över 1/4 dl. Täck tårtan med plastfolie tills den ska garneras.

13. Snygga till tårtan med garnering och ett fint band runtom innan du ska ställa fram den på gottebordet. Jag tog vad jag hade hemma: florsocker, grön pistagemandel och röda granatäppelkärnor.

14. Du kan pensla igen med 1/4 dl Kahlua ett par dagar senare om du tycker att tryffeltårtan behöver fuktas.

LÄS OCKSÅ

(80)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar