Annons

Annons

Spröda pepparkaksdrömmar

De här små läckerbitarna är ett snabbt och gott alternativ till de traditionella pepparkakorna. Smeten rör du ihop på 5 minuter och sedan rullar du små bollar av den. Efter en kvart har du plåten i ugnen. Du kan använda vetemjöl eller siktat dinkelmjöl. Söta med brunt farinsocker eller Brun Farin Strö, båda går lika bra. Som jäsmedel kan du använda bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Smak och sprödhet blir desamma oavsett vilket mjöl, farinsocker och jäsmedel du använder. Tag vad du har hemma. Det enda felet med de här godbitarna är att man inte kan sluta äta dem när man väl börjat. Men det går ju fort att baka en ny laddning. Enklare och snabbare kan du inte fylla din pepparkaksburk. Passa på när du har en kvart över!

Spröda pepparkaksdrömmar

Pepparkaksdrömmarna smälter så fort de kommer in i munnen.

Det här behöver du till ca 30 st:

Smör, osaltat, mjukt: 75 gr

Brunt farinsocker: 75 gr (eller 1 dl Brun Farin Strö)

Kanel, malen: 1 rågad msk

Nejlikor, malda: 1 rågad tsk

Vetemjöl eller siktat dinkelmjöl: 1,5 dl

Annons

Bakpulver: 1 tsk (eller 1/2 tsk bikarbonat eller 1/2 tsk hjorthornssalt)

 

Spröda pepparkaksdrömmar

De ljusa till höger är bakade med siktat dinkelmjöl och bakpulver, övriga av vetemjöl. De i mitten har jäst av bikarbonat, de till vänster av hjorthornssalt.

Så här gör du:

1. Tag fram 75 gr osaltat smör minst 1 timme innan du ska baka, skär det i tärningar och lägg i en bunke.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

3. Sätt ugnen på 125 grader.

Spröda pepparkaksdrömmar

Smöret måste vara osaltat, annars blir kakorna salta. Det är inte gott.

4. Blanda 1,5 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl, 1 rågad msk kanel, 1 rågad tsk malda nejlikor och 1 tsk bakpulver/0,5 tsk bikarbonat/0,5 tsk hjorthornssalt.

 

Spröda pepparkaksdrömmar

En gaffel är bäst att röra med.

5. Rör det mjuka smöret och 75 gr brunt farinsocker/1 dl Brun Farin Strö.

6. Häll mjölblandningen i smörblandningen och rör om väl.

 

Spröda pepparkaksdrömmar

Efter ett tag känner man nästan när bollen har rätt vikt.

7. Rulla ca 30 små bollar av smeten (8 gr/bolle ger lagom stor kaka).

 

Spröda pepparkaksdrömmar

Jätteskönt att kunna baka kakorna genast utan att först behöva låta degen stelna i kylen i flera timmar som vid traditionellt pepparkaksbak.

8. Lägg bollarna på bakplåtspapperet, men inte för nära eftersom de flyter ut när de gräddas.

9. Grädda på mittfalsen i 25 minuter.

 

Spröda pepparkaksdrömmar

Nu doftar det jul i köket!

10. Drag över bakplåtspapperet med de nygräddade kakorna till ett galler och låt dem svalna där.

 

Spröda pepparkaksdrömmar

En plastburk med lock är bästa förvaringen, men där blir de inte liggande särskilt länge.

11. När drömmarna har svalnat helt lägger du dem i en plastburk med lock så att de behåller sin sprödhet.

 

 

VILL DU HA FLER RECEPT TILL DITT JULBAK?

Experternas lussekatter – klicka här!

Experternas lussekatter

Sockerbagarens saffransskorpor – klicka  här!

Sockerbagarens saffransskorpor

Mjukt pepparkakshjärta – klicka här!

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Monikas spröda pepparkakor – klicka här!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

 

Adventskaka med dadlar och konjak – klicka här!

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

 

 

LÄS OCKSÅ

(15)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar