Annons

Annons

Tesalongens valnötskaka med choklad och kaffe

Kocken, kokboksförfattaren och formgivaren Anette Rosvall har i dagarna kommit ut med sin fjärde kokbok - "Afternoon Tea". Den är full av trevliga recept och har allt en kak-, bak- och englandsälskare kan drömma om. Nästa gång tänker jag baka hennes läckra maränger som är som bulliga makroner fyllda med citronkräm. Mumsfilibaba! Men nu kunde jag inte låta bli att testa hennes läckra ”Coffee, Walnut & Chocolate Cake” som jag översatt till ”Tesalongens valnötskaka”, eftersom Anette skriver att ”man kan hitta den i de flesta av Londons tesalonger och när man tar en tugga av den förstår man att den är så populär”. Jag håller verkligen med. Den är läcker som konfekt och väldigt mättande. Så här bakade jag den!

Tesalongens konfektkaka

Det här behöver du:

Valnötter: 125 gr

Smör, osaltat: 100 gr (rumsvarmt)

Ägg, rumsvarma: 4 st

Strösocker: 2 dl

Pulverkaffe: 3 msk (utblandat i 2 msk vatten)

Choklad: 100 gr

Vetemjöl: 2,5 dl (150 gr)

Bakpulver: 1,5 tsk

(Till toppingen)

Annons

Philadelphia Naturell: 200 gr

Philadelphia Marabou choklad: 100 gr

Kaffepulver: 3 msk (utblandat i 2 msk vatten)

Muskovadosocker, ljust: 4 msk

(Till garnering)

Valnötter och florsocker

Tesalongens konfektkaka

Så här gör du:

1. Tag fram smör och ägg 1 timme innan de ska användas.

Tesalongens konfektkaka

2. Rosta valnötterna: Sätt ugnen på 175 grader, bre ut valnötterna i en ugnssäker form och kör in den mitt i ugnen när ugnen är varm. Du behöver inte röra om under tiden valnötterna rostas. Efter exakt 15 minuter stänger du av ugnen och låter formen med valnötter stå kvar i ugnen 5 minuter (men inte mer!) och ta sedan ut dem.

3. Sätt återigen ugnen på 175 grader.

Tesalongens konfektkaka

4. Hacka 75 gr valnötter grovt och ställ 50 gr valnötter åt sidan till garnering.

5. Hacka chokladen.

Tesalongens konfektkaka

6. Smörj och bröa en springform, hjärtformad eller rund (ca 20 cm). Lägg ett bakplåtspapper i botten så att inte smeten rinner ut.

7. Blanda vetemjöl och bakpulver.

8. Vispa smör och strösocker 5 minuter.

9. Tillsätt ett ägg i taget i smörblandningen och vispa sedan 4 minuter.

10. Häll i kaffet och rör om.

11. Sikta ner mjölblandningen med en sil lite i taget och rör om försiktigt men väl.

12. Häll i valnötshack och chokladhack och rör om försiktigt.

13. Häll smeten i formen och ställ den strax under mitten av ugnen.

14. Grädda kakan 45-55 minuter. Den är klar när provstickan är torr.

15. Tag ut kakan ur ugnen och låt den stå kvar 10 minuter i formen innan du låter den svalna på galler.

16. Blanda samman ingredienserna till toppingen och vispa den med elvisp 3 minuter eller tills den blir fluffig. Ställ den kallt tills den ska användas (lägg plast över).

17. Strax före servering: Spritsa eller bred toppingen över kakan. Dekorera med valnötterna och dofta över florsocker med en tesil.

Tesalongens konfektkaka

tesalongens valnötskaka

Så här presenterar Anette Rosvall sig själv på sin trevliga hemsida: ”Mat- och vinskribent, husmorsa och kokbokskreatör som passionerat pratar om och lever för vin och mat i många trevliga sammanhang.” Anette har kommit ut med flera kokböcker, som hon presenterar på hemsidan, och dessutom är hon redaktör för www.dryckeslistan.se

Du kan vinna kokboken Afternoon Tea om du klickar här!

 

I veckans nummer av Hemmets Veckotidning (nr 2) finns fler recept ur Afternoon Tea! Dessutom lottar vi ut boken i tidningen också!

 

Tack till Printz Publishing för att jag får lotta ut boken!

LÄS OCKSÅ

(11)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar